REZULTATE BAC 2013. Lacrimi la "liceele-spaga", sampanie frantuzeasca la olimpici. Elevii extremelor, intre somaj si universitati din strainatate. Daca la liceele "de cartier", elevii s-au multumit cu note minime, in cele cu traditie, pretentiile au pornit de la 9,50 in sus. In timp ce in liceele implicate in scandaluri de frauda, "Bolintineanu" si "Gusti", elevii isi plangeau de mila, la "Tudor Vianu", sarbatoreau in stil mare, cu sampanie de 50 de euro, scrie EVZ. Cei 122 de elevi de 10. "Am invatat constant de-a lungul celor patru ani de liceu, 12 ore pe zi". Pentru cativa absolventi de liceu, EDU.RO a adus astazi, cand a publicat REZULTATE BAC 2013, o veste cu care se vor putea mandri toata viata: un BAC de 10. Multe ore de munca si multa ambitie, asa poate fi descris in cateva cuvinte succesul elevilor care au obtinut 10 pe linie la examenul de Bacalaureat 2013, scrie Gandul.

ActualitateFoto: Colaj foto

Filmul atacului cu bomba de la Iasi. Marturiile atacatorului in cartea sa: "Da. Vorbesc cu Dumnezeu". Dimineata de groaza la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde un individ bolnav psihic a detonat o bomba artizanala intr-o sala de examen. Doar printr-o minune nu a provocat un carnagiu. 40 de studenti si 4 profesori se aflau in amfiteatru. Cu totii s-au gandit la ce este mai rau, pana cand atacatorul a fost imobilizat de un tanar curajos. Imediat dupa, zona arata ca un teatru de razboi: plina de echipaje ale fortelor de ordine, masini de pompieri, ambulante si nu in ultimul rand de pirotehnisti si agenti SRI, scrie StirileProTV.

In ce s-a transformat milionul de locuri de munca promise de USL. 3.650 la Posta Romana, 929 la Oltchim, 430 la Combinatul Chimic Amurco, 147 la Mechel... Nu sunt steagurile lui Caragiale, ci doar cateva dintre disponibilizarile anuntate in ultimul timp. Unii au primit deja preavizele, altora le vor fi inmanate spre toamna. Concedieri sunt preconizate si in randul functionarilor din ministere, iar circa 60.000 de posturi vacante urmeaza a fi desfiintate. Premierul Victor Ponta se lauda insa cu crearea de locuri de munca, gandindu-se probabil cu nostalgie la milionul de locuri de munca promise inainte de a se instala la putere, scrie Romanialibera.

Pe urmele celui mai bogat bugetar. Fabuloasa avere stransa de fostul sef al padurarilor din Romania. Ion Dumitru este unul dintre oamenii foarte bogati ai Romaniei, care a lucrat doar la stat. Firma fiului sau, Dragos Dumitru, a avut in anii trecuti contracte cu statul de aproximativ sapte milioane de lei. Dupa ce tatal sau s-a retras din politica, societatea a intrat in insolventa. Fostul parlamentar PSD, Ion Dumitru, detine un imperiu imobiliar, desi a lucrat toata viata numai in sistemul bugetar, la Facultatea de Silvicultura sau ca director Romsilva pe judetul Dambovita si apoi pe toata tara, scrie EVZ.

DW: Turcia, Romania si un rau difuz. Oamenii care iubesc libertatea se mira nespus. Cum de e, oare, posibil sa mai existe in Romania ceausisti, dupa crimele comise in cei 25 de ani de "iepoca de aur?" Dar in Germania adepti ai tiranicului Erdogan? Cum de se mai manifesta securistii? Dupa ce au slujit decenii la rand o organizatia criminala, plina de tortionari si asasini, care au spionat si reprimat cu maxima cruzime poporul roman, securistii ar fi trebuit, in mod normal, nu doar sa fie lustrati, judecati si inchisi, ci si sa se ascunda in gaura de sarpe si, in orice caz, sa intre in pamant de rusine, scrie Deutsche Welle.

Lupta pentru independenta a orfanilor romani. In urma cu mai bine de 20 de ani, Sandor, Monica si Neyo erau trei copii abandonati de parinti in spitalele in care se nascusera. Si-au petrecut copilaria si adolescenta in centre de plasament, uneori au stat alaturi de parinti sociali si, la un moment dat, au vrut sa-si intalneasca parintii naturali. Reintegrarea in familie nu s-a produs, iar legaturile rupte la nastere au fost rupte inca o data, la maturitate. Potrivit Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Romania, tinerii de peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului reprezinta unul dintre cele mai dezavantajate grupuri sociale la angajare. Insa Sandor, Monica si Neyo au acum un loc de munca stabil, unde lucreaza cu carte de munca, scrie YahooNews.

Scandalul revolutionarilor continua: Victor Socaciu deturneaza banii martirilor catre impostori. Rapsodul propune o ordonanta de urgenta care micsoreaza indemnizatiile urmasilor de eroi martiri pentru a le reda "luptatorilor remarcati" drepturile suspendate. Desi in ultimii doi ani si-au pierdut o parte din drepturi, revolutionarii raman o povara grea pentru bugetul de stat. Multi dintre ei primesc in continuare indemnizatii, au un secretariat de stat care toaca bani publici fara nicio activitate concreta si fac presiuni pentru a-si recapata si drepturile care le-au fost suspendate. Recent, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), condus de Victor Socaciu, a elaborat un "proiect de ordonanta de urgenta" prin care asa-numitii "luptatori remarcati" sa-si recapete indemnizatiile incepand cu august 2013, scrie Adevarul.

Veste buna pentru posesorii auto: S-au pus bazele simplificarii birocratiei privind taxa auto. Statul a emis un Ordin prin care legifereaza crearea unei baze de date care sa cuprinda informatii despre autovehiculele inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule. Ordinul, emis de Ministerul de Finante, Ministerul Mediului si Ministerul afacerilor Interne, a fost publicat in Monitorul Oficial la finalul saptamanii trecute. Baza de date se gestioneaza informatic de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de Ministerul Afacerilor Interne prin Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor si de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice prin Administratia Fondului pentru Mediu, scrie Capital.