Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca el nu este de acord cu impozitarea activitatii Bisericii sau cu eliminarea scutirilor de care beneficiaza aceasta, mentionand ca subiectul nu a fost discutat in Guvern.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intrebat, in contextul unei discutii despre taxe si buget, daca in Guvern s-a discutat despre eliminearea scutirilor de care beneficiaza Biserica sau despre impozitarea activitatii acesteia, Dragnea a raspuns: "Nu", transmite Mediafax.

Intrebat de asemenea daca ar fi necesara o astfel de discutie, Dragnea a raspuns: "Nu".

Apoi, intrebat de ce nu ar fi necesara, Dragnea a raspuns: "Dar de ce sa fie? Pana la urma cam cate institutii-reper, cate institutii de referinta catre care romanii sa se indrepte mai avem in tara asta? Mi-ati cerut parerea mea, de politician, de cetatean si de credincios: eu cred ca Biserica este o institutie care trebuie ajutata sau intarita, pentru ca in multe momente din viata Biserica ramane singurul reper unde cauti un sprijin moral sau cel putin o liniste".

Moderatorul a spus ca pe aceasta logica, legata de locul in care cauti sprijin, ar trebui exceptate de la taxare medicamentele sau bunurile din spitalele de urgenta.

"Este o idee, pana la urma", a spus Dragnea, razand, dupa care a adaugat: "Dar totusi nu putem amesteca, sau, ma rog, puteti. Eu nu cred ca e in regula".

Moderatorul a spus ca fiscalitatea si credinta nu se amesteca. "Da, este punctul dumneavoastra de vedere. Eu nu-s de acord sa punem impozit si pe credinta", a raspuns ministrul.

La insistentele moderatorului, care a spus ca ar fi vorba despre impozitarea afacerilor bisericii, nu despre impozitarea credintei, Dragnea a spus: "Eu nu stiu ca Biserica face afaceri. Eu nu stiu lucrul asta, nu lucrez in domeniu. Pentru mine, Biserica este o institutie importanta, pentru mine si pentru familia mea, si va ramane in continuare".

Intrebat despre faptul ca, potrivit unor date de la nivelul anului 2011, afacerile Bisericii au adus mai mult profit in Romania decat franciza McDonald's, Dragnea a raspuns, zambind: "Nu stiu la ce date va referiti".

Intrebat daca, in concluzie, nu este de acord cu impozitarea bunurilor Bisericii, Dragnea a raspuns: "Nu, nu".

Intrebat din nou daca nu este de acord nici cu impozitarea afacerilor Bisericii, Dragnea a raspuns: "Eu nu vorbesc despre afaceri. Eu nu stiu despre ce afaceri vorbiti dumneavoastra. Eu respect foarte mult Biserica Ortodoxa, eu respect foarte mult ideea de credinta, fac tot ce imi sta in putinta, cat pot, pentru copiii mei, pentru cunoscutii mei, pentru tineri, sa-i indemn pe cat mai multi catre credinta, pentru ca este important in societatea asta nebuna".