Cele 7 pacate capitale ale bancilor romanesti fata de clienti. Ati observat ca dobanzile creditelor par batute in cuie, in ciuda declaratiilor oficialilor privind sprijinirea creditarii si revenirii economiei? Remarcati noi taxe rasarite peste noapte (costuri noi de administrare, vamuirea banilor ce-ti intra in contul curent)? Va intrebati de ce nu se pot plati cu cardul facturile de utilitati nici la ghiseul bancii emitente? Cum de poti fi obligat de recuperatorii de creante sa rambursezi mai repede un credit la care oricum aveai probleme cu ratele lunare? De ce tin bancherii cu dintii de clauzele abuzive si cum de nu poti negocia aproape niciodata clauzele dintr-un contract-tip de creditare?, scrie Romania libera.

BusinessFoto: Colaj foto

Studiu de impact: Ce pierderi ar avea bancile daca toate procesele privind clauzele abuzive din contractele de credit ar fi castigate de clienti. Bancile au calculat pierderi de circa 5 miliarde lei (peste 1,1 miliarde euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia, studiul de impact fiind realizat de Banca Nationala a Romaniei, care a informat Guvernul. Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate, odata cu introducerea in noul Cod Civil a acestui tip de procese, sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu, scrie Gandul.

Administratorii judiciari ai companiei de stat în insolvenţă Oltchim Râmnicu Vâlcea construiesc proiectul Oltchim 2, o companie care să reunească activele viabile ale Oltchim, în vederea privatizării ei. Acest proiect a fost anunţat, încă de acum două luni, de Gheorghe Piperea, patronul Rominsolv, şi este agreat de stat, proprietarul combinatului prin Ministerul Economiei, scrie Economica.net

Erik de Vrijer, seful misiunii FMI pentru Romania: De ce sustinem liberalizarea preturilor la energie. Momentul in care, in septembrie 2012, Romania a inceput sa liberalizeze treptat preturile la energie pe piata interna a fost de bun augur. Stabilirea preturilor in mod realist va crea stimulente pentru producatorii de energie, astfel incat acestia sa investeasca si sa dezvolte piata interna, va incuraja intreprinderile de profil sa imbunatateasca serviciile si sistemele de furnizare. Acest text este semnat de Erik de Vrijer, seful misiunii FMI pentru Romania, si de John Ralyea, economist principal, echipa FMI pentru Romania, scrie Adevarul.

"Taxa pe obraz gros" nu este decat o diversiune. Guvernul "lobotomizeaza" Autoritatea de Supraveghere Financiara. Guvernul a decis reducerea numarului de membri ai Consiliului de conducere al ASF, infiintata la 29 aprilie, de la 17 la 11, printr-o ordonanta adoptata ieri. Numarul de 17 membri era oarecum neconvenabil pentru ca ar fi creat grupuri in ASF, pe un criteriu care nu era politic, ci care tinea de statutul de executiv sau neexecutiv, o tensiune care deja se manifesta in proaspat infiintata institutie. Din doisprezece neexecutivi ar fi fost natural sa se creeze o coalitie majoritara care sa rastoarne orice decizie a executivilor, care nu sunt, oricum, nici ei in acord perfect. Nu putem decat sa admiram clarviziunea autoritatilor, o clarviziune care acopera durata a o luna, scrie Bursa.

Pentru că România nu a trimis către Bruxelles la timp o listă cu aditivii folosiţi în industria alimentară locală, micii româneşti riscă să nu mai poată fi produşi. Aşteptăm răspunsul Comisiei Europene pe o reţetă care nu corespunde 100% cu cea originală, făcută în 1920. Orice fel de carne, bicarbonat de sodiu, carmin şi şase conservanţi. Aceasta este reţea mititeilor pe care producătorii români vor să-i prepare la nivel industrial. Au nevoie însă de acordul Comisiei Europene. Prima discuţie pe tema legalităţiii ingredientelor din mititei va avea loc mâine, 6 iunie, scrie Economica.net

Cel mai bun credit de consum este cel maxim. Vinovat de numarul mare de neperformante, vinovat ca a condus candva la euroizarea economiei, creditul de nevoi personale fara ipoteca sau, pe scurt, creditul de consum a reusit sa iasa deasupra tuturor incercarilor, fiind inca unul din principalele elemente de promovare a bancilor, utilizat in special in preajma sarbatorilor. Nu se mai acorda decat in lei si doar pe cinci ani, pentru a minimiza riscurile. Creditul de consum ramane unul dintre cele mai populare produse bancare, criteriile de accesibilitate fiind mai relaxate decat in cazul altor credite si clientul putand sa dea banilor orice destinatie, fara a trebui sa aduca documente de justificare la banca, scrie Capital.

Surpriza: singurul domeniu care a accesat fondurile europene in proportie de 100%. "Am cheltuit integral si banii pentru 2013". Producatorii de vin din Romania au accesat, in ultimii cinci ani, integral fondurile europene, prin Programul National Suport, respectiv 42 de milioane de euro, in fiecare an. Anuntul a fost facut luni de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, in deschiderea celui de-al 36-lea Congres al Viei si Vinului care se desfasoara la Bucuresti. Majoritatea fondurilor europene atrase au fost folosite pentru replantarea a circa 19.700 de hectare, care au fost cultivate cu vita-de-vie de soi nobil, scrie Gandul.

Producatorii de polistiren au dat in judecata Ordinul Arhitectilor din Romania. Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) a dat in judecata Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), dupa ce, in urma cu o luna, presedintele OAR Bucuresti, Mircea Ochinciuc, a reiterat declaratiile facute in urma cu un an, potrivit carora una din problemele reabilitarii termice a blocurilor o constituie utilizarea polistirenului. In cadrul unei intalniri informale cu presa, noul presedinte ROMEPS, Laurentiu Istrate, a declarat ca asociatia pe care o prezideaza a atacat in instanta declaratiile din urma cu o luna ale OAR, acuzand ca ar fi calomnioase, scrie Bursa.

Conditii drastice pentru vanzarea laptelui proaspat. Guvernul a aprobat in sedinta de marti un proiect de lege privind "stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate", care stabileste conditii stricte pentru vanzarea/cumpararea laptelui proaspat. Nerespectarea acestor conditii se sanctioneaza cu amenzi de pina la 1.500 de lei. Potrivit proiectului de act normativ, livrarea de lapte crud pe teritoriul Romaniei trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre producatori si primii cumparatori, scrie Capital.

El Dorado in Europa. Au fost descoperite depozite uriase de gaz. O companie de prospectare a anuntat ca a gasit rezerve uriase de gaze naturale in nord-vestul Angliei, suficiente pentru a asigura cererea pentru o perioada de 15 ani. Compania IGas a descoperit ca intre orasele Liverpool si Manchester exista 255 de miliarde de metri cubi de gaze de sist. Daca va reusi sa exploateze aceste zacaminte, Marea Britanie va deveni independenta energetic timp de peste un deceniu, scrie EVZ.

Ministerul Transporturilor: 100 de vagoane ale CFR Marfa au disparut. In jur de 100 de vagoane ale CFR Marfa au disparut in perioada 2008-2012, potrivit rezultatelor unui control desfasurat de Ministerul Transporturilor. "S-au invocat diferite scuze. Vagoanele sunt in alte depouri, sunt pe traseu", a explicat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor. Daca vagoanele au fost vandute la fier vechi, la un pret mediu de 200 de euro pe tona, valoarea prejudiciului s-ar ridica la circa 260.000 de euro potrivit calculelor Gandul.