Semnal de alarma privind viitoarea Constitutie a Romaniei: mai multe organizatii ale societatii civile, intre care Fundatia Soros, APADOR-CH, Accept si ActiveWatch, critica renuntarea la un amendament ce interzicea discriminarea pe criteriul orientarii sexuale. Asta va face ca Romania sa aiba o Constitutie de genul celei controversate din Ungaria, spune la RFI Romanita Iordache, cercetatoare la Comisia Europeana, experta in combaterea discriminarii.

Amendamentul respectiv a fost mai intai aprobat de Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei. La doar cateva zile dupa aceea, Comisia a revenit insa asupra votului si a respins amendamentul.

Romanita Iordache declara ca "situatia este intr-adevar grava, pentru ca transmite un semnal prost. In momentul in care comisia a adoptat varianta de articol 4 cu o lista inclusiva in prevenirea impotriva discriminarii, am rasuflat cu totii usurati, crezand ca iata, in sfarsit, parlamentarii romani inteleg ca facem parte din Europa, au citit articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Reactia noastra initiala a fost una de satisfactie si de bucurie ca avem valori comune cu parlamentarii. Din pacate, ce s-a intamplat acum doua zile ne-a socat pe toti!".

Expertul antidiscriminare precizeaza ca "socul mare nu vine numai din revotare si revenirea la formula veche, Iorgovan, de definire a articolului 4. Mult mai socante sunt discutiile care au avut loc in comisie, cu prilejul revotarii, pentru ca intelegem de fapt ca miza a fost scoaterea orientarii sexuale dintre criteriile protejate. Ceea ce nu este O.K., indica homofobie! Insa nu au realizat parlamentarii nostri si ca stergand aceasta lista, apare o diferenta de tratament si in ceea ce priveste persoanele cu dizabilitati si in ceea ce priveste persoanele in varsta. Constitutia Romaniei, pe fostul articol 4 nu includea aceste trei criterii".

Continuarea pe www.rfi.ro.