Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti seara, la Romania TV, ca sustine ideea unei legi de amnistie in legatura cu alesii locali in cazul carora ANI a sesizat un conflict de interese de tip "public-public", iar in situatia incompatibilitatilor, un recurs in interesul legii din partea Ministerului Justitiei.

El aratat ca are in vedere rezolvarea situatiilor trecute ale alesilor locali aflati in conflict de interese sau in stare de incompatibilitate.

"Eu cred ca trebuie gasita o rezolvare si pentru situatiile trecute, pentru ca acesti oameni nu pot fi scosi din locurile in care au fost alesi de cetateni pentru ca unii dintre ei respectand de pilda norme si prevederi europene ISPA, erau in procesul de preaderare care le cerea unui primar sau unui consilier sa reprezinte comunitatea. Nu avem de fapt, cel putin potrivit filosofiei occidentale, un conflict de interese pentru ca un conflict de interese este intre public si privat, acolo avem public - public", a sustinut Antonescu la RTV, potrivit Mediafax.

Liderul PNL a precizat ca ANI ar fi trebuit sa sesizeze legiuitorul cu privire la "o greseala de legislatie".

"Solutia mea apropo de retroactiv sau solutia pe care doresc sa o discutam si cred ca o putem adopta pentru a scoate toti acesti oameni care nu au gresit dintr-o situatie imposibila este, pe de-o parte, o lege de amnistiere in ceea ce priveste conflictul de interese, pentru ca aceasta este o acuzatie penala si amnistierea poate sa actioneze retroactiv strict pe aceste spete, nu pe toate conflictele de interese, pe aceste spete (ale alesilor locali care s-au regasit in societatile de utilitati publice, n.r.), iar in ceea ce priveste incompatibilitatile cred ca aici trebuie sa ne adresam si sa solicitam cel putin ministrului Justitiei un recurs in interesul legii. Si atunci lamurim aceste lucruri. Modificam legea pentru viitor", a mai spus Antonescu, potrivit Agerpres.

El a indicat ca aceasta propunere nu a fost discutata in USL, dar ca urmeaza a fi dezbatuta si ca este o idee pe care o are.

Antonescu a mai spus ca juristii pe care i-a consultat au sustinut varianta propusa de el.

Crin Antonescu: Nu merg la Universitate. Putem sa vedem daca ne injura sau daca ne injura mai rau

Liderul PNL a mai fost intrebat la RTV daca va merge in Piata Universitatii pentru a discuta cu manifestantii.

Antonescu a declarat ca nu se va prezenta in Piata Universitatii pentru a discuta cu protestarii pe subiectul proiectului de la Rosia Montana deoarece este necesar un dialog institutional. El a mentionat ca in aceasta perioada nu va da curs nici invitatiei de a se deplasa la Rosia Montana, pentru a discuta cu sustinatorii proiectului.

"In Piata Universitatii nu, putem sa facem o poza, putem sa vedem daca ne injura, sau daca ne injura mai rau - ca astea sunt doua variante, ca de pupat nu ne pupa nimeni. O discutie serioasa cu reprezentantii, cu liderii reprezentativi in masura in care exista trebuie purtata, si trebuie purtata la Comisie (speciala pentru Rosia Montana, n.r.). Cu cei de la Rosia Montana se poate purta dialogul la Rosia Montana, dar la suprafata, ca se vede mai bine, arati hartii, planuri, nu are rost jos (in mina, n.r.) ca nu ai ce sa faci jos", a sustinut Antonescu, potrivit Mediafax.

El a mai declarat ca pentru protestarii din Piata Universitatii in multe cazuri este "doar un pretext" subiectul Rosia Montana.

"Guvernul nostru si noi, care suntem acum intr-o majoritate, suntem intr-o situatie destul de delicata pentru ca pe noi ne-au gasit pentru a raspunde pentru toate lucrurile pe care clasa politica le-a facut cum nu trebuia, sau nu le-a facut cum trebuia fata de acesti oameni", a precizat Antonescu.

Liderul PNL a mentionat ca in prezent exista un tip de raspuns din partea societatii care n-a mai existat pana acum.

"Pana acum a existat nemultumirea manifestata prin absenteism, manifestata prin stiu si eu... ocarile din gura analistilor, purtatorii de cuvant ai natiunii. Acum e altceva", a mai spus Antonescu, precizand ca Guvernul va trebui sa ofere un raspuns cuvenit.

Crin Antonescu: Daca proiectul privind Rosia Montana va fi adoptat, PNL va respecta decizia Parlamentului

Daca proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana va fi adoptat de Parlament, PNL va respecta decizia majoritatii, a mai afirmat liderul liberalilor in cadrul unei emisiuni la RTV.

"PNL va respecta decizia Parlamentului, ce putem sa facem? Daca majoritatea parlamentara va decide ca proiectul trebuie facut, tot se va ajunge la Guvern, adica de unde s-a plecat, sau unde trebuia sa se ramana", a declarat Antonescu, citat de Agerpres.

El s-a pronuntat, totodata, in favoarea consultarii tuturor partilor implicate, atat a contestatarilor, cat si a sustinatorilor exploatarii de la Rosia Montana.

"Eu cred ca ceea ce inseamna dialog aplicat pe acest proiect se poate face, dar in Piata Universitatii nu (...) O discutie serioasa cu liderii reprezentativi, in masura in care exista, poate fi purtata si trebuie purtata la comisie. Cu cei de la Rosia Montana se poate purta la Rosia Montana, dar la suprafata", a spus presedintele PNL.

In opinia sa, atat politicienii, cat si societatea civila ar trebui sa traga invataminte din ceea ce s-a intamplat in ultima perioada in jurul controversatului proiect minier.

"Eu cred ca din aceasta poveste, nu doar proiectul in sine, vorbim si de strada, de strazi din mai multe orase, trebuie sa plecam cu ideea, cei din strada ca nu se poate inlocui, chiar ceva rau alcatuit, cu nimic sau cu haos, iar noi, ca trebuie sa facem totusi altceva sau altfel decat s-a intamplat pana acum, pentru ca avem un tip de raspuns din partea societatii care nu a existat pana acum", a explicat Crin Antonescu.

Crin Antonescu despre ministrii liberali: Toti sunt remaniabili, dar deocamdata nu se pune problema remanierii

Oricare dintre ministrii liberali poate fi schimbat din functie daca nu corespunde asteptarilor, dar in momentul de fata nu se pune problema unei remanieri, a mai afirmat presedintele PNL, Crin Antonescu.

"Toti sunt remaniabili, deocamdata nu am ajuns la concluzia ca se pune problema remanierii vreunuia. Toti sunt remaniabili, poti sa fii un ministru excelent si pur si simplu un accident, la propriu sau la figurat, sa-ti atraga demisia", a declarat Antonescu.

El a adaugat ca nu are nemultumiri legate de activitatea ministrilor PNL, ci doar de modul in care reusesc sa comunice in plan politic si in spatiul public.

"Am avut intr-adevar revendicari, impreuna cu alti colegi din partid, la ministrii nostri, la toti, pentru o mai buna comunicare, cu partidul, cu opinia publica", a spus Crin Antonescu.