Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara, la Realitatea TV, ca nu va mai exista un alt raport in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, in afara celui din decembrie, fara a da insa alte detalii cu privire la acest lucru. Intrebat daca, in urma observatiilor facute de Comisia Europeana in raportul MCV va renunta la ministrii Liviu Dragnea si Relu Fenechiu, premierul a declarat ca nu, precizand ca in document se vorbeste eronat despre coruptie, in conditiile in care niciunul nu e acuzat de fapte de coruptie. Ponta a precizat ca in cazul in care ministrul Relu Fenechiu va fi condamnare in prima instanta, in aceea zi acesta va parasi Guvernul.

Intrebat daca nu ar putea sa ii sugereze presedintelui Comisie Europene, Jose Manuel Barroso, sa discute cu eventualele parti mentionate in astfel de rapoarte, spre exemplu sa discute cu cei d ela CNA in cazul in care ii mentioneaza, Ponta a raspuns: "Eu pot sa fac orice obiectii vreau, dar cei cei care fac raportul sunt niste functionari, atat timp cat imaginea Romaniei la Bruxelles, dictata de romani, este a unei tari africane unde dictatura si canibalii stapanesc tara, va fi destul de dificil. Dar e si un lucru bun, nu va mai fi niciun alt raport pe MCV in afara de cel din decembrie, de la sfarsitul anului, si poate ca anul acesta vom reusi cu totii pentru a ne imbunatati imaginea tarii."

In ceea ce ii priveste pe cei doi ministri despre care Comisia Europeana scrie ca sunt acuzati de coruptie, Ponta a precizat ca "nici europarlamentarii nostri, nici macar Guvernul Romaniei, asa cum era normal, nu au avut acces la draft-ul, la proiectul de raport. Daca am fi stiut de marti am fi evitat acel moment penibil cu cei patru apostoli care erau trei, Luca si Matei, cu ministrii cercetati din care de fapt e doar unul."

"Nu am stiut ca intr-un raport pe Justitia din Romnia, Mecanismul de Cooperare si Verificare stabilit cu ani in urma pe 4 benchmarkuri, se va introduce ceva legat de presa. Eu nu am crezut ca se va intampla acest lucru si am fost foarte uimit de asta", a precizat premierul.

Ponta a anuntat ca europarlamentarii social-democrati si cei liberali vor ridica problema raportului in prima sesiune a parlamentului la Strasbourg, care va avea loc luni.

Premierul a declarat ca este exclus ca Guvernul sa pregateasca vreun proiect de lege privind presa. "Nici vorba de un proiect de lege a presei. Ar fi un foarte mare pericol. Nu-ti place un ziar, nu-l citesti. Nu-ti place un post, dai pe altul, dar sa incepem sa facem legi, sa stabilim care e TV buna, care e rea, cred ca ar fi cea mai mare greseala", a precizat Ponta.

In ceea ce priveste o eventuala modificarea a legii audiovizualului, Ponta a declarat ca va fi de acord doar in masura in care schimbarea respecta modele europene.

"Habar nu am ce fac cei de la CNA si nici nu este treaba mea sa ii verific pe cei d ela CNA [...]. Ceea ce stiu e ca exista o lege a audiovizualului care este facutea dupa un model european. Voi fi de acord sa fie schimbata numai in masura in care aceea schimbare urmeaza sa respecte niste modele europene. Dar sa facem in Romania o lege speciala care nu exista in tara celor care au scris raportul, cu asta nu sunt de acord", a declarat Ponta.

In ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri ca acesta este lovit de "caducitate", trebuind sa se incheie in 2010. "Preocuparea noastra a tuturor, a Guvernului in primul rind ca este partenerul CE, este sa convenim cit mai rapid si cit mai clar cu Comisia Europeana pe acest subiect ce anume se doreste, care sint termenele si solutii concrete pentru a inchide MCV", a spus Crin Antonescu intr-o conferinta de presa. Antonescu a acuzat Comisia Europeana ca a vorbit "exagerat si sub influenta partizana" despre campanii de hartuire la adresa unor judecatori. "Nici un judecator sau instanta din Romania nu a fost impiedicat vreodata direct sau indiresc sa aplice legea", a spus seful PNL.