Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, a declarat la Digi24 ca modificarile Codului Penal ar goli de continut un numar mare de infractiuni, in special a celor care circumscriu sfera marii coruptii.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cand se ajunge sa nu se mai considere functionar public decat persoana care are o fisa a postului si un contract de munca nu mai avem subiect activ la infractiunile de dare si luare de mita, conflict de interese, cele care circumscriu sfera marii coruptii. Actuala reglementare din Codul penal corespunde reglementarilor internationale pe deplin", a declarat seful CSM, Oana Schmidt Haineala, la emisiunea "Kilometrul 0".

"Actuala reglementare nu s-ar mai aplica nici judecatorilor, nici procurorilor pentru ca nici noi nu avem contract de munca. Sunt o serie de categorii profesionale care au acces la decizii importante, unele economice, altele juridice si care nu ar mai putea fi trase la raspundere penala pentru situatiile in care incalca legea penala. Nici primarii, nici notarii, nici executorii judecatoresti, pentru ca exercita profesii liberale, si profesiile liberale au fost exceptate si ele. Se goleste de continut un mare numar de infractiuni. Nemaiavand subiectul infractiunii se ajunge la solutia achitarii", a detaliat presedintele CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis pe 10 decembrie un comunicat de presa in care arata ca modificarea Codului Penal astfel incat parlamentarii, presedintele si profesiile liberale sa fie scoase din randul functionarilor publici duce la o exonerare a acestora de raspundere penala. Se precizeaza ca plenul CSM a hotarat, cu majoritate de voturi, transmiterea catre Parlament a unui punct de vedere institutional in care se argumenteaza lipsa de fundamentare si oportunitate a propunerilor legislative recent promovate de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat joi, la Gandul Live, ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face "inutile" interceptarile, in conditiile in care, inainte de a se obtine autorizatie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui instiintata ca este urmarita penal, informeaza Mediafax.

"Exista o prevedere care va intra in vigoare in noul Cod de Procedura Penala si care ne cere sa fie inceputa urmarirea penala inainte sa putem obtine autorizatie de interceptare. Practic, noi trebuie sa il chemam imediat pe cel cercetat si sa ii prezentam invinuirile. Va dati seama ca, ulterior, interceptarea devine inutila", a explicat Kovesi.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a adaugat ca, pentru a fi inceputa urmarirea penala in cazul unui ministru, va fi necesara o aprobare in acest sens venita din partea Parlamentului. Acest lucru, sustine ea, inseamna ca, din acel moment, "practic, investigatia devine publica".