Premierul Victor Ponta pune tensiunile din USL pe seama atacurilor asupra "frontului anti-Basescu". Invitat luni seara la Antena 3, premierul a afirmat ca acuzele aduse luni liderului PNL Crin Antonescu si discutiile in contradictoriu din alianta sunt rezultatul unor "lucruri care s-au adunat in timp", insa, in opinia sa "principala problema a fost faptul ca au cantat prea mult sirenele de la Cotroceni si uneori nu ne-am pus destula ceara in urechi ca sa nu le auzim". Ponta a adaugat ca nu a discutat cu Antonescu dupa declaratiile transmise luni prin intermediul presei insa cu siguranta va vorbi cu liderul liberal in decursul zilei de marti.

Victor Ponta la "Sinteza Zilei"Foto: Captura Antena 3

"Unitatea frontului anti-Basescu este de multe ori pusa la incercare si sunt momente in care sub acest atac fiecare dintre noi simte nevoia sa se traga putin din foc. Eu sunt genul care ii asum, si bune si rele, nu dau inapoi", a adugat Ponta.

  • Vezi mai jos principalele declaratii ale premierului

Despre tensiunile din USL:

Gadea: Care este cheia acestui scandal?

Ponta: Suntem dupa 9 ani si o luna de cand in Romania conduce ideea de ura, de dezbinare intre oameni, mai sunt 11 luni, dupa care dl Basescu va pleca din functie si probabil ca in sfarit va trebui sa raspunda tuturor acestor intrebari.

  • Mie imi este foarte clar ca nu vom avea liniste pana la anul in decembrie cand va pleca presedintele Basescu.
  • Trebuie sa fim cu totii constienti ca un om aflat in fruntea tarii timp de 9 ani - putem sa vorbim cu un suporter al dl Basescu sa il intrebam "dom'le dupa acesti 9 ani, ce a ramas bun in Romania?", raspunsul este zero.
  • In aceste 11 luni, dl Basescu si oamenii din jurul lui, sistemul Basescu, vor incerca sa faca cat mai multa rau, sa arunce cat mai mlte susupiciuni intre noi, sa compromita cat mai multi oameni.
  • Sunt pregatit si vreau si cred sincer ca toti cei care si anul trecut au crezut ca T. Basescu trebuie sa plece, pot sa rezist aceste 11 luni.
  • Unitatea frontului anti-Basescu este de multe ori pusa la incercare si sunt momente in care sub acest atac fiecare dintre noi simte nevoia sa se traga putin din foc. Eu sunt genul care ii asum, si bune si rele, nu dau inapoi.
  • E o tensiune care exista intotdeauna. Eu tin foate mult la ideea ca suntem solidari. Dincolo de asta, eu astazi si nu doar astazi, nu m-am exprimat in public critic la adresa dl Antonescu. Astazi voiam sa clarific o situatie si cred ca am lamurit-o. Daca am folosit termeni care l-au suparat pe domnul Antonescu, imi pare rau. Dar trebuia sa spun adevarul.
  • Va raspund si la alta intrebare, daca USL-ul poate sa ramana impreuna. Va raspund "da".
  • Daca eu cred ca dl Antonescu are o intelegere cu Traian Basescu? Nu, nu cred asta.
  • Eu cred ca toata criza de saptamana trecuta a fost declansata pentru ca s-a format comisia de ancheta pentru terenul de la Nana.
  • Daca se dadeau 1000 de credite si unul era al familiei Basescu, oricum era suspicios. Dar anul trecut, numai presedintele a obtinut un credit de 1 milion de euro de la CEC.
  • O alta problema, am zis in PSD "oameni buni, trebuie sa votam bugetul, daca pe 30 decembrie il trimite Basescu, atunci trebuie sa il votam".
  • Acest gen de galagie, de diversiuni, de atatare a unora care fac parte din coalitia anti-Basescu, acestea vor face parte din urmatoarele 11 luni.

Gadea: S-a rupt relatia de prietenie si politica cu dl Antonescu?

