Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat luni seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV, ca au existat semnale privind neregulile in desfasurarea examenului de Bacalaureat la Liceul Bolintineanu din Capitala inca dinainte de inceperea probei la limba romana. Pricopie a precizat ca ministerul a incercat sa isi ia toate masurile de precautie, inclusiv avertizand centrele de examen ca doreste un examen corect, "sa se respecte procedurile si le-am spus, atat cat am putut sa le spun, ca mi-as dori un Bacalaureat fara procuratura".

Ministrul a subliniat ca, in ceea ce priveste acuzatiile de desecretizare a subiectelor la proba de luni si publicarea lor pe internet inainte de ora 9:00, informatiile nu se verifica. "Subiectele nu au fost desecretizate, subiectele au ajuns in bune conditii in sali, prin urmare nu se pune problema sa reluam proba de limba romana de astazi la nivel national. Din fericire, aceasta infomatie este falsa", a declarat Pricopie.

Declaratii Remus Pricopie:

  • Au fost doua teme in discutia publica. Prima tema a fost despre subiectele care ar fi fost desecretizare si s-ar fi gasit pe internet inainte de ora 9:00, si anume un post de televiziune a anuntat ca la ora 8:34 subiectele ar fi fost pe internet.
  • Din fericire, aceasta informatie nu se confirma. Subiectele n-au fost pe internet, a fost un comentariu pe marginea subiectelor, si nu la 8:34 si la 9:34. Se pare ca ora serverului a fost modificata. Nu stim de catre cine. Noi am solicitata SRI si STS sa verifice. Nu e vorba de serverul ministerului ci de serverul site-ului respectiv.
  • Subiectele nu au fost desecretizate, subiectele au ajuns in bune conditii in sali, prin urmare nu se pune problema sa reluam proba de limba romana de astazi la nivel national. Din fericire, aceasta infomatie este falsa.
  • Din nefericire, informatia legata de Bolintineanu este corecta, iar subiectul acolo, sigura ca nu este atributul MEN, sunt alte institutii ale statului care se ocupa de acest subiect. Dar acolo semnalele sunt de mai demult, noi am incercat sa ne luam toate masurile de precautie, inclusiv ieri in ultima zi am avut videoconferinta cu toti inspectorii scolari, cu toate inspectoratele, cu toate centrele de examen - vorbim de 584 de centre de examen - si le-am transmis foarte clar ca dorim un examen corect, sa se respecte procedurile si le-am spus atat cat am putut sa le spun ca mi-as dori un Bacalaureat fara procuratura.
  • Vorbim de ora 9:00, la care subiectele trebuie sa ajunga in sala, si toate lucrurile au fost in ordine. La Bolintineanu se pare, dar aceste informatii trebuie sa le furnizeze procuratura, eu pot doar sa va spun ca se pare ca era un sistem prin care cineva din interiorul scolii solutiona problemele si colile respective, cu solutiile, ar fi trebuit sa ajunga la anumiti elevi.
  • Este absolut firesc, in conditiile in care aceste informatii au fost aflate din timp, ca organele statului sa intervina si cred ca poate in modul asta toata lumea pricepe ca examenul de Bacalaureat trebuie sa fie un examen serios si este pacat ca munca a mii de oameni implicati in examen de Bacalaureat sa fie umbrit si este umbrita de ceea ce au facut un anumit numar de profesori din liceul Bolintineanu.
  • Lucrurile stau in felul urmator. Conform procedurii, in primul rand nu MEN a demis ci inspectoraul scolar municipal.
  • Au fost 2 decizii ale inspectoratului. Prima decizie, sa inlocuiasca toata comisia si in momentul in care ai procuratura la usa si ai o noua proba de sustinut miercuri, este absolut normal sa faci acest lucru.
  • A doua decizie este de a-i elibera din functie pe toti cei asupra carora exista suspiciunea ca sunt implicati in aceasta problema, si anume trei persoane: vicepresedinta comisiei de Bacalaureat care este director la o alta scoala din Bucuresti, directorul si directorul adjunct.
  • Informatii punctuale la acest liceu in ceea ce priveste acest sistem de rezolvare a subiectelor in interiorul liceului, Ministerul Educatiei nu le avea dar existau niste suspiciuni, din mai multe zone. Ministerul Educatiei a procedat asa cum a considerat ca trebuie sa procedeze si cred ca astazi pentru ca s-a produs acea tentativa de pfrauda sau frauda, sa spuna procuratura mai multe, s-a procedat corect. Din pacate, trebuie sa avem procuratura la usa scolii in care se sustine examenul de Bacalaureat.
  • Eu cred ca interventia mai multor institutii ale statului a fost corecta si trebuie sa fie un avertisment pentru toata lumea ca scoala si examenele sunt un lucru serios.
  • Examenul de Bacalaureat decurge in bune conditii in continuare.
  • Procuratura nu a ridicat lucrarile elevilor (de la Liceul Bolintineanu - n.red.), lucrarile se afla la corectat. Procuratura a ridicat alte documente.