Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca prefera sa priveasca partea buna a deciziei Curtii Constitutionale, potrivit careia legea prin care a fost scazut pragul de prezenta la referendum se aplica la un an de la data intrarii in vigoare, adaugand ca un an trece repede in politica, transmite Agerpres.

"Sigur, ar fi fost bine si acum. Ca o sa fie peste un an... un an trece repede in politica. Nu moare Romania un an de zile. Nu am fost blocati pentru totdeauna. Curtea ne-a blocat doar un an sa nu schimbam nimic in Romania, desi erau lucruri de schimbat, lucruri bune si lucruri importante de schimbat. Dar un an trece repede si dupa aceea, sigur, le putem schimba", a spus primul-ministru, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Intrebat daca modificarea Constitutiei va fi amanata, premierul a replicat ca nu poate sa ia singur o astfel de decizie si ca atunci cand se va intoarce din turneul pe care il efectueaza in aceste zile in tari asiatice va discuta cu cei din USL.

"Nu pot sa iau eu asemenea decizie singur. Cand o sa ma intorc in tara o sa discut cu colegii mei din USL si cu celelalte forte politice, cu UDMR, cu PP-DD, insa repet, CCR, pana la urma, ne-a dat voie dupa un an de zile. E greu de inteles acest an, dar ma rog, e mai putin important. Dupa un an de zile a dat voie Romaniei sa faca niste schimbari necesare, sa se modernizeze. De ce ne-a intarziat un an, nu mai conteaza dupa atatia ani pierduti. Anul acesta ne concentram pe politica economica a Guvernului, insa important este ca dupa un an de zile si cu 30% prezenta putem in sfarsit sa schimbam sistemul constitutional, sa facem reforma si modernizarea Romaniei, de care e absoluta nevoie. Eu ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca nu ne-ar fi lasat Curtea Constitutionala. Insemna ca niciodata Romania nu se poate schimba in bine si nu se poate reforma. Asa doar ne-au amanat cu un an de zile", a adaugat Ponta.

Potrivit acestuia, regionalizarea si modificarea Legii fundamentale sunt legate intre ele.

"Daca nu ai in Constitutie, nu poti sa faci regionalizare. Sunt, evident, legate", a aratat primul-ministru, intrebat fiind daca se amana regionalizarea.

El a atras atentia asupra faptului ca pragul de 50% este greu de atins, fapt care risca sa blocheze pentru urmatorii zeci de ani posibilitatea reformei.

"Eu vad mult mai mult partea buna a acestei decizii. Aceasta parte buna este faptul ca vom putea face modificari in Constitutie, referendumuri, lucruri importante, cu 30% prezenta, pentru ca prezenta de 50% practic ne bloca pentru urmatorii 50 sau 100 de ani posibilitatea de a face orice fel de reforma si de schimbare reala in Romania. Era o bariera pe care stiti foarte bine, am atins-o o singura data, in 2003, cu niste eforturi cu totul si cu totul speciale si pe care, foarte clar, in conditiile in care ai trei milioane si jumatate de romani in strainatate si ai si in tara, sigur, oameni care nu sunt interesati de politica, nu am mai fi atins-o niciodata", a mai precizat el.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca este constitutionala modificarea Legii de organizare si desfasurare a referendumului prin care a fost scazut pragul de prezenta daca nu se aplica un an de la data intrarii in vigoare.