Ponta: Sunt niste lucruri care s-au adunat in timp dar cred ca principala problema a fost faptul ca au cantat prea mult sirenele de la Cotroceni si uneori nu ne-am pus destul de multa ceara in urechi ca sa nu le auzim.

  • Vreau sa ramanem impreuna si sa facem ce le-am promis oamenilor.
  • Eu imi doresc un presedinte, Crin Antonescu sau oricine, care sa uneasca oamenii.
  • In acest moment avem un presedinte care reprezinta doar o clica de oameni care au beneficiat de avantajele familiei Basescu. Dl Funeriu este cel care a semnat contracte frauduloase pentru licente. A inventat licente pentru computere care nu exista. Dl Tomac este cel care a avut pentru Rep. Moldova cateva milioane de lei care au disparut, nu au ajuns la oameni. Sunt niste dosare penale, sunt documente, nu se intampla nimic in acele dosare deocamdata, sunt pastrate la dospit.
  • Terenurile de la Nana, stiti de cine au fost restituite, de dl Fuia, care e cercetat de vreo 6 ani, si tot cercetat e.

Despre legea amnistiei:

Gadea: Intelegem ca existat o intelegere oficiala in USL pe legea amnistiei.

Ponta: Haideti sa lamurim cele 2 documente dezbatute in Parlament, eu eram la Johannesburg, la funeraliile lui Nelson Mandela. Legea amnistiei ar urma sa puna in libertate oameni cu pedepse relativ mici, cu exceptia persoanelor care au comis infractiuni cu violenta si acelor infractiuni de coruptie din codul penal. Este o politica aplicata in toate tarile europene. E un fel de da o a doua sansa celor care au gresit, care nu sunt recidivisti si care poate ca au primit o pedeapsa prea mare.

  • Reprosurile au fost legate de interpretarea la Codul Penal. Am tot respectul pentru prietenii Romaniei si partenerii Romaniei, iar SUA sunt partenerii cei mai importanti. In acelasi timp, asta inseamna respect si seriozitate. Eu cred ca Romania trebuie sa isi pastreze toate relatiile bune pe care le are, cu SUA , cu tarile europene, dar daca ofera respect si seriozitate, sa primeasca respect si seriozitate.
  • Vreau sa fac o paranteza. A fost o mare emotie legat de vizita premierului Chinei si a premierilor europeni. Am intrebat de ce. Mi s-a raspuns ca e pentru prima data cand suntem tratati cu respect. E un mare complex la noi, intotdeauna trebuie sa param in afara, sa fugim la Bruxelles.
  • Avem multi condamnati. Cand e vorba sa construim o noua inchisoare se ridica urmatoare intrebare, nu e mai bine sa construim un nou spital? E o decizie dificila atunci cand ai anumiti bani cum ii folosesti.

Despre modificarile la Codul Penal:

  • Nu stiam de ele. Nu e adevarat ca se creeaza vreo super-imunitate. 
  • Trebuie discutat acest proiect cu toti cei care aplica legea. Acel proiect trebuia prezentat si discutat, si asta se va intampla.
  • Dl Bolcas nu a fost bun sa fie judecator la CCR pentru ca in 2006 a semnat o scrisoare cu privire la maresalul Antonescu. Intr-adevar a gresit. Dar, atentie, vorbim de o scrisoare semnata in 2006, iar dl Bolcas s-a retras. Dl Morar a arestat un om care dupa aceea a fost achitat nu doar de instantele din Romania dar si la CEDO si a primit despagubiri. Dar dl Morar e bun sa fie la CCR.
  • S-a si asumat faptul ca acel proiect trebuia discutat. 
  • Eu ma supun Parlamentului, nu eu ma apuc sa dau ordine Parlamentului ci el, ca e votat de cetateni, sa dea ordine Guvernului. Cred ca a fost vorba de o lipsa de strategie.

Gadea: Ma indigneaza sa ma reprezinte in raport cu oamenii de la Bruxelles o femeie precum Monica Macovei, care a fost un procuror comunist.

