Premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Chitoiu si ministrii Agriculturii, Daniel Constantin, si al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sunt invitati miercuri seara, la Antena 3,ocazie cu care au discutat, printre altele despre proiectul de regionalizarea a tarii. Mihai Gadea i-a intrebat pe invitati care va fi resedinta de regiune: Ploieste sau Pitesti. "De dragul Danei Grecu, votez si eu tot cu Pitesti", a declarat premierul Ponta. "Nu vreau sa il supar pe domnul prim-ministru, dar intre Pitesti si Ploiesti, s-ar putea sa alegem Bucuresti", i-a raspuns vicepremierul Dragnea.

Constantin, Dragnea, Ponta, Chitoiu si Nicolaescu invitati in emisiunea lui GadeaFoto: Captura Antena 3

Dragnea a precizat ca mai exista o disputa pentru titlul de resedinta de regiune intre Teleorman si Giurgiu si ca vrea sa le lase o speranta teleormanenilor lui. Chitoiu a replicat: "Eu sunt parlamentar de Giugiu".

  • HotNews.ro a transmis LIVETEXT cele mai importante declaratii.

Emisiunea a inceput, invitatii nu sunt inca in studio.

21:36 Invitatii au sosit in studio.

Mihai Gadea: Dl Traian Basescu a spus ca ne-ar trebui un guvern competent. Cum ati descrie guvernul pe care il conduceti?

Victor Ponta: Sincer nu cred ca am nici dorinta si nici obligatia sa-i raspund presedintelui.

Dorinta si obligatia mea e sa raspund romanilor, romanii nu mai asteapta nimic de la presedintele Basescu.

Toate asteptarile lor sunt indreptate catre guvern. Referitor la acel obiectiv al meu, de a construi cel mai cinstit guvern, in aceste 12 luni dificile de batalii nu a existat niciun singur caz de coruptie in cadrul cabinetului.

In mod sigur presa si structurile statului ar fi sesizat imediat daca un ministru ar fi fost implicat intr-un caz de coruptie.

Nu vreau sa ma compar cu guvernul Boc ca nu are niciun sens, nu te poti compara cu ceva atat de slab.

Gadea:Daca ar fi sa-i puneti o eticheta acestui an, care ar fi cel mai potrivit cuvant?

Ponta: Pot sa va spun din nenumaratele ore, zile, nopti cred ca e guvernul care a luat cele mai grele si curajoase decizii.

In prima zi de guvernare, decizia de a da inapoi ce luase guvernul Boc de la pensionari si bugetari nu a fost una usoara.

Decizia de a opri contractele baietilor destepti nu a fost una usoara.

Mai avem multe decizii dificile de luat, dar sper sa fim un guvern curajos.

Gadea:Realizez ca in ceea ce va priveste v-ati insusit rolul d eprim-ministru si ati reusit sa va simtiti confortabil. In seara aceasat o sa incercam sa facem asa, dumneavoastar o sa incercati sa ne spuneti care au fost realizarile, eu va voi spune nerealizarile.

Chestiunea economica: ati spus ca s-au dat banii inapoi, ceea ce e corect. Trebuie sa recunoasteti ca au avut loc scumpiri in Romania. Exista vreo sansa ca scumpirile sa fie acoperite de modul in care evolua veniturile?

Ponta: Daca vorbim de lucruri economice, vi-l dau in primire pe dl Chitoiu, daca e vorba de sanatate, aveti aici tinta pregatia.

Daniel Chitoiu: Dvs spuneti ca cresterile de preturi au acoperit majorarile de salarii. Nu, nivelul cresterii preturilor nu a acoperit cresterea salariilor si a pensiilor.

Premisele economice din 2013 conduc catre o crestere economica de 1,6 puncte procentuale.

Astazi am cifrele finale prin colectarea veniturilor si avem o crestere cu 3 puncte procentuale fata de program si cu 7,2 puncte procentuale fata de anul trecut.

Putem sa avem surse suplimentare pentru alocarea in economie.

Bugetul a fost construit incat sa alocam o parte foarte mare pe cheltuieli de investitii cu efect multiplicator si pentru cofinantare fonduri europene.

Astazi am aprobat un imprumut de 1,5 mld lei pentru cofinantare fonduri europene.

