Liderul liberal Crin Antonescu a fost intrebat, duminica seara, intr-o emisiune la B1 Tv, daca va fi presedinte al Romaniei in 2014, el raspunzand: "Nu am de unde sa stiu, dar viata mea nu depine de asta". De asemenea, liberalul a mai spus, la B1TV, ca nu doreste sa devina un presedinte al "masinariei politice". Antonescu a vorbt si despre vizita lui Victor Ponta in Statele Unite, dar si despre protestele anti-gaze de sist, el afirmannd ca nu se afla in posesia unor informatii care sa arate ca in manifestatiile de la Pungesti ar fi implicate diferite tari, iar in opinia sa, este vorba despre oameni ingrijorati de soarta lor, potrivit Agerpres.

Crin Antonescu la B1 TVFoto: Captura B1TV
  • Despre manifestatiile de la Pungesti: E vorba de oameni care sunt ingrijorati de soarta lor

"In calitate de demnitar al statului roman, chiar daca nu executiv, da, de presedinte al Senatului, nu sunt in posesia unor informatii date de vreun serviciu de informatii din Romania care sa imi spuna ca isi mai baga coada si altii, ceea ce este perfect plauzibil. Se poate intampla. In 2012, cand am vazut manifestatiile de 10.000 de oameni la Barlad, cand in restul tarii se taiase 25% din toate salariile si nu strangeai in suma 10.000 de oameni in protest, m-am gandit la un supliment de organizare. Nu pot sa pornesc si sa raman la ideea ca cei 100 - 200 de oameni de la Pungesti erau scosi de serviciile rusesti, sau chinezesti sau de nu stiu eu ce servicii", a declarat Crin Antonescu.

Potrivit presedintelui Senatului, este vorba despre oameni care sunt ingrijorati in legatura cu soarta lor: "Stiti ca suntem un popor care se sperie repede si cred ca toate lucrurile astea nu trebuie demonizate, nu trebuie prezentati oamenii aia ca un fel de masa de manevra a nu stiu ce agenti straini, ci ca trebuie discutat si trebuie contracarat un lucru foarte neplacut care s-a intamplat. Oameni care acum un an in campania electorala spuneau cu foarte mult patos ca trebuie sa stam in calea americanilor, cum a stat Stefan cel Mare in calea turcilor, tocmai aia sunt astazi cei care au intors foaia cu 180 de grade. Poate chiar daca pozitia lor de azi e corecta, ar trebui cumva ca altcineva cu credibilitate sporita fata de oamenii aia sa stea de vorba cu ei."

  • Antonescu: Vizita lui Ponta in SUA vizeaza reafirmarea datelor mari ale relatiei romano-americane

Vizita premierului Victor Ponta in SUA vizeaza reafirmarea datelor mari ale relatiei romano-americane, spune Crin Antonescu: "Nivelul vizitei, odata ce premierul va avea intalnire cu vicepresedintele Biden, este asigurat, este un nivel normal, un nivel maxim pentru un prim ministru intr-o tara cu Constitutia Romaniei, e foarte important, pana la urma continutul politic il putem ghici, reafirmarea datelor mari ale relatiei romano-americane, nu am emotii in nicio privinta. E foarte important insa ce va discuta premierul cu reprezentantii marilor companii pe care am inteles ca urmeaza sa ii intalneasca si sigur ca in functie si de continutul acestei discutii putem sa tragem concluzii in legatura cu efectele acestei vizite."

"Unii au sperat ca poate poate nu mai e primit ca sa faca din asta o tragedie si un semnal al marii puteri si e nedemn din partea celor care fac acest lucru, altii pesemne in partea cealalta o prezinta ca pe realizarea, implinirea nazuintei de secole a poporului roman, ceea ce iar e o exagerare", a adaugat Antonescu.

  • Antonescu: Ideea ca relatia romano-americana e influentata de interesele unor mari companii risca sa prinda teren

Ideea ca relatia romano-americana e influentata de interesele unor mari companii risca sa prinda teren, a declarat presedintele Senatului, la B1 Tv: "Riscul exista si totul depinde in aceasta privinta de premier, de alti colegi din cabinet, in sensul in care ei trebuie sa spuna cat mai limpede si mai cuprinzator care e relatia Guvernului cu aceste companii, daca exista o intelegere sau daca va exista o intelegere care sunt termenii ei, care sunt motivele ce ii determina sa o faca (...) exista ideea si risca sa prinda teren ca de fapt relatia Romaniei cu SUA este una in principal dirijata sau influentata de interesele unor mari companii, Chevron in acest caz, ca de pilda fostul ambasador al SUA continua sa apere interese economice si sa joace un rol important in viata politica a Romaniei", a spus Antonescu intrebat privind potentialele interpretari pe care ar putea sa le faca protestatarii impotriva gazelor de sist avand in vedere vizita premierului.

