Premierul Victor Ponta a anuntat marti seara, la Romania TV, ca Executivul intentioneaza sa procure un avion pentru demnitarii romani de la Guvernul italian, care "are sase si s-a hotarat sa mai vanda din ele".

"Nu mai primeste niciun ban in plus (Ministerul Apararii, pentru achizitia aeronavei, n.r.), mai degraba ii mai luam niste bani, pentru ca am gasit o solutie neasteptata si foarte buna: Guvernul italian are sase avioane si s-a hotarat sa mai vanda din ele si le-am cerut colegilor mei de la MAE sa gasim o solutie de acord interguvernamental. In felul acesta nici nu mai apar discutii: de ce il iei mai mare, de ce il iei mai mic, de ce il iei de la firma X, si nu de la firma Y?", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

El si-a exprimat convingerea ca avionul va avea conditii foarte bune.

"Pana la urma e vorba de avion pentru presedintele tarii. Sper ca presedintele sa nu mai trebuiasca sa inchirieze aeronave de la diverse firme, sa aiba... Sa fie pentru viitorul prim-ministru, pentru cei doi presedinti de Camere. Pana la urma costurile sunt mai mici decat sa inchiriezi de fiecare data aeronave. Pentru presedinte, premier, presedinti de camera, chiar si ministri, sa ai un avion de 12 locuri e un lucru pe care presedintele Basescu il spunea de mult, acum probabil va fi impotriva (...) Si pentru mine, sigur, si pentru viitorul prim-ministru. Sa nu para ca-mi cumpar mie avion", a spus Ponta, intr-o interventie de la Washington.

Seful Guvernului sustinea recent ca achizitionarea unui avion pentru oficiali se va face prin licitatie deschisa, transparenta, iar Ministerul Apararii are un buget pe trei ani pentru a plati aparatul de zbor in leasing.

El a adaugat ca la rectificarea bugetara nu sunt prevazuti bani pentru acest avion.

Comisia pentru aparare a Senatului a dat, pe 23 septembrie, un aviz favorabil proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, care prevede si achizitia unui avion pentru transportul demnitarilor.