Constituirea noii Directii Nationale de Antifrauda Fiscala (DNAF) vizeaza 10% dintre contribuabilii romani care nu sunt corecti si incearca sa faca evaziune, cu restul de 90% dintre acestia nefiind probleme de acest fel, a declarat sambata, la Digi24, ministru Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, citeaza Agerpres.

"Procesul de reforma al administratiei fiscale nu presupune numai reforma organizatorica, lucru care s-a si intamplat in aceasta perioada. Acest lucru presupune, insa, o restructurare a procedurilor ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, n.r.), in sensul de a informatiza total activitatea administratiei fiscale, de a reloca resursele umane acolo unde avem deficit si de a profesionaliza. La ora actuala, 90% dintre contribuabili romani sunt corecti, dar pentru restul de 10% am infiintat noua structura antifrauda fiscala, care sa vina si sa combata evaziunea si frauda fiscala la cei care fac, intr-adevar, acest lucru", a afirmat Chitoiu.

Seful MFP a mentionat faptul ca, in cadrul noii structuri antifrauda, va exista o directie ce se va ocupa cu investigarea din punct de vedere penal a infractiunilor economice si care isi va intra in atributii cel tarziu pana la finele lunii noiembrie 2013.

"Noua structura (Directia Nationala de Antifrauda Fiscala, n.r.) a capatat atributii sporite, in sensul ca avem o divizie care se ocupa de investigarea si cercetarea din punct de vedere penal a infractiunilor, a faptelor de natura penala, si care lucreaza in coordonarea directa a Parchetelor competente. Aceasta structura componenta de investigare si combatere a fraudelor din punct de vedere infractional va intra efectiv in atributii in maximum trei luni de zile. Cealalta componenta de control operativ va intra in functiune mult mai repede pentru ca evaluarea si testele de integritate, psihologice, se fac mai repede pentru ceilalti salariati care vor lucra in aceasta entitate', a explicat ministrul Finantelor.

Acesta a adaugat ca spera ca restructurarea si reorganizarea ANAF sa se finalizeze in anul 2015, scopul fiind acela de a avea o administratie eficienta si de a veni in sprijinul contribuabilului.

DNAF va fi singura structura de control operativ la nivelul ANAF, creata prin comasarea Garzii Financiare, Directiei de Control si Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale si Directiei de Investigatie Fiscala.

Schema de personal va fi completata in perioada iulie-septembrie, iar noua structura va desfasura si desfasura si activitati de investigare si cercetare penala, pe domeniul evaziunii fiscale, atributii pe care in prezent le au cei de la Directia de Investigare a Infractiunilor Economico-Financiare din cadrul Politiei Romane.

Directia antifrauda va viza in special marile retele de evaziune din domeniul alcoolului, produselor petroliere, tutunului si produselor cerealiere, iar obiectivul MFP este de a creste veniturile colectate la bugetul statului cu 0,5-1% din PIB in fiecare an de mandat.

Evaziunea fiscala din Romania este estimata intre 4-5% si respectiv 8-9% din PIB.