Invitat la RTV, premierul Victor Ponta a vorbit despre problemele interne ale momentului, legea cadastrului, legea salarizarii sau problemele de la Bacalaureat.

Victor PontaFoto: Captura RTV.net

"Pana acum un an am fost si eu in opozitie, dar ma gandeam mai mult inainte sa critic puterea. In zona rurala unde oamenii n-au bani sa-si faca cadastru, am pus 500 de milioane de euro pentru a cadastra tot mediul rural, iar in zona urbana vine o firma privata prin licitatie publica, iar prin taxa pe care o percepe statul va plati firmei. A fost buna initiativa Elenei Udrea privind memorandumul, dar noi il vom finaliza".

  • Salarizarea bugetarilor: Conform intelegerii cu FMI trebuie sa avem salarii in valoare de 7% din PIB
  • Vor mai fi disponiblizari in aparatul de stat. Vor pleca peste 2.800 de mii de bugetari.
  • Sunt mai multe companii interesate de privatizarea Oltchim si il acuza pe Adriean Videanu de interese la Oltchim si ca a blocat privatizarea.
  • Despre cele 1 milion de locuri de munca promise: In viitoare sedinta de guvern am sa vorbesc despre investitii, proiecte si locuri de munca. Vorbim de peste 100 de mii de locuri de munca... Joi veti avea toate raspunsurile.
  • O remaniere e posibila in august, dar nu am vreun ministru in vedere.
  • Vom introduce TVA de 9% la paine pe tot lantul de la producator la cumparator
  • Se impune cu necesitate o modificare a legii functionarului public.
  • Salariul minim va fi ridicat la 1.000 de lei.
  • Coabitarea nu e bine mersi, dar nu pot sa spun ca presedintele Basescu nu ma lasa sa-mi fac treaba sau se baga peste mine

Despre atentatul de la Iasi:

"Multumim lui Dumnezeu ca a fost meritul sansei, altfel puteam sa avem 200 de studenti morti. Au fost doi studenti care au impiedicat atentatul. Si eu si domnul presedinte am fost informati de ce s-a intamplat acolo. Daca avem posibilitatea ii vom recompensa pe cei doi studenti. Acea bomba cred ca era din Al Doilea Razboi Mondial si avea capacitatea de a provoca o mare tragedie. Din pacate este acest caz in care persoana respectiva nu facea parte din nicio organizatie, astfel incat nu se putea preveni".

Despre ministrul Radu Stroe si frauda de la bacalaureat:

"Eu am vorbit cu domnul Stroe si cu seful politiei, am filmul evenimentelor, iar procurorul general a dat un comunicat. In primul rand nu a intervenit nimeni in justitie pentru ca dosarul merge mai departe. Ideea de a pedepsi profesorii corupti este un lucru foarte bun. Acolo lucrurile s-au desfasurat intr-o harababura care s-a transformat intr-un abuz. Este bine ca procurorul de caz a luat decizia si nu s-a ajuns la un conflict intre fortele de ordine si parinti, iar ancheta se poate desfasura in legalitate".

Prima informatie am primit-o de la ministru care mi-a spus ca este o situatie tensionata la liceu, unde pot aparea incidente intre politisti si parinti. N-am ce sa le reprosez politistilor de acolo, restul e treaba procurorilor. Actiunea politistilor a fost coordonata conform legii de catre procurori. S-au intamplat niste lucruri cel putin anormale. Eu cred ca aici era o anumita traditie din ultimii ani - traditia Morar - ca daca indraznesti sa spui ca jurnalist ca e un abuz, sare imediat gasca lui Morar si te reclama".

"In ceea ce tine de functionarea politiei vreau sa gasim toate procedurile ca macar sa fim bine informati si ca totul sa se desfasoare cu garantiile de legalitate. Mentalitatea din anii 2011-2012 ca daca esti de-al lui Morar poti sa faci orice trebuie sa inceteze. Ce face Monica Macovei prin tara nu dau doi bani. Ea face rau Romaniei in timp ce e platita din banii publici".

Despre legea salarizarii bugetarilor:

"Ca toate marile reforme ale guvernului Boc, legea precedenta nu s-a aplicat niciodata. Avem in continuare un aparat administrativ care nu performeaza din mai multe motive. E bine sa castige doar ce-i care-si fac treaba. Foarte multi sefi de directii sau servicii aveau in subordine numai posturi vacante. Ramasesem cu sefii si nu mai aveam angajati. Am desfiintat toate posturile vacante si am reusit sa desfiintam acel sistem 7 la 1, mai putin in Sanatate si Educatie. Conform intelegerii cu FMI trebuie sa avem salarii in valoare de 7% din PIB, ca toate statele moderne".

Despre fondurile europene:

Premierul sustine ca ritmul de absorbtie al fondurilor europene va fi in crestere si ca se vor debloca programele. Seful guvernului da vina pe legislatia proasta, pe lipsa de pregatire corespunzatoare a celor implicati si pe lipsa unui set clar de criterii de performanta. Si din aceasta perspectiva, premierul crede ca se impune cu necesitate o modificare a legii functionarului public.

Ponta a reconfirmat in finalul emisiunii si o marire a salariul minim la 1.000 de lei

Ponta, despre cele 1 milion de locuri de munca promise si noi investitii straine:

"In viitoare sedinta de guvern am sa vorbesc despre investitii, proiecte si locuri de munca. Trebuie sa deblocam niste proiecte. Am deblocat mai toate proiectele vechi. Vorbim de peste 100 de mii de locuri de munca... Joi veti avea toate raspunsurile"

Premierul si-a reafirmat sprijinul pentru exploatarea gazelor de sist si a declarat c ain proiect privind Rosia Montana va fi pus in dezbatere in Parlament in curand.

Ponta mai anunta investititi straine importante in Romania, in special din China reafirmand astfel importanta turneului sau asiatic. Raspunsul premierul vine pe fondul criticilor aduse de presedintele Basescu care a sustinut ca turneul premierului Ponta in Asia a fost un dezastru.

Despre Oltchim

Premierul anunta ca sunt mai multe companii interesate de privatizareaOltchim si il acuza pe Adriean Videanu de interese la Oltchim si ca a blocat privatizarea.

Despre acordul cu FMI si tva redus la alimente

  • Nu mai luam bani de la FMI fiindca ne imprumutam mult mai ieftin acum si suntem o tara stabila. Lagarde vine pentru un acord preventiv. Vom plati datorie 5 miliarde de dolari pe an in urmatorii doi ani
  • Vom reduce TVA-ul la paine, chiar daca FMI nu a fost de acord. Sunt foarte hotarat sa gasim resusrsele pentru a introduce TVA de 9% pe tot lantul de la producator la cumparator