Constitutia Romaniei, dupa revizuire, trebuie sa prevada posibilitatea confiscarii averilor nejustificate, a afirmat sambata, la Antena 3, premierul Victor Ponta, pledand, totodata, pentru incadrarea evaziunii fiscale la crima organizata, care ar trebui sa fie cercetata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Ponta a facut aceasta afirmatie intr-o emisiune difuzata sambata de Antena 3, fiind intrebat de activitatea directiei din cadrul ANAF responsabile de controlul averilor nejustificate, relateaza Agerpres.

"Acea directie a fost infiintata la un moment dat de domnul Blejnar. Se gandea ca va ajunge el acolo. Isi facuse un loc unde sa plece. Sincer sa fiu, daca nu ai o legislatie, si una dintre modificarile constitutionale trebuie sa priveasca exact posibilitatea confiscarii averilor nejustificate, fara a cadea in partea cealalta in care te duci si ii confisti omului, dupa aceea el dovedeste. In modificarea constitutionala a fost un agrement intre toate fortele politice sa mergem pe practica europeana", a explicat Victor Ponta.

El a anuntat ca, pana la sfarsitul acestui semestru, Guvernul va prezenta pachetul de modificare a sistemului de control, dar a estimat ca rezultatele vor aparea abia la sfarsitul anului sau inceputul lui 2014.

"Insa problema e urmatoarea: si cand facem reforma autoritatilor de control va trebui sa spargem aceasta problema pe care o au multe institutii. (...) Practic sa ai un sistem mai clar de evaluare a competentei si a actului de control e foarte greu. Trebuie sa lucram la sistem. Fiindca acum noi, practic, lucram cu oamenii domnului Blejnar, pe care ii mutam dintr-o parte in alta, ca n-avem voie sa aducem altii noi, nici sa-i dam afara pe cei care nu au un act de control de calitate. Insa ceea ce imi doresc sa facem apropo de evaziune fiscala - vom incerca sa lucram cu cei de la Parchet, DIICOT, dar sa bagam retelele de evaziune fiscala in crima organizata, asa cum DNA are specializare pe coruptie, DIICOT sa se concentreze foarte mult nu doar pe crima organizata, ci pe evaziune fiscala, ca un act de crima organizata. Cred ca pana la sfarsitul actualului semestru trebuie sa venim cu toata propunerea - pachetul de modificare a sistemului de control, dar rezultatele vor aparea probabil la sfarsitul anului, inceputul anului viitor. Nu mai repede", a spus Victor Ponta.

Victor Ponta: DNA trebuie sa stabileasca vinovatiile in cazul Hidroeletrica si sa treaca la recuperarea banilor

DNA trebuie sa stabileasca vinovatiile in instanta, in cazul Hidroelectrica si sa treaca la recuperarea banilor, a mai declarat, sambata, premierul Victor Ponta, la Antena 3.

"DNA are acum toate documentele si trebuie, fie sa spuna ca nu a fost nimic ilegal, ceea este foarte greu daca nu imposibil, fie sa stabileasca vinovatiile in instanta si sa treaca la sechestru si la recuperarea banilor. Hidroelectrica este un caz cunoscut care ne-a afectat tuturor buzunarul. Este o uriasa gaura adusa intereselor Romaniei. Aici unde avem documente si oameni vinovati nu poate sa ramana asa.(...) Sunt convins ca daca este si altcineva implicat de la PSD sau PNL, DNA are dreptul legal de a nu lasa lucrurile asa pentru ca Hidroelectrica, de la perla economiei romanesti, a ajuns in faliment", a spus Ponta.

Ponta a precizat ca prejudiciile de un miliard de euro de la Hidroelectrica sunt stabilite in baza contractelor, dar este posibil ca sumele sa fie mai mari.

"Eu cand vorbesc de un miliard de euro, vorbesc pe baza a ceea ce se aduna din acele contracte, dar este posibil sa apara si sume noi. (...) Vorbim de un miliard de euro, de sume uriase vorbim de oameni importanti care au avut o contributie si care trebuie sa plateasca. Din punctul meu de vedere e bine sa-l tragem la raspundere pe vinovat, dar e bine sa-i luam si banii daca se poate. Adica degeaba il plimbam prin tribunale daca nu-i luam si banii", a precizat Ponta.

Victor Ponta: Vom impune sanctiuni mai dure pentru angajatorii privati, daca nu isi respecta angajamentele

Premierul Victor Ponta a mai declarat sambata, la Antena 3, ca investitorii privati vor trebui sa suporte sanctiuni mai dure daca nu respecta angajamentele asumate, referindu-se la cazul Mechel.

"Discursul politic este extrem de populist aici (n.r.- Mechel). Am verificat daca toate obligatiile la privatizare au fost indeplinite. Doi, am cerut o rambursare de TVA si noi trebuie sa ne ingrijim ca banii sa nu ajunga in Rusia si Cipru, ci sa se plateasca salariile compensatorii. Trei, incercam ca legislatia sa impuna sanctiuni mult mai dure pentru angajatorul privat care nu respecta anumite conditii, pentru ca acolo salariile compensatorii nu erau platite", a spus premierul, potrivit Agerpres.

Diviziile Mechel din intreaga tara sunt afectate in ultimele luni de proteste si intreruperea activitatii dupa ce grupul rus Mechel a anuntat in luna februarie 2013 ca a vandut activele din Romania catre firma Invest Nikarom, pentru suma simbolica de 230 de lei.