Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) nu are ofiteri operativi ci tehnicieni, iar convorbirile demnitarilor nu pot fi inregistrate pentru ca STS nu are nici capabilitatile necesare, nici dreptul de a face acest lucru, a precizat, luni seara, seful institutiei, Marcel Opris, intr-o emisiune la TVR.

'Nu avem nici capabilitatile, nu avem nici dreptul. STS-ul nu are ofiteri operativi ci are tehnicieni. Are doua categorii de personal mari si late: tehnicieni care ne straduim sa fie de cea mai inalta clasa, cu cea mai inalta educatie, Politehnica, de obicei ingineri de comunicatii si IT si operatori. Restul sunt personal auxiliar care trebuie sa se gandeasca bine daca stie sa foloseasca calculatorul personal cum trebuie', a spus Opris citat de Agerpres.

El a subliniat ca STS nu poate nici macar 'apara' telefoanele de interceptarile legale, cu mandat din partea autoritatilor competente.

'In legea noastra scrie clar ca noi protejam comunicatiile pe care le producem sau le punem la dispozitia cuiva. Deci cele care le producem noi, le protejam total ca asa scrie in lege, iar cele pe care eventual noi le luam sub titlul nostru ca sa le punem la dispozitia unor demnitari, de genul: un telefon public care este folosit intr-un cabinet si pe care noi il preluam intr-un alt punct al orasului si il ducem acolo, in cabinet, tocmai in ideea de a nu intra in cabinetul acela zeci de persoane (...) noi ne straduim, pe cat putem, ca si acel telefon sa fie protejat, dar fiind un mijloc public, nici macar pe acela nu avem nicio posibilitate de a-l apara impotriva unei interceptari legale, cu mandat de la judecator', a completat Marcel Opris.

Opris a spus ca parlamentarii nu se tem de faptul ca ar putea fi interceptati, mai mult ei fiind cei care, in noua legislatura, au avut ca prima grija solicitarea instalarii cu rapiditate a mijloacelor de la STS.

'Noi nu avem decat managementul comunicatiilor pe care noi le producem si il instalam. Nu am nicio frica din moment ce noul Parlament care a venit, una dintre primele griji ale parlamentarilor a fost sa solicite instalarea cu rapiditate a mijloacelor de la STS. Credeti ca le e frica? Nu cred. Asta e o dovada ca nu le e frica. Singurele mijloace de comunicatie publice pe care noi le detinem si putem sa facem ceva cu ele sunt telefoanele pe care noi le folosim, interconectarile noastre de uz propriu si interconectarea cu 112. Oricum, singurul loc in care noi stim ceva despre dumneavoastra este 112 si numai cand sunati la 112. Atat si nimic mai mult', a adaugat seful STS.