Presedintele Traian Basescu este invitatul lui Moise Guran la "Biziday" (TVR1). "Ce calificare are doamna Zgonea sa lucreze acolo? Ce calificare are Ursache, Daianu sau Rusanu? Nu am auzit de ei sa lucreze in piata de capital. Singurul de care am auzit ca a lucrat in piata de capital a fost Daniel Daianu, dar el a pierdut- episodul cu brokerul Sima- si a recunoscut ca nu se pricepe. Una este sa predai studentilor principii teoretice si alta... Pe timpul lui Daniel Daianu era sa intram in incapacitate de plata", a declarat presedintele vorbind despre scandalul de la ASF. Seful statului spune ca este de acord cu largirea bazei de impozitare si aproba impozitul de 1% pe infrastructura, dar nu este de acord cu introducerea acestei taxe in Agricultura acum deoarece subventia fermierului roman este inca mica si totul ar culmina cu scumpirea produselor agroalimentare.

Traian Basescu la BizidayFoto: Captura TVR1

Intrebat de realizator daca intr-o tara fara infrastructura, punem taxe de infrastructura, presedintele a declarat ca "se poate si asa". "Hai sa ne intelegem, nu vorbim de taxa pe autostrazi, da? Nu vorbim de taxa pe drumuri nationale... In orice tara din Europa civilizata platesti taxe pe construire. Deci din acest punct de vedere, in mine nu aveti un partener", a continuat seful statului.

Alte declaratii:

Despre taxa de 1% pentru infrastructura: Este un impozit foarte mare

  • Ministrul Vionea minte si mint toti in frunte cu premierul. Si Fondul l-au mintit. In Buget, si-au facut o rezerva d ela taxa de infrastructura pentru a avea bani pentru alegeri. 448 de mil de roni. Numai Petron si Romgaz au aceasta contributie. Realitatea este ca se vor strange 2 miliarde din aceasta taxa.
  • Nu e rau acest lucru. Rau e ca se minte. Am fost de acord cu largirea bazei de impozitare
  • Nu am fost de acord cu taxa in Agricultura introdusa acum. Ea trebuie candva introdusa, dar acum nu fiindca agricultorul roman are subventie mult mai mica decat restul fermierilor
  • Intrebat de realizator daca intr-o tara fara infrastructura, punem taxe de infrastructura, presedintele a declarat ca "se poate si asa". "Hai sa ne intelegem, nu vorbim de taxa pe autostrazi, da? Nu vorbim de taxa pe drumuri nationale... In orice tara din Europa civilizata platesti taxe pe construire. Deci din acest punct de vedere, in mine nu aveti un partener", a continuat seful statului.
  • Am fost de acord cu largirea bazei de impozitare. Unde am dubii? Pentru ca si asta trebuie facuta pas cu pas si pe masura ce vin niste realitati. Unde am dubii? La introducerea acestei taxe in agricultura si nu pentru ca am cumparat eu, ca a cumparat Ioana 290 de hectare de pamant, ci pentru ca in momentul de fata, agricultorii care au un siloz, au o platforma de depozitare a cerealelor, au o linie de irigatie, este pacat sa plateasca, pentru ca si asa subventia pe care o primim noi este inca mult sub media Uniunii Europene, deci ii dezavantajam, trebuia sa le cream acest mic avantaj, as spune, neintroducandu-le si lor taxa acum. Candva trebuie introdusa, pentru ca si agricultorul francez o plateste, si cel german, si cel olandez, dar acum francezul are de doua ori mai mare subventie la hectar decat agricultorul roman.

Miza accizei pe combustibili in versiunea presedintelui Basescu.

  • S-au facut doua lucruri, legat de combustibil. Sau se fac. S-a facut primul - calculul in functie de inflatia de la 1 octombrie 2012, care a fost mult mai mare decat cea de la 1 octombrie 2013. In mod normal, trebuia sa ia in calcul inflatia la 1 ianuarie 2013. Au facut o smecherie: s-au dus la 1 ianuarie 2012. Asta a introdus o crestere a pretului cu 10 la 12 bani. Ceea ce, daca dati inapoi, veti vedea ca asa este. Sunt doua etape. Etapa a doua este introducerea accizei de 7 eurocenti. La care se adauga si TVA-ul de 24%. Deci se face vreo 8,5 eurocenti, care inseamna 42 de bani, cu care va creste pretul, daca le-ar tine fix pana la 1 aprilie - dati inapoi, pentru ianuarie. Da, avem ianuarie-februarie. Daca ar sta acest pret, de 5,96, care e acum, in februarie, sa stea fix, pana la 1 aprilie, la 1 aprilie ii mai adaugam 42 de bani.
  • Sunt impotriva acestui adaus de 24 de bani la benzina si motorina deoarece nu este necesar, Bugetul nu are nevoie de acesti bani ci doar politicienii ca sa aiba bani pentru alegeri.
  • Ganditi-va cat inseamna totusi aceasta suma pentru un camion care alimenteaza 1000 de l sau pentru agricultori pentru care urmeaza lucrarile de primavara acum.
  • "Eu am semanat din toamna. Am pus grau si orz"
  • Romania a avut niste obligatii sa ajunga cu o anume acciza. Pe intelesul telespectatorilor, cu o anume taxa pe mia de tone de benzina sau motorina. Am indeplinit aceasta obligatie. Sunt o tara care are aceasta resursa. De ce vreau sa am motorina mai scumpa decat in Germania?
  • Nu ma pregatesc sa devin prim ministru desi as fi unul extraordinar de bun la cata experienta am

