Premierul Romaniei, Victor Ponta, presedintele Senatului, Crin Antonescu si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin au vorbit miercuri seara la Antena 3 despre reusitele si esecurile guvernarii USL, despre coabitarea cu presedintele Basescu si despre referendum. In acest context, Crin Antonescu a declarat ca Traian Basescu nu poate sa rupa USL-ul. Victor Ponta a afirmat ca este optimist ca noua Constitutie va trece si ca aceasta nu reprezinta o batalie cu presedintele tarii. Daniel Constantin a anuntat ca primele fonduri de la Comisia Europeana pentru Programul Operational pentru Pescuit ar putea fi incasate saptamana viitoare

Liderii USL la Sinteza ZileiFoto: captura Antena 3

Despre coabitare:

Ponta: Din punctul meu de vedere avantajul coabitarii este ca nu mai am interventia presedintelui in activitatea guvernului, iar fara aceste interventii nu mai exista conflicte. Astfel, timpul mi-l dedic activitatii guvernamentale. Eu ma simt obligat pana in 2016 sa imi dedic toata energia activitatii guvernamentale.

Antonescu: Avem un guvern al nostru, toti il sustinem, dar raspunderea directa ii revine unui singur om:prim-ministrului. Suntem uniti in proiectul de modificare al Constitutiei. Optiunea premierului a fost cea a coabitarii...Poate ca existau si altele, e greu de spus. Sigur ca vorbim de tinte si obiective diferite. Daca largim putin evantaiul, e greu de vorbim de pace. Asta a fost dominanta mandatelor lui Basescu, un razboi interior care ne-a facut sa pierdem in afara tarii si inauntru si care nu se va termina pana nu isi incheie mandatul.

Reuseste Traian Basescu sa isi implineasca visul de a sparge USL-ul daca nu reuseste altceva?

Ponta: Din punctul meu de vedere si al USL-ului, nu. Nu exista nici 1% sanse ca Traian Basescu sau consilierii PDL, Miscarea Populara, sa duca la destramarea USL. A fost o singura zi din 5 februarie 2011, ziua in care am semnat acordul USL, in care cineva, presedintele Basescu, un jurnalist apropiat PDL, un om simplu, sa zica cum nu apucam sa facem alegerile impreuna, sa facem guvernul etc. Asta nu e ceva de condamnat, asta este speranta unor oameni apropiati PDL. De multe ori mass-media joaca rolul opozitiei, pentru ca nu exista opozitie, iar de multe ori rolul acesta este suculent.

Antonescu: Nu, si nu trebuie sa mai adaug nimic. Vreau sa le zic celor care ne-au votat si tin la USl sa urmareasca lucrurile care conteaza. exista lucrurile esentiale, Guvernul si actiunea guvernamentala merg pe linia pe care am anuntat-o? avem nu speranta, ci dovezile certe ale unei guvernari si premier care fac total altceva de ce facea guvernul Boc? Eu sper ca da. Am angajat noi proiectul de modificare a constitutiei? Da, acest proiect continua, si a fost fara fisura si in ciuda atacurilor lansate, solidaritatea noastra a fost fara cusur. Exista in activitatea de zi cu zi, nu in mici episoade, semne de rupere a a solidaritatii? Nu. Traian Basescu nu poate sa rupa USL-ul, USL-ul putem sa il rupem doar noi. Cand vorbim daca USL-ul daca mai tine, nu mai tine, nu uitam despre preocuparile oamenilor. Faptul ca nu exista opozitia acum , cu exceptia unor iesiri jenante, nu e de natura sa ne impartim noi si sa ne facem opozitie.

Constantin: Acum Traian Basescu poate doar sa vorbeasca, daca nu a putut inainte sa rupa USL-ul, acum nu mai poate.

Cum explicati ca Traian Basescu a descoperit ca nu mai sunteti....(Ponta completeaza): pisicul, maimuta, plagiatorul...

A fost sacrificat Marga?

Antonescu: Vreau sa va mai spun inca o data: Domnul Marga nu a fost numit in functie in urma unei negocieri politice. ICR nu a fost nicioodata obiectul unei alocari politice.