Ponta: Care are acum un dosar penal pentru implicarea in dosarul Becali. Dl Gadea, stiti de ce? Intotdeauna cand te duci si vorbesti de rau tara in strainatate, esti mai usor de crezut.

  • Niciodata in relatiile cu strainii, cu dl Obama la Johannesburg, nu am zis un cuvant de rau de dl Basescu.
  • E mai putin de un an pana cand Traian Basescu va fi un simplu cetatean si va raspunde in fata tarii pentru ce a facut in acesti 9 ani. Comisia Nana lucreaza si va scrie un raport, care nu poate fi ingropat pe termen nelimitat.
  • Dl Basescu, din ce in ce mai mult, nu are nici un sprijin, nici in Parlament, nici in Guvern.
  • E disperarea de final dar rezultatul e clar si il vom sarbatori in decembrie 2014 cand se vor incheia 10 ani negri din istoria Romaniei.

Gadea: Cine credeti ca va fi noul presedinte al Romaniei?

Ponta: Nu am asemenea abilitati sa vad in viitor.

Despre candidatura pe liste comune USL la europarlamentare:

Gadea: Ati spus ca PNL v-a propus sa candidati impreuna la europarlamentare.

Ponta: Sigur ca da.

Daca, pana la urma rezulta, ca romanii ar vrea sa fim sub forma USL la europarlamentare, putem sa discutam.

Despre propunerea pentru conducerea TVR:

Gadea: Cine va fi presedintele TVR?

Ponta: Nu stiu. Propunerea va apartine colegilor liberali. Nu stiu sa fie o propunere oficiala. Stiu ca exista o propunere neoficiala.

Gadea: E vorba de Rares Bogdan?

Ponta: Da.

Gadea: O sustineti?

Ponta: Daca colegii liberali vor propune, o vom discuta.

Gadea: Aveti retineri fata de numirea lui Rares Bogdan la TVR?

Ponta: Da.

  • Televiziunea publica anul trecut a fost in pargul colapsului, noi am garantat un imprumut destul de mare, situatia actuala este in continuare extrem de grava. Televiziunea romana are un buget de 150 milioane de euro, sper sa nu gresesc.
  • Preocuparea mea este daca putem sa facem din televiziunea publica un serviciu apreciat de romani, care sa cheltuiasca mai putin.
  • Noi la Radio Romania am pus o persoana ne-membra de partid, iar rezultatele exista.
  • Ideea nu e sa se bata in audienta cu televiziunile private dar sa ofere lucrurile care tin de interesul national. Cred ca toata tara vrea sa vada o mare performera cum este Simona Halep, toata tara vrea sa vada un concert al Angelei Gheorgiu.
  • Vorbind despre fapte bune pe care mai reusim sa le facem. Am reusit un lucru, pentru ca ati pomenit-o pe Simona Halep, exista un turneu de nivel inalt care se desfasura pana anul acesta la Budapesta, si presedintele federatiei, dl Cosac, a spus ca, daca ne sprijina Guvernul, putem sa il organizam la Bucuresti. Nu e doar Simona Halep, e si Sorana Carstea, e si Monica Niculescu, e o generatie de fete care sunt in top 50, top 60 in lume. Am sprijinit acest lucru din punct de vedere financiar insa am cerut ca Simona Halep sa vina sa joace in fata romanilor. A zis "Bineinteles, sunt fericita, m-as fi bucurat sa joc in fiecare an in fata romanilor, dar nu aveam un turneu in Romania". Asa ca la anul. in vara, sper sa vin romanii sa le vada pe fete jucand tenis.
  • Nu vorbesc, nu stiu, nu cunosc, nu am dreptul sa ma pronunt asupra dosarului penal care il priveste pe un mare fotbalist, pe Gica Popescu. Avem un asemnea talent de a ne umili, de a ne neindreptati oamenii, avem asemenea placere sa spunem "infractorul", "hotul". Avem cateva simboluri, nu cred ca e drept sa le calcam in picioare. Asta reflecta o gandire macoveista, basista.
  • O sa avem un nou Cod Penal in vigoare de la 1 februarie. Tot acest zgomot a fost facut ca sa acopere Comisia Nana, faptul ca am avut un an bun, cu crestere economica, ca sa acopere faptul ca presedintele blocheaza bugetul.

