Ministrul Justitiei Robert Cazanciuc a declarat ca are un acord de principiu din partea premierului pentru infiintarea, din aceasta toamna, a unui tribunal comercial la Bucuresti, pentru cea mai mare parte a litigiilor din mediul de afaceri.

Intrebat despre termenele lungi in procesele comerciale si lipsa de specializare a judecatorilor care judeca astfel de cauze, ministrul Robert Cazanciuc a spus la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV ca se poarta in prezent discutii pentru "a gasi acele proceduri care sa contribuie la o justitie pentru economie".

"Cred ca in momentul de fata justitia are o datorie fata de economie. Are o datorie sa puna la punct un instrument care inseamna termene scurte, care inseamna practica unitara, care inseamna tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru ca identificand foarte clar un mecanism de solutionare a unei contestatii poti sa dai incredere mediului de afaceri", a declarat Robert Cazanciuc, citat de Mediafax, precizand ca in aceste tribunale comerciale ar urma sa lucreze "judecatori specializati care sa inteleaga foarte bine ce este un mecanism de afaceri".

Mentionand ca Tribunalul Bucuresti solutioneaza in prezent o treime din litigiile comerciale ale tarii si ca, la aceasta instanta, pe litigii comerciale sau de munca se dau deja termene in 2014 si chiar 2015, Cazanciuc a anuntat ca a discutat deja cu premierul Victor Ponta privind infiintarea unui tribunal comercial in Capitala si ca are un acord de principiu din partea acestuia.

Cazanciuc a mai precizat ca a discutat deja si cu conducerea Tribunalului Bucuresti, care ar urma sa contribuie la infiintarea instantei specializate cu "un necesar pentru partea administrativa - sali de judecata, infrastructura".

Ministrul Justitiei a mai spus ca se ia in calcul si delegarea unor judecatori de la alte instante cu mai putine dosare, pentru functionarea acestui tribunal.

El a mai precizat ca la viitorul tribunal comercial din Bucuresti ar urma sa fie judecate cea mai mare parte a litigiilor legate de mediul de afaceri, de catre oameni specializati.

Intrebat de cate tribunale comerciale ar fi nevoie, ministrul Cazanciuc a spus ca astfel de instante vor aparea cu siguranta si in alte mari orase ale tarii cu dezvoltare economica, precum Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi, dar nu a dat vreun termen pentru crearea acestora.