Despre Dacia

  • Intrebarea moderatorului: Pe ce va bazati cand spuneti ca Dacia ar pleca din tara in lipsa unei infrastructuri adecvate?
  • R: Basescu: pe experienta. La fiecare masina, din cauza tronsonului Pitesti-Sibiu, se platesc in plus 40 de euro din cauza costurilor suplimentare fiindca nu exista autostrada, iar deplasarea se face anevoios si nu la viteza de croaziera a unui camion.
  • In Algeria, la Tanger, au portul acolo. Suntem in competitie directa. Spre exemplu, din Romania pleaca spre Tanger 310 mii de motoare, peste 400 de mii de punti fata etc. Vor ajunge sa absoarba peste 80% din productia din Romania a acestor componente
  • Prin contractul cu Ford, spre exemplu, avem obligatia sa facem autostrada Craiova-Pitesti si gara de marfuri din Craiova.
  • Nici macar municipalitatea nu si-a onorat obligatiile fata de Ford.
  • Despre cresterea economica de 3,5%. Aceasta crestere este facuta pe masurile din 2008-2010, pe cresterea din Agricultura si pe fondurile europene, acel miliard care a surprins analistii (ce nu s-a facturat pe coridorul 4). Ponta nu a facut niciun contract ci toate i-au ramas de la Boc. Il voi felicita pe Ponta pentru cresterea economica atunci cand ma va felicita si el pentru aceasta crestere.

Momente inedite in emisiune: Contre presedinte-moderator pe tema masurilor de reducere a deficitului la fondul de asigurari.

Realizator: De ce dumneavoastra nu ati cerut ca daca tot cresteti acciza, reduceti CAS-ul? Ieftiniti munca. E viziunea socialista a guvernului.

Traian Basescu: Nu, nu, lasati-ma cu viziunea socialista, una e bugetul de stat si alta e bugetul asigurarilor sociale. In ultimii ani, in fiecare an, bugetul asigurarilor sociale - retineti ce va spun - imprumuta de la bugetul de stat circa 3 miliarde de euro, pe care va trebui sa-i dea si inapoi, cum s-a mai intamplat. Bugetul de stat se finanteaza din taxe, accize, redevente, iar bugetul asigurarilor sociale se finanteaza din CAS.

  • Realitatea este una singura: aceasta taxa este inutila, de 42 de bani. Sunt bani electorali. Si am sa va spun de ce. Pentru ca reducerea CAS este un subiect extrem de delicat. De ce e delicat? Pentru ca avem bugetul asigurarilor sociale deficitar. Orice reducere de CAS ne mareste deficitul bugetului asigurarilor sociale. Fara aceasta taxa se poate face o reducere de 1, 2, 3 procente, in functie de cum vor fi incasarile.
  • La CAS. Undeva, in partea a doua a anului. Numai ca va trebui sa ne gandim ca o reducere de 1, 2, 3 procente aplicata anul acesta va insemna caetva sute de milioane de euro... Deci, anul acesta te poti juca cu deficitul, daca discutam de un 800 de milioane, gasesti mijloace sa-l compensezi, dar la anul avem o problema mare pentru ca nu mai e pe 6 luni, e pe 12.
  • Mai tare ma ingrijoreaza taxa pe consum decat taxa pe munca, asa cum e ea acum.

Realizator: Aveti o pozitie de stanga.

...

Traian Basescu: Dar hai sa va clarific si cu stanga, da?

Realizator: Va rog. Sa va spun ca stanga a castigat alegerile in Romania in 2012. Asta e filozofia lor.

Traian Basescu: Nu e adevarat. Nu este adevarat. Hai sa intoarcem foile astea ale dumneavoastra, sa facem o socoteala. Va dau creionul. (zambeste)

Realizator: Vreti sa fac eu socoteala?

Traian Basescu: Da, as vrea sa va rog sa scrieti.

Realizator: Dati-mi creionul.

Traian Basescu: Deci cum... Scrieti: deficit - 3 miliarde euro la fondul de pensii, da? La pensii. Care e masura de stanga care ar trebui luata sa nu mai am deficitul asta?

Realizator: In niciun caz cresterea CAS-ului.

Traian Basescu: Pai, dar daca am deficit...

Realizator: E aberant, domnule presedinte.

Traian Basescu: Domnul Guran, nu am spus asa ceva, ca ar fi o prostie, si asa suntem la limita maxima. Dar cand ai deficit aici, nu e prioritatea sa reduci CAS-ul, ci asta poti sa o faci, daca esti de stanga, reduci CAS-ul desi stii ca ai deficit si o sa pui lui Guran...

Realizator: E o capcana facila...

Traian Basescu: ... si cameramanului de acolo si cameramanului de dincolo o taxa mai mare la combustibil, ca sa faci ce? Sa acoperi gaura suplimentara pe care o creezi in fondul de asigurari sociale. Deci, e stanga.

Realizator: Putem dezbate pe tema asta?

Traian Basescu: Sigur.