Suntem optimisti in ce priveste 2014 pentru cresterea veniturilor la popyulatie, cand estimam o crestere de peste 2,2 puncte procentuale, undeva la 3 puncte procentuale.

Avem un excedent al balantei comerciale, al contului curent si o crestere a exporturilor pe pietele non-euro.

Ponta: Haideti sa va traduc.

Cei care au rate in euro - faptul ca euro e la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani de zile, omul se bucura.

Acum tot ceea ce imprumutam o facem cu costuri mult mai mici, iar Romania peste 3 ani, peste 5 ani, plateste dobanzi mult mai mici, raman mai multi bani pentru cresterea salariilor, a pensiilor, pentru investitii.

1,5 mld lei - acesti bani se duc spre exemplu la POSDRU, la programul de crestere a competitivitatii, la programul regional, se angajeaza oameni, firme private.

Pretul energiei - suntem pe ultimul loc la nivelul de pret alaturi de Bulgaria dar fata de anul trecut avem o scadere de 270 la 150.

Asta inseamna ca in factura lucrurile se pot simti astfel incat populatia sa plateasca mai putin sau macar la fel ca anul trecut.

Prioritatea noastra sunt locurile de munca, avem cu 200.000 de oameni in plus angajati fata de cand am preluat guvernarea.

Suntem singura tara din UE care nu doar ca am reintregit pensii si salarii, dar nu am marit nicio taxa importanta, a ramas cota unica, si aici e meritul liberarilor, eu nu cred asa mult in cota unica.

Daca lucrurile merg asa cum arata, speram sa reducem CAS in 2013, la TVA mergem cu cota redusa pentru paine.

Mihai Gadea:Evaziunea fiscala, Oltchim sunt alte subiecte nerezolvate...

Ponta: Trebuia sa-l aduc pe dl Vosganian in platou

Oamenii au primit salariile pana in aprilie, o parte a productiei a fostt repornita, cei ce vor pleca vor pleca cu un venit de 18 pe urmatorii doi ani de acum incolo

Investitorii - nu vreau sa dau publiciatiatii pana nu avem accesul - dar si marti ne-am vazut cu unul din marii investitori, azi dl Vosganian s-a vazut cu altii si am sperante ca cei care vin vor salva Oltchim.

Nu e un succes, dar multe din lucrurile realiste pe care am promis ca le facem le-am facut.

Nici nu stiti cate contracte ale prietenilor de la PDL am taiat.

Gadea: Evaziunea fiscala din Romania si dl Blejnar, unul dintre cele mai disputate subiecte in campanie. Cat ati reusit sa stopati evaziunea fiscala?

Chitoiu: Reducerea evaziunii e un obiectiv major al guvernului. Cand am venit la guvernare anul trecut nu s-a redus substantial pentru ca circuitele sunt atat de complexe iar persoanele care le sprijina se regasesc in toate institutiile statului.

Va dau un singur exemplu: cand a fost schimbat Blejnar si saptamana trecuta cu schimbarea conducerii ANAF, nivelul colectarii veniturilor creste.

Cei ce fac evaziune simt ca se produce o schimbare si ca nu mai au sprijin de la anumite persoane din conducerea statului.

Trebuie sa ne gandim la o reforma substantiala a ANAF. De cand am condus ANAF am initiat negocieri cu BM pentru reforma, incununat cu succes azi, am semna un acord de imprumut de 170 mil euro pentru restructurarea ANAF si a structurilor teritoriale.

Orice guvern din ultimii 20 de ani nu a realizat un nivel de colectare a veniturilor mai mare de 30 % din PBI, de aceea nici nu avem bani.

Trebuie sa avem un nivel al colectarii celor putin la media veniturilor europene.

In urmatoarele doua saptamani voi veni cu un proiect prin care toate structurile de control operativ se reunesc intr-o singura structura de control.

Atributiile Garzii Financiare, controlul acciezelor, antifrauda fiscala, vor fi preluate de o noua strucura. Angajatii vor fi testati atat ca integritate cat si competenta.

Gadea:Veti reusi sa faceti sa fie un pic mai bine sau veti reusi sa taiati retelele astea care sprijina evaziuna, mafia din sistemul medical, din agricultura?

Ponta: Raspunsul categoric este da.

