"Reducerea evaziunii e un obiectiv major al guvernului. Cand am venit la guvernare anul trecut nu s-a redus substantial pentru ca circuitele sunt atat de complexe iar persoanele care le sprijina se regasesc in toate institutiile statului", a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu miercuri seara, la Antena 3. Chitoiu a adaugat ca, odata cu schimbarea lui Sorin Blejnar si a conducerii ANAF, nivelul colectarii veniturilor a inceput sa creasca, precizand ca "cei ce fac evaziune simt ca se produce o schimbare si ca nu mai au sprijin de la anumite persoane din conducerea statului".

Daniel Chitoiu la "Sinteza zilei"Foto: captura Antena 3

"Dupa plecarea lui Sorin Blejnar si a unor personaje din apropierea lui, ca nu au plecat toate, nivelul colectarii veniturilor ca pondere in PIB a crescut cu 0,4 - 0,5 puncte procentuale in PIB, undeva la 700 - 800 mil euro", a declarat Blejnar.

Potrivit vicepremierului, "spre sfarsitul mandatului estimam ca vor creste veniturile la buget din reducerea evaziunii la 3-4 puncte procentuale din PIB, undeva la 2,5 - 3 mld euro".

"Trebuie sa ne gandim la o reforma substantiala a ANAF. De cand am condus ANAF am initiat negocieri cu Banca Mondiala pentru reforma, incununat cu succes azi, am semnat un acord de imprumut de 170 mil euro pentru restructurarea ANAF si a structurilor teritoriale", a declarat Chitoiu in emisiunea "Sinteza zilei".

"Orice guvern din ultimii 20 de ani nu a realizat un nivel de colectare a veniturilor mai mare de 30 % din PBI, de aceea nici nu avem bani", a afirmat vicepremierul, subliniind ca trebuie sa avem un nivel al colectarii cel putin la media veniturilor europene.

"In urmatoarele doua saptamani voi veni cu un proiect prin care toate structurile de control operativ se reunesc intr-o singura structura de control.Atributiile Garzii Financiare, controlul acciezelor, antifrauda fiscala, vor fi preluate de o noua strucura. Angajatii vor fi testati atat ca integritate cat si competenta", a reiterat Chitoiu.