Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat duminica, la Antena 3, ca modul in care au fost aduse modificarile la Codul Penal a fost rapid si netransparent, dar vizita Victoriei Nuland, nu a avut scopul de a pune la punct autoritatile, ci a aratat interesul SUA pentru ce se intampla in Romania.

Seful diplomatiei a declarat ca a fost "o surpriza" pentru el comentariul consilierului premierului Gyorgy Frunda (care a spus ca Romania nu este o colonie americana) dar ca el este "foarte relevant pentru o anumita stare de spirit din Romania", citeaza Mediafax.

"Aceasta stare de spirit din Romania este rezultatul unor ani in care, din pacate, lupta politica a degenerat si a determinat aparitia anumitor clivaje, o anumita polarizare, o anumita atitudine de frustrare si, de aici, asemenea reactii. Am discutat (cu Nuland - n.r.) inclusiv acest tip de perceptie", a precizat Corlatean.

Ministrul a reprosat unei parti a presei romanesti ca "exagereaza constant cu cei care vin, ne dau lectii", intrucat nu in acesti termeni se discuta, dar a recunoscut ca "modul rapid, netransparent si lucruri pe care si noi la Guvern le-am aflat din presa ca s-au intamplat in acea zi (modificarile la Codul Penal - n.r.), lucrurile astea nu sunt in regula".

"Noi insine spunem acest lucru. Si trebuie reglate aceste chestiuni. Inclusiv aspectele legislative. Sunt unele lucruri importante, dar ele trebuie dezbatute public, trebuie puse de acord cu institutiile europene pentru ca vorbim de un fundament legislativ important pentru judiciar", a subliniat Titus Corlatean. Totodata, el a reamintit ca Guvernul si Ministerul Justitiei au dat aviz negativ la proiectul legislativ privind amnistierea.

In opinia sa, vizita Victoriei Nuland nu a fost "in sens sanctionator, in sensul de a ne pune la punct, ci a demonstrat un interes foarte mare pe care americanii il au pentru Romania si ce se intampla in Romania".

Asistentul secretarului american de Stat pentru Europa si Eurasia, Victoria Nuland, a efectuat, vineri si sambata, o vizita la Bucuresti, in cadrul careia a fost primita la Cotroceni de presedintele Traian Basescu si s-a intalnit cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, cu procurorul-sef al DNA, Laura-Codruta Kovesi, dar si cu membri ai societatii civile.

Potrivit MAE, intrevederea dintre Nuland si Corlatean a prilejuit "realizarea unui schimb de vederi pe tema unor proiecte legislative aflate inca in discutia Parlamentului". "In acest context, ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul ferm al Romaniei pentru consolidarea democratiei si a statului de drept, combaterea coruptiei si pentru continuarea reformelor institutionale din Romania, elemente fundamentale ale dezvoltarii si aprofundarii pe mai departe a Parteneriatului Strategic Romania - SUA. Totodata, seful diplomatiei romane a reconfirmat faptul ca eventuale evolutii legislative in domeniile mentionate vor constitui subiectul unor consultari publice adecvate in plan intern, cu participarea institutiilor romanesti cu competente in materie si in baza dialogului cu partenerii externi relevanti, cu precadere cu institutiile europene", mai precizeaza sursa citata.