Care este motivul pentru care v-ati schimbat punctul de vedere si credeti ca oamenii ar trebui sa accepte ideea explorarii?

Ponta: Studiile stiintifice au aratat ca nu exista influente negative asupra mediului. Faptul ca Europa, fata de SUA, pierde in fiecare zi locuri de munca si fabrici din cauza pretului energiei. Eu cred ca pentru Romania, sa fim independenti energetic este marea sansa ca sa nu inchidem combinatele si sa facem factura suportabila pentru populatie.

Antonescu: Eu am avut o pozitie mai rezervata de pe vremea guvernului Ungureanu. Atuurile principale ale Romaniei sunt resursele: umane, naturale. Daca avem resurse trebuie sa le folosim. Acestea sunt decizii mari care trebuie luate in cunstinta de cauza. Cetatenii Romaniei, proprietarii acestor resurse, trebuie sa intelega deciziile care se iau.

Constantin: Avem nevoie de o analiza asuprta efectelor acestui proces. Avem nevoie de dezbateri publice si de o asumare. Acesti pasi au inceput sa se faca deja.

Daca nu se vor gasi solutii in care riscurile sa fie diminuate veti fi de acord cu exploatarea gazelor de sist cu toate riscurile pe care le implica?

Ponta: Aceasta este o intrebare optimista pentru ca presupune ca o sa fiu tot eu prim-ministru. Sunt absolut convins ca in cei 4-5 ani tehnologiile vor avansa.

Antonescu: Acest lucru este complicat si trebuie analizat cu seriozitate. Nu conteaza cine va fi prim-ministru peste 5 ani. E complicat sa cantaresti riscurile, sansele si oportunitatile. Normal ca nu trebuie facut cu toate riscurile.

Care sunt nererusitele USL?

Ponta: Sunt profund nemultumit de modul in care arata administratia publica guvernamentala romaneasca. Avem prea multi functionari si prea putini medici sau profesori. Avem o lege rigida si gresita ca daca muncesti sau daca nu faci nimic la stat tot aceiasi bani ii primesti. Avem o uriasa problema ca sunt oameni platiti cu salariul minim pe economie, ca in continuare dureaza pana cand un proiect inmp isi primeste avizul. Eu sunt foarte hotarat sa facem o reforma pe care nimeni nu a facut-o din '89 incoace la nivelul aparatului administratiei: vreau sa coste mai putin si sa fie mai eficient. Vreau ca Romania sa fie tara in care vin primele 100 mari companii din lume.

Despre revizuirea Constitutiei:

Antonescu: Dupa ce cateva luni bune si cu ceva succes au acreditat ideea ca USL nu o sa se tina de cuvant, in orice caz Antonescu nu o sa fie presedinte, acum teoria s-a schimbat, cred ca am ceva sanse sa fiu sustinut pt ca, vezi doamne , prin modificarea Constitutiei se iau toate atributiile presedintelui. In Cosntitutie se fac intr-adevar niste clarificari, dar nu altele decat cele pe care am promis ca le vom face. Daca PSD va castiga mereu alegeri in Romania, este normal ca PSD sa fie chemat primul sa faca Guvernul. Daca poate, va guverna, daca nu, nu. Nu presedintele conduce Guvernul si Guvernul nu e responsabil in fata lui. Daca voiam republica prezidentiala, faceam republica prezidentiala.

E o logica in asta. In constitutie, printre alte noutati, stipulam ca Romania este stat membru al UE si stat membru al NATO.

Ponta: Sunt cateva teme importante. Am eliminat in Constitutie, pe baza experientei de conflict intre Parlament, Guvern si Presedintie, astfel incat cei care vor veni in viitor nu vor mai avea in fiecare zi scandaluri. Am promis ca parlamentarii, si nu doar ei, nu vor mai avea un regim juridic special. Am vorbit de dreptul cultelor religioase, de minoritatile nationale, de casa Regala. Am vorbit de faptul ca avem nevoie sa descentralizam Romania, sa nu mai tinem totul la Bucuresti.

