Arborarea steagului secuiesc pe Parlamentul Ungariei este un gest de campanie electorala din partea maghiarilor si vine ca urmare a ambitiilor unor politicieni de a strange voturi, a declarat ministrul de Externe Titus Corlatean vineri seara, invitat la postul B1TV.

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

Intr-un interviu cu jurnalistul Ion Cristoiu, seful diplomatiei romane a precizat ca gestul oficialilor maghiari l-a suprins in conditiile in care a purtat mai multe discutii cu politicieni importanti din Ungaria in urma declansarii scandalului diplomatic.

"Noi credem ca niste alegeri, care oricum nu sunt porgramate anul acesta in Ungaria, pot fi castigate si altfel decat prin a stimula acest nationalism. Faptul ca aceste simboluri, steaguri sunt arborate pe Parlamentul din Ungaria este treaba lor. Eu ma refer la simbolistica politica si la faptul ca apar totusi aceste tentatii din partea unor politicieni pe care ii cunoastem pentru astfel de gesturi, nu sunt surprinzatoare", a declarat Corlatean.

Agentia ungara de presa MTI, citata de Mediafax, a anuntat vineri ca steagul secuiesc a fost arborat pe Parlamentul Ungariei ca "simbol al solidaritatii nationale". Vicepremierul Zsolt Semjen a declarat ca folosirea simbolurilor etnice ale oricarei comunitati constituie un drept fundamental al omului, multumind tuturor oraselor ungare care au arborat steagul secuiesc.

Referindu-se la recenta disputa dintre Ungaria si Romania privind arborarea drapelului secuiesc, Semjen a subliniat ca Budapesta "nu a dorit amplificarea tensiunilor cu Romania".

Corlatean a explicat in emisiunea de la B1TV si de ce nu a pus in aplicare masura de incetare a mandatului ambasadorului maghiar la Bucuresti, Oszkar Fuzes, pe care l-a criticat anterior pentru ca si-a depasit mandatul si reglementarile internationale devenind "un star de televiziune".

"Dupa o consultare interinstitutionala a fost sa incercam sa punem in prim plan interesul superior, o relatie intre Romania si Ungaria nu doar in Europa centrala, ci in ansamblul peisajului", a precizat seful diplomatiei romane.