Campania "23 august, 1944 - Istoria furată", demarată de Digi24 la începutul acestei săptămâni se încheie cu o dezbatere amplă asupra unei zile care a schimbat destinul unei națiuni. Vineri, de la ora 19.30, într-o ediție specială moderată de Elena Vijulie și Dan Suciu, istoricii Stelian Tănase și Lavinia Betea, analistul politic Emil Hurezeanu și consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, trag concluziile unei campanii prin intermediul căreia Digi24 a recuperat istoria furată, precizeaza Digi24 intr-un comunicat.

Ediția specială de la finalul campaniei va fi transmisă dintr-o locație specială, din fața Palatului Regal din București. Pentru zecile de materiale difuzate în cele 5 zile de campanie s-a filmat sute de ore și s-au străbătut mii de kilometri.

“În total au lucrat 15 oameni, am avut filmari în Basarabia, la Cernăuți, în Transilvania, am adunat o baza de date impresionantă, jurnale de front făcute de propaganda nazistă sau de cea comunistă, interviuri cu supraviețuitorii de la Stalingrad sau de la Odessa, veterani de război cu povești impresionante care au trăit istoria scrisă de învingători”, a mărturisit Toni Dohotariu, producător general al Departamentului de producție al Digi24.

În decursul a 5 zile Digi24 a difuzat 25 de materiale, cu o durata medie de 8 minute, care au vorbit despre evenimentele zilei de 23 august. A fost de fapt o serie de mini-documentare, îndelung documentate de către reporterii Digi24. “Am descoperit in subsolul fostului muzeu al partidului filmul Insurectia antifascista, primul film de propaganda fabricat de activistii comunisti despre ziua de 23 august 1944. Nu a mai rulat din anii ’50 si asta pentru ca pe pelicula apar si personaje care apoi vor fi lichidate, de exemplu Lucretiu Patrascanu care a fost acuzat ulterior de 'orientare burgheza' si a fost impuscat din ordinul lui Dej in anul 1954 la Jilava.

Digi24 a transpus o pelicula uitata timp de decenii in format digital. Cu acest suport de imagini, Digi24 si-a propus sa devoaleaze istoria, sa o recupereze. Fara acest suport vizual, campania nu ar fi existat.

In plus am transpus alte trei role din anii ’50 care contin imagini document de la importantele momente ale instaurarii comunismului in Romana: nationalizarea, infiintarea CAP-urilor, primele congrese ale PRM patronate de Dej.

Digi24 a demontat minciunile si mitologia propagandei comuniste cu argumente istorice, minciuni pe care le-am invatat la scoala timp de 45 de ani”, adaugă Toni Dohotariu.

Alice Iacobescu si Stelian Muscalu dezbat, la rîndul lor, într-o ediție specială, difuzată de Digi24 de la ora 18.00, semnificația zilei de 23 august în istoria României, iar pe parcursul întregii zile, în Jurnalele de știri Digi24, vor fi difuzate reportaje care vorbesc despre importanța acestei zile în istoria României și care scot la iveală adevăruri bine ascunse de zeci de ani.

Apoi, de la 19.30, Elena Vijulie și Dan Suciu, alături de invitații lor, trag concluziile unei campanii prin intermediul căreia Digi24 și-a dorit să recupereze istoria furată a României.