Despre referendum:

Antonescu: Referendumul se va face. Constitutia ii da dreptul. Referendumul propus de Basescu e o prerogativa constitutionala. A consultat Parlamentul, consultarea Parlamentului este in legatura cu oportunitatea referendumului. El reia o tema aspra careia s-a mai facut un referendum. Parlamentul este la fel de reprezentativ in materie de legiferare ca presedintele. Nu putem sa il impiedicam sa o faca. Daca si cand vrea sa isi faca si domnul Traian Basescu sa isi faca referendum aceasta este treaba domniei sale si nu ne abate pe noi cu nimic de la ceea ce vrem sa facem.

Ponta: Stiti de ce Germania nu oganizeaza niciodata referendum? Pentru ca puterea nazista s-a instaurat prin referendum. Referendumurile au rol consultativ. Nu stiu ce va face presedintele, cum va face. Obligatia noastra este de a informa cat mai bine oamenii, ce am promis in campanie, cum am transpus in Constitutie, ca o sa facem parlamentarii egali cu oamenii, ca o sa facem Parlament mai mic, asta nu mai e o batalie cu domnul Basescu, asta tine de viitor. Eu sunt optimist ca va trece.

Despre alegerile din 2014:

Antonescu: O competitie este o competitie. Trebuie tratata cu seriozitate. Eu in aceasta privinta gandesc lucrurile altfel. Sigur ca in permanenta vor exista mai mici sau mai mari divergente, vor exista oameni dintre noi care dau declaratii mai dure. Aceste lucruri trec. Ceea ce conteaza sunt lucrurile de care am vorbit in seara aceasta, care confirma pe fapte ca agenda guvernului exista, e clara si ea se incadreaza perfect in programul de guvernare, progamul cu care am castigat alegerile.

Despre guvernare: Documentul adus de Victor Ponta "Incepute de altii, finalizate de Guvernul USL":

  • Autostrada Bucuresti- Ploiesti: inceputa de Tariceanu, terminata de USL
  • Podul Calafat Vidin: Inceput de Isarescu (cel care a semnat) , finalizat de Ponta si de Guvernul USL
  • Autostrada Comarnic-Brasov: blocata de PDL, reinceputa de guvernul USL
  • Autostrada Arad-Sibiu: blocata de pdl, reinceputa de USL
  • Laserul ELI-NP: inceput de Ponta si Guvernul USL, care trebuie continuat in mandatele viitoare
  • Teatrul National: inceput de Guvernul Boc, va fi finalizat de Ponta si USL in 2014
  • Sala Dinamo: inceputa de PDL, terminata de Guvernul USL
  • Soseaua Pitesti-Mioveni: sprijin pentru dacia, finalizat de Guvernul USL
  • Cota unica pentru firme: introdusa de tariceanu, pastrata de ponta si guvernul USL)+TVA la incasare (regim nou introdus de USL)
  • Restituirea proprietatilor: inceputa in anii '90, continuata si finalizata de Guvernul USL
  • Hidroelectrica, contractele cu "baietii destepti": contracte marite de Guvernul PDL, anulate de Guvernul USL
  • Hidroelectrica: pe pierdere in Guvernul PDL, pe profit in Guvernarea USL
  • Limita de deficit de 3% - nerealizata in Romania din 2008, realizata de Ponta si de Guvernul USL
  • Fonduri europene: Programe blocate de Guvernul PDL (POSDRU POS T., POS M., POR), deblocate de Guvernul USL
  • Facilitati pentru IT - introduse de Guv Nastase, continuate de Guvernul Ponta
  • Locuri de munca - Academia de Politie - posturi pentru absolventi: blocate de Guvernul PDL, deblocate de Guvernul Ponta
  • Pensii, salarii: taiate de Guvernul Boc
  • Spitale inchide de guvernul Boc, redeschise de Guvernul Ponta
  • Internetul in scoli: Proiect introdus de Guvernul Boc si continuat si corectat de Guvernul Ponta
  • Avioane F16: achizitie amanata in trecut, negocieri incheiate de Guvernul USL
  • Subventii pentru agricultori: Blocate de PDL, reluate de USL. Plati pentru peste un milion de beneficiari