Premierul Victor Ponta a declarat telefonic, luni seara, la Romania TV, ca a facut o eroare sustinand ca va mari pensiile in mod diferit deoarece legal acest lucru nu este posibil, Curtea Constitutionala statuand ca o marire a punctului de pensie e valabila pentru toate pensiile. "Am facut o eroare si am confundat cu situatia salariilor. Doamna ministru Campeanu mi-a atras atentia ca legal este imposibil. Pensiile se vor mari toate asadar in 2014 cu acel 3,75%", a declarat premierul.

"La Ministerul Muncii au fost bania alocaţi, dar neutilizaţi. Sunt bani economisiţi, precum cei economisiţi pentru că ne-am împrumutat mai ieftin de pe pieţele externe", a precizat şeful Guvernului.

"Rectificarea bugetara este miercuri, iar foarte probabil saptamana viitoare cred ca avem deja o prima forma a proiectului de buget, in asa fel incat sa-l trimitem Parlamentului la timp. Avem un spatiu in bugetul de anul viitor de crestere atat a pensiilor, cat si a salariilor. Important este sa vedem exact in ce fel folosim acest spatiu fiscal. Din punctul meu de vedere - si e si punctul de vedere al ministrului Finantelor -, nu marim toate pensiile si toate salariile cu 3 si ceva la suta, ci incercam sa ne adresam celor cu venituri mici si unor categorii speciale, fie ca vorbim de medicii rezidenti, fie ca vorbim de profesori debutanti, pentru ca altfel cei care au deja salarii si pensii mari nu o sa simta foarte mult cei 3,75%, dar, daca mergem tintit pe anumite categorii, cresterea va fi mai semnificativa", a spus Ponta luni, la Palatul Parlamentului.

Primul-ministru Victor Ponta declara vineri ca rectificarea bugetara de sfarsit de an, pe care Guvernul ar urma sa o aprobe miercuri, va fi una negativa, intrucat incasarile la buget sunt mai mici cu 3,8 miliarde de lei fata de estimari.

La 16 octombrie, premierul anunta in sedinta de guvern ca pensiile vor creste anul viitor cu 3,75%.

"Avem cea mai mica inflatie, in scadere, insa pensiile vor creste, totusi, cu 3,75%", a spus Ponta, dupa care i-a intrebat pe ministri de resort daca sunt asa de "darnici".

"Nu, domnule prim-ministru, se ia inflatia pe anul trecut, din cauza aceasta", i-a explicat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

"Bine, dam, ca la pensii chiar trebuie", a spus atunci premierul.

Rectificarea bugetara operata de Guvern va fi de pana in 3 miliarde de lei si va creste deficitul bugetar de la 2,3% din PIB la 2,5% din PIB, diferenta pe care expertii FMI o accepta doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene, au declarat pentru agentia Mediafax surse oficiale.

Surse guvernamentale au precizat ca sunt vizate in principal fondurile necheltuite asupra carora autoritatile trebuie sa faca in aceasta saptamana o statistica.

Sursele citate au precizat ca rectificarea bugetara pregatita de Guvern se situeaza in marja inferioara a 3 miliarde de lei, dar peste 2,5 miliarde de lei.

Ponta despre pozitiile liberalilor fata de cota unica: Nu poti sa fii la guvernare dar sa te comporti ca in Opozitie

Copresedintele USL i-a atacat pe colegii de coalitie sustinand ca liberalii se comporta in situatia cotei unice ca un partid de Opozitie. "Nu poti sa fii la guvernare dar sa te comporti ca in Opozitie. Nu e normal asa", a declarat seful guvernului care sustine o majorare a cotei unice la 20-22% si reducerea TVA-ului la acelasi nivel, in timp ce liberalii se opun categoric majorarii cotei unice.