Crin Antonescu a declarat joi seara, la Realitatea TV, ca Victor Ponta este suficient de inteligent pentru a nu repeta greselile facute de Adrian Nastase si Traian Basescu in ceea ce priveste independenta justitiei.

"Il consider pe Victor Ponta suficient de inteligent si suficient de dornic sa faca politica a la long ca sa fi vazut ca regimul Adrian Nastase a durat foarte putin. Regimul Basescu a durat ceva mai mult, dar se sfarseste lamentabil. Daca Victor Ponta are ambitia sa faca politica pe termen lung nu are cum sa repete aceleasi greseli", a spus Crin Antonescu, legat de justitie, la emisiunea Jocuri de putere moderata de Rares Bogdan.

Pe de alta parte, Antonescu s-a declarat nemultumit de modul in care clasa politica se raporteaza la justitie si a criticat din nou pactul de coabitare dintre Ponta si Basescu, afirmand ca prin acesta "situatia se degradeaza, guvernul e slabit".

In opinia sa, prin "loviturile pe care Traian Basescu le da prin institutii pe care le-a pastrat sub control in urma unui pact nefast si cam in afara Constitutiei" "incet incet tara e destramata la varful ei".

"Avem politicieni care toti trebuie compromisi, un presedinte care e compromis de mult, o paralizie in unele privinte chiar a guvernului, a majoritatii parlamentare, o Curte Constitutionala care ignora ce vrea, chiar si Constitutia uneori, avem in continuare o tara debila in plan intern", a sustinut el.

In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, "avem de-a face cu ceva comparabil cu o secta", a spus liderul PNL, dupa care a adaugat: "Nu a intrat in vigoare articolul din codul penal in baza caruia as putea sa o patesc (calomnia), eu sau dvs".

Seful Senatului a criticat si initiativa omologului sau de la Camera Deputatilor de a impune o tinuta obligatorie parlamentarilor: "Daca dl Zgonea crede ca noi am facut USL ca sa-i punem camasa dl (Remus) Cernea, eu nu cred asta".

In ceea ce priveste reforma constitutionala, aceasta se amana "pentru faptul simplu ca ignorand Constitutia o majoritate a Curtii Constitutionale a decis arbitrar ca nu doresc dansii".

Antonescu a reafirmat ca judecatorii constitutionali au "falsificat" rezultatul referendumului de demitere a lui Traian Basescu, "raportand cvorumul la o alta lege decat cea la care trebuiau sa o faca".

Crin Antonescu sustine ca "erata" publicata vara trecuta de Curtea Constitutionala are "iz penal".

Liderul PNL s-a intrebat cum se face ca judecatorii de la CCR reusesc sa aiba cvorum pentru a "tranti un mic cadou" guvernului cu neconstitutionalitatea legii pensiilor dar nu reusesc sa se reuneasca pentru a discuta legea referendumului.

"Au de respectat un calendar al lui Traian Basescu ca sa nu se poate face nici la alegerile prezidentiale un referendum", a concluzionat el.