Evaziunea e tot o forma de coruptie. Eu cred ca se poate, am taiat capetele vizibile ale balaurului, dar va fi un efort de zi cu zi.

Schimbi niste sefi, se sperie lumea, incet, incet cauta alte usi, vin pe alta parte.

Am taiat capetele baietilor destepti din energie de la Hidroelectrica si acum vin pe alte cai.

Sunt absolut convins ca am capacitatea personala, politica, de echipa de a nu ma declara vreodata invins de sistem.

De unde credeti ca am reusit anul trecut sa reduc deficitul si sa dau pensiile si salariile?

Taind din gaurile negre, taind robinetele pe unde se scurgeau banii.

E un sistem care trebuie sa se perfectioneze si in care aceste retele sa nu gaseasca intrari in alta parte.

Liviu Dragnea: Unul dintre principalele motive pentru regionalizare e si taierea acestor structuri.

Daca spargem ghemul de putere de la Bucuresti si ducem guvernarea catre oameni nu vor mai putea.

Nu e obligatoriu ca unde va fi resedinta regiunii sa fie si directia de taxe.

Intre populatie si functionarii din structurile centrale nu exista contact direct, dar o primarie, un consiliu judetean, acolo oamenii sunt alesi si se intalnesc cu functionarii zi de zi

Daniel Constantin: Daca vrem sa avem fonduri mai multe la buget, avem doua surse: fonduri europene si reducerea evaziunii fiscale

Evaziunea fiscala la paine este estimata la 500 mil euro. La legume fructe e o evaziune enorma.

Firmele care lucreaza corect au probleme foarte mari

Ponta: Acum doua saptamani am reusit arestarea sefului mafiei legumelor si fructelor din Ilfov

Stiti cum cresc incasarile? Dar aia faceau evaziune de milioane de euro pe luna. Faptul ca nu au mai gasit aceleasi cai, oameni cu foarte multi bani, e un elemente care nu e usor de prezentat in public, dar care se simte dupa aceea.

Gadea:Presedintele Basescu are in aceasta seara ceva ce nu pot sa citesc. Nu exista alternativa credibila la austeritate. Toti oamenii luminati spun ca austeritatea s-a incheiat. Dvs credeti ca austeritatea mai poate fi o viziune?

Ponta: Nu, nu am crezut nici inainte si nici acum

Sunt doua scoli in europa, ca austeritatea ne va scoate din criza sau cea pe care am impartasit-o intodeauna, locuri de munca si echilibru social

In Evul Mediu se tot lua sange de la bolnav pana murea cu totul.

PDL si Basescu se iluzioneaza, oamenii i-au sanctionat la vot pentru ca austeritatea a fost doar pentru unii, pentru altii a fost o bogatie fabuloasa. In al doilea rand nimeni nu a spus care e perspectiva de bine. Si trei, pentru ca fiecare masura dureroasa trebuie explicata si aratat cum va ajuta la imbunatatirea situatiei si sa arati ca masuria ti-o aplici si tie.

Nu a fost usor cand am spus Parlamentului in 2013 ca nu pot cheltui mai multi bani decat in 2012.

A fost un gest, nu din banii aia am facut bogatia tarii, dar gestul ca nu tai mereu de la cel mai sarac.

Daca nici acum nu au inteles de ce ii uraste lumea, probabil ca vor ramane mult timp in suferinta lor

Discutia despre austeritate si crestere e pe masa tuturor guvernelor europene si noi sustinem ca poti avea disciplina, poti opri robinete, dar daca nu ai crestere economica, locuri de munca, totul se va termina cu un esec

Eugen Nicolaescu: La inceputul lui decembrie a fost o ordonanta pentru centralizarea achizitiilor in sectorul sanitari.

O manusa chirurgicala costa la un spital in nordul tarii 30 de lei, in sudul tarii 100 de lei si in Ardeal 150 de lei.

Va dati seama ce retele se facusera.

Gadea: Criza citostaticelor continua. Se poate gasi o solutie?

Nicolaescu: Aproape am gasit o solutie.

Ce s-a intamplat? Au schimbat modalitatea de calcul a preturilor, astfel incat s-a facut export paralel, au inceput sa dispara medicamente din Romania.

Au schimbat sistemul de redistribuire a medicamentelor prin anumite spitale.