Presedintele Senatului a spus ca oamenii au dreptul sa aiba indoieli si pot fi influentati de zvonuri. "Poate ca exista si o contra-propaganda, pentru ca e o batalie intr-adevar pe aceasta piata si de aceea Guvernul trebuie sa faca in mult mai mare masura decat a facut chiar pana acum, o dare de seama foarte clara in legatura cu intentiile, motivele si consecintele in fata cetatenilor Romaniei", a afirmat Antonescu.

El a adaugat ca nu crede ca e nevoie de folosirea termenului de "reafirmare" a parteneriatului strategic, avand in vedere ca in SUA nimeni nu si-a pus vreodata serios problema ca o alternanta la putere in Romania pune in discutie fundamentele relatiei - parteneriatul strategic, relatia din interiorul NATO, etc.

Premierul Victor Ponta va incepe luni o vizita oficiala de trei zile in SUA, seful Executivului urmand a avea intrevederi cu presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, cu vicepresedintele american Joe Biden, la Casa Alba, cu congresmeni si cu reprezentanti ai mai multor companii americane - ExxonMobil, Chevron, Motorola, IBM si HP.

  • Antonescu: Trebuie mentinut si folosit avantajul absentei unui semnificativ curent antiamerican in Romania

Crin Antonescu este de parere ca trebuie mentinut si folosit avantajul pe care il implica faptul ca in Romania nu exista un semnificativ curent antiamerican: "Eu, de cate ori am stat de vorba cu un oficial american (...) intotdeauna am subliniat acest fapt ca pe unul rarisim, anume ca Romania este probabil cel mai important stat, daca nu singurul, care nu are nici pe scena politica si nici la nivelul opiniei publice un curent semnificativ antiamerican si acest lucru e adevarat, asta nu inseamna insa ca noi putem fi neglijenti cu opinia publica si cu ceea ce se poate interpreta intr-un moment sau altul in legatura cu aceasta. Eu cred nu doar ca e bine ca nu exista un curent antiamerican, dar acesta este un atu pe care noi trebuie sa-l conservam si sa il folosim."

Pe de alta parte, el a atras atentia ca exista riscul ca si in tara noastra sa se nasca treptat un curent antiamerican: "Acest risc poate fi alimentat din doua directii - de catre americanii insisi, ceea ce cu anumite exceptii nu s-a intamplat pana acum si mai ales de catre establishmentul politic de la Bucuresti."

  • Antonescu despre prezidentiale: Nu am de gand sa fiu omul masinariei PSD, PNL sau altceva

Chestionat in legatura cu alegerile prezidentiale de anul viitor, Crin Antonescu a declarat ca nu vrea sa fie "un presedinte al masinariei PSD sau PNL": "Poporul pesedist este alcatuit din cetateni romani. Poporul pesedist daca vrea voteaza, daca nu, nu. Nici macar PSD nu-l poate constrange sa voteze ceva. Electoratul este cel care conteaza. Poporul pesedist a votat candidati liberali la USL, cetatenii liberali au votat, slava domnului, in proportie de 2/3 pe Mircea Geoana candidat PSD in 2009 si au votat sumedenie de candidati PSD, acum sub numele de USL. Ceea ce ma deranjeaza nu este latura personala, ci mentalitatea din spatele unei asemenea amenintari pentru ca la baza intelegerii spiritului acordului nostru a fost sa facem alianta ca sa schimbam lucruri esentiale in Romania. (...) Daca poporul PSD sau PNL sau poporul in general asta doreste, pe mine sa nu ma voteze (la prezidentiale - n.r.). Nu vreau sa fiu un presedinte al masinariei, pentru masinarie si nici macar un candidat al acestei masinarii."

