Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri seara, la postul B1TV, ca doreste ca la finalul mandatului, in 2016, medicina de familie sa reprezinte 10% din totalul fondurilor pentru sanatate, fata de 6,4-6,8% cat este in prezent.

"Noi vrem ca la sfarsitul mandatului, in 2016, medicina de familie sa reprezinte 10% din total fonduri sanatate. Acum ea reprezinta 6,4-6,8%. Ne-am propus sa ajungem la anul la 8,5%, anul urmator sa ajungem undeva la 9,2% si in 2016 sa ajungem la 10%", a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

El a afirmat ca prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc catre medicina de familie si cea de ambulator s-ar face o economie de peste 500 milioane euro anual.

"Credem ca am putea sa recuperam intre 500 milioane si un miliard de euro pe an, ceea ce ar fi cam 9-10% din ce poate sa ofere sistemul sanitar romanesc ca finantare, prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc care costa foarte mult. Intre 1.400-1.800 lei este cazul care se deconteaza pentru o internare continua si intre 14-20 lei este o consultatie care se realizeaza in pre-spital adica la medicina de familie sau medicina ambulatorie. Noi ne-am propus pentru 2014, intrand pachetul cu 1 februarie, speram noi, in functiune, sa reducem undeva intre 10% si 12% din acest 40% pierderi prin internari in spitale care nu sunt necesare, ceea ce ar insemna cam 25% din 40% speram sa le ducem din internare continua din spitale pe partea de ambulator. Daca facem un calcul vom vedea ca este de vreo 25 de ori mai ieftin sa consulti in ambulator. Am facut un calcul si vom avea cam de sase ori mai multi pacienti in partea de pre-spital, ducand aceste servicii in pre-spital", a sustinut Nicolaescu.

El a precizat ca prin noua legislatie in domeniul sanatatii doreste ca sistemul sa fie dirijat in folosul pacientului.

In ceea ce priveste partea de preventie din pachetul de baza, ministrul Sanatatii a spus ca se va face o evaluare a starii de sanatate cetatenilor.

"Prin partea de preventie din pachetul de baza vom face o evaluare gen acel tip de program national de evaluare a starii de sanatate, astfel incat fiecare cetatean sa participe la un asemenea program. Ca programul acesta este anual sau la 3 ani, este in functie de specificul medical, de riscurile pe care le avem fiecare dintre noi", a punctat Nicolaescu, care a precizat, pe de alta parte, ca salariile personalului medical vor creste pe etape.