Au mai aparut si alte presiuni, vazand ca se poate negocia, multi si-au retras medicamentele de pe piata si au revenit solicitand preturi si de 130 de ori mai mari.

Am luat-o din ianuarie pas cu pas, am invetariat scurgerile, care sunt responsabilii.

Am reusit sa monitorizam 27 de medicamente, de trei zile nu mai e niciun medicament lipsa in Romania.

Azi stapanim fenomenul nefiind rezolvat integral.

Cred ca pana in vara vom reusi acest lucru.

Gadea: Am aflat ca pentru a obtine fonduri europene trebuie sa facem regionalizarea, probabil dupa ce o facem o sa trebuiasca sa mai facem...

Victor Ponta: Programul European regional este deblocat in urma cu doua saptamani.

Sunt doua domenii in care dezastrul pe care l-am gasit e mult mai mare decat ne-am asteptat.

Gadea: Cu privire la retrocedari, am o singura nemultumire, ca nu am vazut niciun samsar imobiliar deferit justitiei.

Ponta: A fost cea mai mare frauda comisa in Romania dupa 1989.

Cred ca e echivalentul a doi ani de razboi pentru tara noastra, sa pierzi 10.000 de imobile, 4 mld de euro, actiuni la cele mai importante companii, 1,3 mil hectare.

A doua zona unde catastrofa era totala erau fondurile europene de coeziune.

Mediu, Transporturi, POSDRU, Programul Operational Regional, Cresterea Competitivitatii Economice. Peste tot, suspendare.

In iunie sunt optimist ca deblocam programul de transport si cresterea competitivitatii.

Am gasit o nebunie, 18.000 de dosare pe care nu le deschisese nimeni. Se deschideau doar cele ale prietenilor.

Ne confruntam si cu un tip de birocratie europeana, cu faptul ca cand trece dosarul nu trece de ANRMAP, dupa de CNC.

Sunt tot felul de institutii care contesta. Stiti ca pentru cele patru loturi finantate dein fonduri europene am facut licitatia in august si s-a dat decizia acum o luna?

Am simplificat foarte mult, e inca enorm de mult de facut. Ieri am avut o minisedinta de guvern cu ministrii pe fonduri europene, in care am tipat, am dat cu pumnul in masa.

Daca nu dam cu pumnul in masa, nu se intampla suficient de repede.

Ceea ce pot sa asigur ca pentru 2014 - 2020 suntem de o suta de ori mai bine pregatiti, din programele blocate le deblocam pe toate si nu ajungem la 100%, dar sunt programe unde avem supracontractare.

Cand aud lectii de la PDL, chiar nu ma pot abtine, ba, chiar nu va e rusine

Gadea: Domnule Dragnea, am cateva intrebari cu privire la regionalizare.

Dragnea: Doua exemple mici prin care a crescut gradul de absorbtie a fondurilor europene. Am initiat un actio normativ prin care am inlocuit rambursarea cu decontarea.

O primarie trebuie sa puna toti banii din bugetul local si sa astepte pana cand veneau banii de la UE.

Acum, primaria face o lucrare, primeste facturile, le trimite la ministerul nostru, primeste banii dupa care face platile.

Este o schimbare completa de atitudine in ministere a modului cum functionarii inteleg ca nu trebuie sa mai blocheze accesarea de fonduri europene.

La ministerul nostru am semnat plati de jumatate de miliarde de euro.

Daca ratam fereastra de oprtunitate in acest an, un moment istoric unic, cu 70% sustinere in Parlament, si nu facem acest proces nu-l vom putea face nici peste 40-50 de ani.

Mergem in continuare dupa 30 de ani cu acelasi nivel de viata in satul romanesc sau stimulam activitatea regiunilor nou infiintate pentru a avea apa, farmacie, scoala?

Acest ghem de putere care s-a tot umflat la bucuresti - birocratia si sistemul briocratic dinainte de revolutie nu e foarte mult schimbat in Romania

Vrem sa ducem puterea mult mai aproape de cetatena, sa ducem guvernarea mai aproape de oameni

Daca pastram in continuare decizia la Bucuresti, toate structurile mafiote nu vor fi usor de infrant. Este un balaur cu mii de capete.

Judetele sunt niste structuri bine organizate dar sunt prea mici pentru a genera proiecte de anvergura regionala.

