Fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat, la Digi 24, referitor la raportul MCV pe justitie care va fi prezentat miercuri de Comisia Europeana, ca "Mi-e teama ca va fi un tablou pictat in tonuri sumbre pentru ca intreaga atmosfera a impietat asupra unei dinamici care se instalase. Era foarte mult de munca, inca un ciclu sau doua de implementare a reformelor dar se lucra. In 3-6 ani cred ca sistemul judiciar era compatibil cu oricare din EU. Pe undeva ne-am oprit."

Catalin Predoiu considera ca Romania ar fi trebuit sa lupte pentru atenuarea limbajului uneori prea dur al CE: "Trebuie sa constientizam faptul ca ei au fost surprinsi de turnura evenimentului, de instrumentele politice folosite in sistemul juridic."

Fostul ministru al justitiei mai sustine, referitor la raportul MCV, ca "il priveam ca pe un exercitiu firesc de combatere a coruptiei. Ultimele luni au demonstrat ca cel putin din tara el a fost jucat politic de ambele tabere, acest lucru a fost receptat cu rezerve la Bruxelles", adaugand ca este rezervat in privinta ridicarii MCV sau a extinderii sale intr-o varianta mai light peste toate statele UE: "Sa nu ne imbatam cu apa rece si sa credem ca reluare propunerii de a extinde MCV pentru toate statele nu va avea succes daca pe teren nu continuam ce am inceput. Problema nu era incotro merg sau daca facem reforme, problema se redusese la nivelul ritmului si progresului de implementare a lor."

  • Predoiu: Cristi Danilet a gresit pentru ca s-a indragostit de televizor. Alina Ghica nu a fost inspirata cand a candidat pentru presedintia CSM

Fostul ministru al Justitiei a comentat si situatia de la CSM, afirmand ca o revocare a lui Cristi Danilet si a Alinei Ghica este o masura dura care cere un motiv serios: "Cred ca e si un fel de actiune de pedepsire nedreapta pe undeva a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet pentru ca nu am gasit motivele, recunosc sunt subiectiv, am lucrat cu ei. Poate si ei au gresit prin lipsa de comunicare. Danilet a gresit pentru ca s-a indragostit de televizor si asta creeaza o reactie de respingere din partea sistemului. Alina Ghica nu a fost poate inspirata cand a facut pasul legal si si-a depus candidatura."

Catalin Predoiu considera ca e inevitabil ca jocul politic sa nu reverbereze in CSM insa "una e sa aiba cateva unduiri, alta e sa explodeze acolo.S-au amestecat o serie de cauze care conduc si spre mediul politic, sunt si interese de sistem si cred ca asa cum se intampla in institutiile romanesti este vorba si de foarte multe orgolii - care in ultimii ani se calmasera."

Predoiu a mai subliniat ca "CSM ajunsese intr-un punct de progres dupa foarte multi ani in care era tinta numarul 1 al observatorilor judiciari din Romania, disparuse din relatia CSM-Ministerul Justitiei orice urma de neincredere si suspiciune si se lucra bine, ca dovada ca in raportul din vara a fost apreciat."