Gadea: Si daca va blocheaza la fiecare pas?

Ponta: Macar a promulgat legea referendumului. Sa promulgi referendumul la ora 23:59 mi se pare un caz medical.

Despre intalnirea cu Obama:

Gadea: Ce ati discutat cu presedintele SUA?

Ponta: In primul rand vreau sa spun ca dl fost presedinte Constantinescu a fost nu doar recunoscut de foarte multi lideri din perioada mandatului sau dar s-au si bucurat. Exista romani oameni politici care sunt si respecatati dupa ce ies din functia publica.

  • Am vorbit cu liderii pe care ii stiam deja. Cu dl Obama nu vorbisem pana atunci. Pe dl Blair il stiam.
  • Ne-am intalnit cu presdintele Obama, nu am avut nicio discutie oficiala, nu venisem cu punctaje sa discutam despre relatia romano-americana. Evident ca a fost legat de relatiile bilaterale, o discutie foarte scurta si destul de formala. Ce am discutat a fost faptul ca am constatat ca la un eveniment realmente mondial - au fost 90 si ceva de sefi de state si guverne -  in cadrul ceremoniilor, au vorbit presedintele Americii, al Braziliei, al Chinei, al Indiei si un presedinte al unei tari africane, si niciun presedinte din Europa. Si am vorbit "dom'le, oare nu mai suntem asa de importanti?".
  • Eu cred in continuare ca Europa are un viitor, dar cred ca in batalia aceasta mondiala sunt lucruri pe care trebuie sa le intelegem. Romania trebuie sa fie dedicata 100% ideii europene dar sa nu uitam ca Turcia, China sunt parteneri importanti.

Gadea: Credeti ca Romania va avea vreodata un tandem de lideri foarte solid, precum vedem in SUA, de ex. Obama-Biden, Clinton-Al Gore?

Ponta: Da. Eu cred ca se poate si, principalul meu obiectiv, eu imi doresc sa raman prim-ministru si sa fie doi oameni, presedinte si premier, care sa traga in aceeasi directie.

Gadea: Sunteti multumiti cu propunerea liberalilor la Ministerul Culturii?

Ponta: Am acceptat propunerea. Mi-as fi dorit ca functia sa fie ocupata de o mare personalitate care sa poata discuta cu artisti, scriitori etc. Dl Stirbu este un om foarte in regula insa nu are aceasta dimensiune culturala. Imi doresc sa fie un bun administrator

Gadea: Care este relatia cu ministrii liberali?

Ponta: Foarte buna. I-am spus dl Stirbu astazi "daca te propun, te propun din toata inima, dar am o singura conditie: vii in Guvern, o sa vezi la sedinta ca nu suntem ministrii PSD, PNL etc. Guvernul e al Romaniei".

Nu am avut a ma plange pana acum de ministrii din niciun partid.

Gadea: Luati in consideratie varianta ca dl Basescu sa il respinga pe dl Grebla la CCR?

Ponta: Nu, nu are niciun motiv. Ne vom bate.

Gadea: Ati discutat cu dl Antonescu astazi, dupa toate aceste tensiuni?

Ponta: Nu, nu astazi, dar maine, cu siguranta, vom discuta.

  • Pentru mine si pentru colegii mei, obiectivul de a pune capat sistemului Traian Basescu e mai important decat orice orgoliu.
  • Ma astepta de la orice de la Traian Basescu, dar eu sunt vaccinat.
  • Pana acum am rezistat destul de bine. In decembrie 2014, il voi ajuta sa-si stranga lucrurile de la Cotroceni.
  • Sunt prim-ministru, e prevazut ca CSAT e o institutie importanta, trebuie tratata serios, dar daca dl Basescu nu o trateaza serios, eu cred ca vom avea foarte mult de munca sa restabilim respectul oamenilor fata de institutia presidentiei.