Prim-ministrul Victor Ponta a declarat duminica seara, la Romania TV, ca presedintele Traian Basescu i-a solicitat ca procedura de numire a procurorului general si al procurorului-sef al DNA sa fie finalizata pana pe 3 martie astfel incat intarzirea numirilor sa nu afecteze sansele de accedere a Romaniei la spatiul Schengen, insa el afirma ca acest lucru nu este posibil.

"Daca il legam (raportul MCV, n.r.), nu vom intra niciodata in Schengen", a spus Ponta invocand ca unele state europene s-ar putea folosi de MCV pentru a bloca accesul Romaniei si Bulgariei din cauza unor considerente de politica interna, precum apropierea alegerilor.

"Ceea ce este relevant in problema Schengen este ca Franta este dispusa sa ne ajute si ca ca Germania trebuie convinsa si de presedintele tarii, si de mine ca prim-ministru ca meritam sa fim in Schengen, restul, scrisorile si ping pong-ul intre noi si cum il cheama pe procuror nu afecteaza pe plan extern", a declarat el.

Ponta spune ca nu poate accepta legarea subiectului Schengen de monitorizarea pe justitie.

"Am incercat sa gasim o solutie sa avem o decizie chiar si partiala, legata de aeroporturi. Era important sa aratam ca este un subiect comun, dar presedintele nu a vrut sa semneze scrisoarea cu mine. E ca la poker, vrea sa pluseze probabil. Nu sunt de acord sa asumam noi faptul ca pentru Schengen trebuie sa facem unele lucruri pentru MCV. In al doilea rand, nu stiu daca-i vom face sa se razgandeasca pe liderii europeni ca ii avem procurori pe Popescu si Ionescu", a spus Ponta.

"Acum presedintele ne spune ca, pana pe 3 martie, sa numim sefii procurorilor. Amintesc ca cei doi candidati propusi de ministrul Justitiei au fost respinsi de catre presedintele Basescu. Cred ca este o scrisoare de uz intern a presedintelui", a apreciat Ponta.

Victor Ponta crede ca scrisoarea presedintelui este legata de cautarea unui vinovat pentru o eventuala amanare a intrarii in Schengen, Basescu stiind ca nu este posibila numirea procurorilor pana pe 3 martie.

"Noua procedura de selectie a procurorilor trebuie sa primeasca punctul de vedere al Comisiei Europene, apoi este un termen de depunere al candidaturilor, sunt procedurile de selectie de la Ministerul Justitiei si avizul CSM. Credeti la modul serios ca asta se poate intampla pana pe 3 martie?", a explicat premierul.

Sambata, seful Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca presedintele Traian Basescu i-a scris, sambata, lui si premierului Victor Ponta ca se fac vinovati de neintrarea Romaniei in spatiul Schengen daca nu vor trimite mai repede numirile procurorului general si sefului DNA.

"Astazi, presedintele tarii, domnul Basescu, ii scrie lui Victor Ponta, primului-ministru, imi scrie mie ca presedinte al Senatului, punandu-ne in vedere ca daca nu punem mai repede procurorii, procurorul general si seful DNA, cei doi procurori, o sa fim vinovati de neintrarea in Schengen, ignorand complet faptul ca nu numai eu ca presedinte al Senatului, dar chiar si primul-ministru nu avem niciun fel de atributie in aceasta privinta. Mecanismul este foarte bine cunoscut: ministrul Justitiei propune, CSM-ul avizeaza", a declarat presedintele PNL, la postul Antena 3, potrivit Agerpres.

El a tinut sa sublinieze ca gestul lui Traian Basescu vine in contextul in care recent premierul Victor Ponta s-a intalnit la Paris cu presedintele francez, iar el l-a primit la Bucuresti pe presedintele Senatului olandez.

"Noi am incercat, in toata aceasta perioada, sa punem capat amestecului politicienilor in sistemul judiciar, numai ca ne-am pomenit cu altceva, la fel de grav. Cu faptul ca anumite institutii, anumiti oameni din varful lor au inceput sa faca ei politica", a mai spus liderul liberal.