Guvernul poate genera astfel de proiecte, dar niciun ministru nu are cum sa stie cu ce se confrunta un om intr-o comuna.

E nevoie de un nivel intermediar, regiunea, care sa nu fie atat de mare incat sa nu mai vada nevoiele comunitatii locale, dar suficient de mare pentru a genera proiecte regionale

Regionalizare se face impreuna cu descentralizarea.

Este primul guvern care a anuntat ca vrea sa cedeze din puterea pe care o are.

Daca nu facem acum, nu putem nici in 2014, nici in 2015, nici in 2016, cand avem alegeri.

Sunt sapte-opt mari aglomerari urbane care sunt foarte bogate si devin si mai bogate si in rest insule mari de saracie.

Polii de crestere vor fi incurajati in continuare sa creasca.

Gadea:Dati-mi o stire in seara asta, dl Dragnea. Care vor fi resedintele de regiuni?

Dragnea: Nu sediul regiunii e cel mai important lucru.

Avem doua variante: cea poloneza, intr-un oras e sediul consiliului regional si in altul cel al prefecturii regionale. O alta varianta e intr-un loc sediul administrativ si in fiecare resedinta de judet sa fie una doua trei sedii regionale.

Astfel, fiecare comunitate simte ca participa la beneficiile regionalizarii.

Primarul merge ca si pana acum la judet, nu are ce sa caute la regiune.

Noi vrem sa infiintam regiunile pana la sfarsitul anului.

Noi vrem sa infiintam regiunile pana la sfarsitul anului, dupa care urmeaza unul-doi ani de tranzitie.

Nu vor fi niste propuneri spectaculoase, vor fi in general cele acceptate de opinia publica.

In '96 - '97 s-a facut o greseala mare, nu s-au dat nume la regiuni. Se vor numi Muntenia, Oltenia, Moldova etc. Oltenia reprezinta o regiune care nu poate fi sparta.

Vor fi nume proprii, sunt mai multe variante. M-a certat si premierul in pauza ca nu am fost foarte concret. Nici nu vreau. Daca noi iesim maine pe piata cu acest desen, in patru luni de zile va fi facut ferfenita.

Nu s-a finalizat toata analiza, lucrez cu un grup de lucru academic si analizele sunt aproape de final, vom pune pe masa Guvernului una sau doua variante.

Ponta: Am vazut o declaratie a dl Flutur, ala care omora gainile oamenilor, si care se vrea si el sef de regiune.

Stiti cand au fost infiintate aceste opt regiuni: 1998.

Gadea:Pitesti sau Ploiesti, ca ma intreaba Dana Grecu?

Ponta: De dragul Danei Grecu, votez si eu tot cu Pitesti.

Dragnea: Nu vreau sa il supar pe domnul prim-ministru, dar intre Pitesti si Ploiesti, s-ar putea sa alegem Bucuresti.

Gadea: Dl Dragnea, v-ati uitat vreodata la emisiunile Danei Grecu?

Ponta: Adiacent cu dezvoltarea regionala, vreu sa facem la fiecare regiune o curte de apel si 99,9% dintre procese sa se termine la curtile de apel.

Reforma justitiei va tine cont de aceasta reforma regionala.

Daniel Chitoiu: Dupa plecarea lui Sorin Blejnar si a unor personaje din apropierea lui, ca nu au plecat toate, nivelul colectarii veniturilor ca pondere in PIB a crescut cu 0,4 - 0,5 punte procentuale in PIB, undeva la 700 - 800 mil euro.

Spre sfarsitul mandatului estimam ca vor creste veniturile la buget din reducerea evaziunii la 3-4 puncte procentuale din PIB, undeva la 2,5 - 3 mld euro.

Victor Ponta, despre gazele de sist: Inclusiv la Consiliul European se va pune pe ordinea de zi legislatia privind resursele neconventiale.

Daca reusim sa nu mai importam gaze, inseamna pentru populatie preturi mai mici si competitivitate.

Cuprumin nu se va vinde resursa de cupru, vor exista investitii, parteneriate.

Despre Rosia Montana: Daca se respecta toate standardele de mediu, daca statul primeste o participatie net superiora si daca incasam redevente la nivel european, daca Parlamentul decide redeschiderea unor mine, cred ca ma tin de cuvant fata de oameni, facem locuri de munca.