In zi de sarbatoare, in duminica Pastelui, Andrei Plesu pledeaza cauza bragii, o bautura nationala uitata, dar cu mare semnificatie pentru romani. "In Bulgaria se face braga industrial. Se vinde la chioscuri. De ce bulgarii - e vesnicul nostru exemplu - de ce bulgarii vand braga in continuare si noi ne-am oprit? Ce, nu au si ei oameni bogati? Si acum dati-mi voie sa fiu patriotic. Braga din Bulgaria, boza se numeste, e mult mai slaba decat braga pe care mi-o amintesc eu in Romania si care are o traditie", se intreaba Andrei Plesu in editia din duminica Pastelui a emisiunii Din interior, difuzata de la 18.30, la Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

In Romania de azi, singurii care mai produc braga sunt afaceristii turci sau albanezi, iar afacerea pare sa fie una de succes. Sunt producatori care ajung sa castige si 10.000 euro pe sezon, numai din vanzarea acestei bauturi. Iar in Bulgaria, eterna noastra comparatie, comertul cu braga a devenit o adevarata industrie, cu foarte multi bani la mijloc.

Fostul Ministru al Culturii, Andrei Plesu ia apararea bauturii noastre, pe cale de disparitie si propune, mai in gluma, mai in serios chiar o solutie economica... anticriza. "Intr-o tara in criza, care adopta foarte rapid solutii europene sau globale pentru noutati alimentare, ar fi bine sa existe si varianta asta saraca pentru oameni care nu au bani, dar vor sa se bucure si ei de un gust agreabil. Si atunci braga ar fi o solutie. Ca si birturile in care sa se vanda doar masline si putina slanina cu boia si o icra si o tuica. Ar fi foarte agreabil sa existe asa ceva".

Bautura racoritoare atat de populara in Bucuresti in perioada interbelica, braga era mentionata chiar si in operele unor scriitori sau dramaturgi, precum Caragiale. De aceea Andrei Plesu a tinut sa spuna ca, pentru el, acesta este chiar un subiect serios, in comparatie cu ce preocupa acum media. "Dati-mi voie sa va felicit ca ati ales subiectul asta. In sfarsit un subiect serios. Pentru ca la majoritatea posturilor de televiziune, de dimineata pana seara se vorbeste numai despre prostii... Domnule, braga este un subiect serios! E un subiect de cultura. Exista o traditie veche a acestei bauturi".

Pentru scriitorul Andrei Plesu, braga inseamna copilarie. "Eu beam braga cand eram elev de liceu. Costa 40 de bani paharul si mergeam pe jos la scoala sa nu platesc troleibuzul, sa beau o braga... Daca tot suntem nostalgici, sa nu fim nostalgici numai cu aberatii. Ce blocuri s-au facut. Sa fim nostalgici pe lucruri adevarate, care merita un pic de nostalgie. Braga e unul dintre ele... Oamenii daca nu le dai ceva si le dai altceva se obisnuiesc cu altcevaul. Eu ma mir ca dumneavoastra stiti de braga! Exista o generatie intreaga, generatii deja care habar nu au ce e aia", crede Andrei Plesu.

Si tot in editia din duminica Pastelui, emisiunea Din interior, de la Digi24 mai propune si un material despre cum s-a pregatit cea mai valoroasa expozitie de arheologie pe care a gazduit-o Romania de cand exista statul nostru modern: Armata de Teracota. Totul despre "Comorile Chinei", duminica, 5 mai, de la 18.30, la Din interior.