Romania este cea mai necompetitiva tara din UE din cauza pretului la energia electrica si a facut "o prostie" atunci cand a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investitiilor in energia regenerabila in numai doi ani, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV.

Dan NicaFoto: AGERPRES

"Proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, a venit si ne-a spus un lucru pe care il stiam: Europa este necompetitiva datorita pretului la energie, iar Romania, la actualul pret al energiei, este cea mai necompetitiva dintre toate tarile din UE. De ce? Din cauza smecheriei cu certificatele verzi (...). Romania este singura tara in care s-a facut o asemenea prostie, sa dai 160 euro pe megawatt cand incepe sa bata vantul, dar in acelasi timp se opresc toate termocentralele, ca sa intre energia de la eoliene in sistem. Si astfel s-a ajuns la o recuperare a investitiilor in numai doi ani", a afirmat ministrul Dan Nica, citat de Mediafax.

Premierul Ponta si Lakshmi Mittal s-au intalnit, la mijlocul lunii mai, la Palatul Victoria, si au discutat propuneri de optimizare a costurilor de productie la ArcelorMittal Galati, seful grupului siderurgic declarand ca asteapta sa fie gasite solutii sustenabile in domeniul energiei.

"Fostul Guvern Boc le-a introdus (certificatele verzi - n.r.). Daca fiecare se uita in factura de energie electrica scrie acolo suma pe care o plateste pentru certificate verzi", a spus Nica.

Intrebat ce va oferi presedintelui ArcelorMittal pentru a nu inchide combinatul de la Galati, Nica a afirmat ca vor fi adoptate masurile stabilite de catre Consiliul European.

Premierul Victor Ponta a afirmat recent, dupa o reuniune a Consiliului European, ca Romania isi va balansa politica de subventionare a energiei regenerabile astfel incat costurile sa fie suportabile atat pentru industrie, cat si pentru populatie.

"Saptamana viitoare vom avea primele masuri in privinta certificatelor verzi, care arunca in aer populatia si industria. In rubrica in care scrie certificate verzi suma trebuie sa fie mai mica. Eu va spun acum ca ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de munca, nici de orice altceva, inchidem tot", a adaugat Nica.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declarat miercuri, la conferinta "Mediafax Talks about Energy", ca proiectul de ordonanta privind modificarea legii care sprijina energia regenerabila va fi aprobat saptamana viitoare, documentul avand "putine" modificari fata de proiectul initial, acestea fiind in special legate de functionarea pietei pentru certificate verzi.

Potrivit proiectului de act normativ, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 va fi amanata acordarea unor certificate verzi producatorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma sa cumpere certificate doar pentru jumatate din energia furnizata.

Scutirea marilor consumatori de energie de la plata a jumatate din certificatele verzi ar putea fi considerata ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilitati.

"Problema pe care o avem la acest proiect de ordonanta este legata de masurile de sprijin pentru marii consumatori. Guvernul vrea sa scuteasca marii consumatori de costul certificatelor verzi. Obiectivul este foarte legitim. Toti in Romania am vrea ca firme precum ArcelorMittal, Alro sau alti mari consumatori sa se dezvolte la noi in tara. Nu vrea nimeni sa-i vada plecand. (...) E legitim ca ei sa aiba o energie cat mai ieftina. Toti ne dorim treaba asta, dar metoda care a fost aleasa, deci o exceptare de la plata certificatelor verzi, credem noi ca ridica probleme de ajutor de stat", a declarat joi presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

El a aratat ca au existat consultari cu Comisia Europeana (CE), care a cerut notificarea acestei masuri, ce nu va putea fi pusa in practica pana cand institutia europeana nu isi va da acordul. Chiritoiu a mentionat ca niciun sta membru nu a primit aviz favorabil la o astfel de solicitare.

Mari consumatori de energie, ca Alro Slatina sau ArcelorMittal, au criticat de mai multe ori ajutorul acordat de stat producatorilor de energie regenerabila, afirmand ca acest sprijin contribuie la cresterea masiva a costurilor cu electricitatea.

Energia produsa din surse regenerabile este sprijinita de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producator primeste gratuit de la Transelectrica un anumit numar de certificate verzi pentru energia pe care o produce si o livreaza in retea.

Mai departe, producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile. Furnizorii isi recupereaza costurile cu achizitia certificatelor verzi prin includerea in tarife a acestor cheltuieli.

In prezent, energia regenerabila acopera aproximativ 8% din consumul final. Investitiile derulate in constructia de unitat de productie a energiei verzi depasesc 3 miliarde de euro, fiind realizate in principal de companii private.