Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus, vineri, la emisiunea "Interviurile lui Ion Cristoiu" difuzata de B1 TV, ca in acest moment ministerul nu are in vedere un proiect de lege ce prevede gratierea si amnistierea detinutilor cu pedepse de pana la 6 ani.

Robert CazanciucFoto: captura B1 TV

"Nu exista in momentul de fata nicio procedura de elaborare a unui act normativ care sa prevada gratierea. Este adevarat ca saptamana aceasta a fost adoptata o hotarare de guvern, s-a constatat ca avem o suprapopulare in penitenciar... Sistemul e supraincarcat cu persoane care au savarsit infractiuni de mica gravitate. Este foarte dificil sa pretindem celor care administreaza penitenciarele sa incerce forme de reeducare cand eu nu am conditiile minime...", a declarat Robert Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a declarat vineri ca a refuzat initial propunerea lui Victor Ponta de a ocupa postul de ministrul al Justitiei, insa premierul a revenit, fiind obisnuit cu prima lui reactie, deoarece se cunosteau din facultate.

'Evident, m-a sunat premierul si mi-a spus ca are nevoie de mine in echipa de la Guvern. Sunt lucruri unde pot valorifica experienta mea, atat ca procuror, cat si ca secretar general de la Externe. (....) I-am spus 'nu' in prima faza, pentru ca aveam multe proiecte la Ministerul de Externe de finalizat si credeam ca sunt destui oameni in tara asta care pot fi ministrii ai Justitiei. Eu am o istorie in ai spune 'nu' premierului. Si atunci cand am fost in Corpul de control al premierului in 2001, cand mi-a facut propunerea de a pleca de la Parchetul General, in prima faza tot 'nu' i-am spus. Noi ne stim din facultate. Am fost colegi de acelasi an, in 1991-1995, la Facultatea de Drept, dupa care am lucrat impreuna in Parchetul General, din 1998 pana in 2001, premierul la o sectie operativa, eu la o sectie neoperativa', a spus Cazanciuc, la B1 tv.

'I-am spus 'nu' in prima faza, iar el mi-a spus: Da, sunt obisnuit cu prima ta reactie, asa ca te rog sa te mai gandesti, pentru ca este un moment in care putem face lucruri impreuna. Cred ca putem sa facem lucruri impreuna si, asezat putin, la a doua intalnire i-am spus 'da' fara ezitare', a adaugat Cazanciucm, citeaza Agerpres.

Robert Cazanciuc sustine ca nu a fost surprins de faptul ca presedintele Traian Basescu nu s-a impotrivit numirii sale la Ministerul Justitiei.

'Nu cred ca sunt motive de fond pentru a respinge o propunere a unui om care are o anumita experienta', a raspuns Cazanciu unei intrebari, subliniind ca s-a intalnit cu Traian Basescu de doua-trei ori la diverse evenimente publice legate de Justitie, unde au schimbat 'cateva cuvinte, nu mai mult decat atat'.

Cazanciuc a recunoscut ca sotia sa este 'una din verisoarele' premierului Victor Ponta si a lucrat la Tarom timp de 20 de ani, unde a ocupat functia de director comercial din 2011, an in care 'nu era domnul Ponta premier si nici nu se pregatea sa fie premier'.