El a afirmat ca a fost si a ramas un om liber: "Liber nu in sensul angajamentelor politice, liber in sensul raporturilor cu cercurile financiare, in sensul raporturilor cu influenta serviciilor de informatii, chiar cu influenta si cu forta altor grupuri internationale, interne, masonerii, banci si asa mai departe. Stiu foarte bine ca sansa, fara a avea o relatie speciala cu astfel de grupuri, este foarte mica. Marea greseala pe care o fac cei care ma ameninta este aceea ca pornesc de la ideea ca visul meu in viata este sa devin presedintele Romaniei. Nu este adevarat deloc. (...) Am fost socotit cu forta asa, cativa ani de zile, ca eram omul lui Dinu Patriciu. S-a vazut ca nu eram omul lui Dinu Patriciu. Apoi, trei ani pana de curand si probabil si acum se tipa teoria cu omul lui Voiculescu, alta prostie uriasa. Nu sunt omul nimanui, dar nu am de gand sa fiu omul masinariei PSD, PNL sau altceva."

Antonescu mai spune ca o eventuala candidatura a lui Mugur Isarescu la presedintie nu poate fi ignorata: "Mugur Isarescu, daca ar decide sa candideze la presedintie, ca o face independent, ca o face sprijinit de altcineva, nu este o candidatura pe care poti sa o ignori. Are foarte multe atuuri pentru asa ceva. Nu am un semnal ca ar candida sau nu, dar in acelasi timp nu imi influenteaza mie nici candidatura, nici intentiile, nici campania. Este, fara indoiala, daca o va face, un candidat dintre cei seriosi. Nu este unul asa, sa fie si el."

Premierul Victor Ponta afirmase, vineri, ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ar fi un candidat bun la alegerile prezidentiale, dar care nu candideaza: "Ar fi, dar nu candideaza. Toti cei care nu candidam avem sanse foarte mari, doar cei care candideaza, saracii, au probleme cu sansele. Ceilalti, de pe margine, totdeauna suntem mai buni."

  • Antonescu: Eu nu fac micul pact cu Basescu pentru prezenta la ceremoniile de la Cotroceni

Liderul liberal a subliniat, duminica seara, ca nu doreste sa devina un presedinte al "masinariei politice", adaugand ca el nu este o masina de criticat premierul, dar libertatea de exprimare ii apartine. Antonescu a afirmat ca nu face aceste critici pentru ca ar avea ceva cu Victor Ponta, ci pentru ca are un angajament in fata cetatenilor, asumat impreuna cu actualul premier, potrivit Mediafax.

Liberalul s-a referit si la relatia cu Traian Basescu. Legat de faptul ca presedintele nu l-a invitat la ceremonia de investire a lui Andrei Gerea ca ministru al Economiei, liderul liberal a spus ca propune ca la astfel de evenimente Presedintia sa adreseze o invitatie Senatului, iar el, ca presedinte al acestui for, va delega un vicepresedinte al acestei Camere pentru reprezentarea la Cotroceni."Eu nu fac micul pact cu Basescu pentru prezenta la ceremoniile de la Cotroceni", a spus Antonescu.

El a relatat ca atunci cand a fost propus Ovidiu Silaghi la Transporturi, presedintele Traian Basescu i-a cerut, ca presedinte al PNL, sa se intalneasca pentru o discutie. Antonescu a spus ca el l-a intrebat, la acea discutie, pe presedinte, daca este vreo problema cu Silaghi, ca potential ministru, din perspectiva unor posibile critici din afara, iar seful statului a raspuns ca nu sunt probleme."Apoi au aparut problemele", a adaugat Antonescu.

Intrebat daca din aceasta cauza a plecat de la discursul presedintelui Basescu de la investirea Ramonei Manescu la Transporturi, Antonescu a raspuns afirmativ.

El s-a referit si la Sorin Oprescu, despre care a spus ca este "un primar in grafic" vizavi de promisiunile asumate. De asemenea, Antonescu a spus ca decizia sa de a candida la Presedintie nu va fi influentata de o eventuala candidatura la aceeasi functie din partea lui Oprescu.

Pe de alta parte, Antonescu a mai spus ca nu este speriat de faptul ca PSD aduna oameni de la PPDD, afirmand ca nu crede ca Victor Ponta ar merge pe o majoritate "carpita". "PPDD-istii vin acolo si sunt ca muraturile, buni pentru iarna, sa fie acolo", a spus Antonescu.