Socialistii europeni vor cere presedintiei irlandeze a UE "sa ia lucrurile in serios si sa dea Germaniei un semnal clar ca astfel de politici sunt inacceptabile". O spune la RFI seful socialistilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda. Liderul grupului S&D considera ca declaratia ministrului german de Interne pe tema Schengen este "foarte populista" si "inacceptabila". Swoboda pune totul pe seama alegerilor din Germania.

Hannes Swoboda: Este o declaratie foarte populista si cred ca este absolut inacceptabil! Exista o problema, faptul ca sunt prea multi oameni din Romania si probabil Bulgaria, care ar putea veni in unele orase germane, dar se stie ca acesti oameni pot veni si fara aderarea la Schengen. E mai bine sa ajuti Romania si Bulgaria sa amelioreze conditiile de trai in zonele sarace, mai ales pentru comunitatea roma. Accesul interzis in Schengen nu este instrumentul potrivit pentru asa ceva.

Rep.: Este pozitia Germaniei o surpriza pentru dvs.?

H.S.: Nu este o surpriza pentru mine. Ministrul de Interne este un politician de dreapta foarte populist. Germania are alegeri si cred ca in anumite orase vor sa arate electoratului cat de duri sunt si ca vor impiedica oamenii sa vina in Germania. Ceea ce nu au facut si nici nu pot sa faca. Este o pozitie politica.

Continuarea pe www.rfi.ro