Discutia pe tema paradisurilor fiscale "nu mi se pare ca este ceva nou, amploarea este mai mare, dar lupta tarilor dezvoltate impotriva offshore-urilor este veche", spune la Digi24 Misu Negritoiu, economist si fost viceprim-ministru, in emisiunea "Impartial". "Fondurile de investitii, conturile unor companii si persoane fizice isi gasesc localizarea in paradisurile fiscale. Fenomenul nu e nou", arata economistul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alte declaratii:

  • Nu te aresteaza pentru asta, dar se schimba regulile jocului, iar toata lumea se reorienteaza, isi lichideaza conturile, isi muta banii. Au incercat nemtii sa puna impozite, americanii descurajeaza clar aceasta practica. Este clar ca e o ofensiva apriga a finantistilor, iar lumea offshore se desfiinteaza.
  • Criza a restrans resursele, nu mai este loc. Inainte era loc pentru toata lumea: isi imparteau si bune si rele, acum se numara fiecare ban si nu mai este loc si pentru altceva. Din pacate pentru Cipru, si ei au cazut victime acestui val.
  • Daca vorbim despre o criza financiara, ea este o criza a exceselor. Ciprul este o tara cu 18 miliarde de euro Produs Intern Brut si 820 miliarde active bancare. Situatia este irepetabila si nu se compara cu Romania.
  • O alta problema este de model economic. Am vazut un reputat politician spunand: Ciprul trebuie sa fie lectia pentru noi, avem o problema cu bancile straine, trebuie sa avem bancile noastre. Nu inteleg: in Cipru sunt banci cipriote, in Grecia sunt banci grecesti... nu asta este problema! La noi e o economie deschisa - faptul ca avem banci straine. Acolo nu este asa ceva; probabil ca daca ar fi fost si banci straine poate nu era asa.
  • Cand guvernul Olandei a ajutat una sau alta din banci, a bagat zeci de miliarde ajutor. Noi vorbim aici de 5 miliarde pe care Ciprul nu poate sa-i gaseasca pentru a-si sustine bancile