Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat marti seara, la Romania TV, ca presedintele Traian Basescu putea promulga legea care reglementeaza cumpararea terenurilor agricole de catre cetateni straini, iar eventualele modificari ar fi fost operate ulterior.

"Acea lege eu cred ca era absolut necesara. Noi chiar am apucat si am inceput sa modificam legea respectiva. (...) Eu cred ca se putea promulga chiar si in forma respectiva si dupa aceea sa venim cu anumite modificari, daca legea era, sa spunem, nu perfecta, ci perfectibila", a afirmat Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca principiul dreptului de preemtiune al cetatenilor romani e respectat de lege iar Traian Basescu nu are obiectii in acest sens.

"Presedintele a spus foarte clar, nu ataca dreptul de preemtiune, aceasta era esenta legii. Noi voiam ca de la 1 ianuarie 2014, o data cu liberalizarea, cetatenii romani sa fie primii care au acces la cumpararea de teren in extravilan, teren agricol, cu alte cuvinte. De aceea am pus acel drept de preemtiune pentru arendasi, pentru vecini si pentru stat. In acest fel, statul, avand drept de preemtiune, cred ca ne atingea in chestiunea de interes national, orice stat vecin sau mai indepartat nu mai putea sa vina sa cumpere sau sa isi manifeste intentia de a cumpara in Romania", a spus Constantin.

Pe 7 ianuarie, Traian Basescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.