Existenta unei cantitati exploatabile de gaze de sist trebuie confirmata, iar apoi este necesara o solutie care sa permita si localnicilor sa primeasca o parte din profitul exploatarii acestor gaze, considera fostul ambasador SUA Mark Gitenstein.

"Daca eu as fi roman, si sunt romano-american, as vrea sa aflu daca sunt realmente resurse exploatabile de gaz de sist. Inainte de a deschide dezbaterea despre fracturarea hidraulica, exista destul gaz de sist aici ca sa conteze? Asta as vrea sa stiu", a afirmat Gitenstein, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de PRO TV, citat de Mediafax.

El a raspuns astfel la o intrebare despre cum vede situatia din zona Pungesti (judetul Vaslui), unde urmeaza sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania si unde au avut loc mai multe proteste fata de demersurile companiei americane Chevron.

Daca explorarea demonstreaza ca resursele de gaz de sist sunt exploatabile, trebuie rezolvate doua probleme, respectiv cea a mediului si una privind modul in care este distribuit profitul astfel incat si localnicii sa primeasca o parte din castig, sustine Gitenstein.

"Trebuie sa inveti sa faci fracturare hidraulica intr-un mod nedaunator pentru mediu. Noi va putem ajuta in privinta asta. Dar a doua chestiune este mult mai complicata in Europa de Est decat este in SUA, cum imparti profiturile acestei exploatari cu localnicii, cu guvernul si cu romanii? In SUA, drepturile asupra productiei de gaz de sist apartin fermierului local. Daca intri pe pamantul cuiva, acesta are dreptul legal sa fie platit pentru asta. Asta nu este valabil in Romania. Acele drepturi apartin guvernului. Asta trebuie rezolvat. Trebuie sa gasiti o cale ca localnicii sa aiba de profitat", a afirmat el.

Fostul ambasador considera ca "poluarea nu este neaparat o problema", insa localnicii trebuie compensati.

"Nu trebuie sa va puneti problema asta pana nu raspundeti la prima intrebare: este destul gaz de sist? Daca raspunsul este negativ, putem ignora restul chestiunilor. Si in Polonia a existat un interes mare, acum cativa ani, dar s-a dovedit ca valoarea comerciala era mai mica decat poate este in Romania sau poate in Ucraina. Aceste probleme geologice sunt sofisticate si complicate. Pot fi rezolvate numai prin prospectare", a mai spus Gitenstein.

Potrivit lui Gitenstein, in SUA costurile pentru energie sunt de cinci ori mai mici decat in Romania datorita revolutiei gazelor de sist.

"De ce n-ati vrea sa aflati daca puteti reduce costul energiei cu 80%? Nu v-ar interesa? Eu cred ca da", a mai adaugat fostul ambasador.

Gitenstein a mentionat in cadrul emisiunii TV ca nu reprezinta interesele Chevron in Romania, desi in urma cu mai multi ani firma de avocatura la care el lucreaza a reprezentat compania americana intr-un litigiu cu o tara din America de Sud.

"As reprezenta Chevron, daca mi-ar cere-o, dar n-as face lobby pe langa Guvern, pentru Chevron (...) daca mi s-ar cere sa reprezint o companie americana care considera ca a fost nedreptatita de guvernul roman, as face-o, pentru ca avem mare experienta in acest domeniu. Este experienta de care a profitat Chevron in litigiul cu acea tara, si anume in domeniul tratatelor bilaterale", a adaugat el.

Gitenstein a reamintit ca Romania are nevoie de 10 miliarde dolari investitii in infrastructura sistemului energetic, mentionand ca aceasta suma poate fi atrasa doar daca piata de capital este reformata, intrucat bancile si Guvernul nu vor asigura finantari atat de mari.

Suma de 10 miliarde dolari necesara pentru investitii in sectorul energetic a fost inaintata de Gitenstein inca din anul 2011, cand era ambasadorul SUA la Bucuresti, acesta reluand mesajul si in anii ulteriori.

Gitenstein considera ca decizia Exxon de a investi 1 miliard de dolari intr-o instalatie din perimetrul Neptun din Marea Neagra si oferta prin care Romgaz s-a listat sunt semne ca exista interes pentru investitii straine in sectorul energetic din Romania, insa infrastructura este o problema in acest sector.

OMV Petrom si ExxonMobil au descoperit in 2012 un zacamant de gaze in Marea Neagra, dar exploatarea nu este estimata sa inceapa mai devreme de sfarsitul acestui deceniu.

"Stiu ca Petrom si Exxon sunt interesate de alte perimetre din acea regiune. Cred ca acea descoperire a fost enorma. Numai asta ar putea schimba pozitionarea strategica a Romaniei. Cred ca sunt si alte oportunitati formidabile in domeniul energiei aici. Romania are cea mai mica amprenta de carbon din zona. Este mai dependenta de energia eoliana, nucleara si de hidroenergie. Acesta este un lucru foarte bun (...) Oportunitatile sunt foarte mari aici. Problema cu energia in Romania este infrastructura (...) Cred ca adevarata problema cu extractia in acea zona (perimetrul Neptun - n.r.) va fi transportul gazului la mal, apoi transferul in conducta de gaz, construirea infrastructurii necesare pentru a face asta (...) de asemenea, problema pretului va fi foarte importanta", a mai afirmat Gitenstein.

Totodata, el considera ca descoperirea de gaz din Marea Neagra ar putea transforma Romania intr-un hub regional pentru energie ieftina.

"Descoperirea din perimetrul Neptun este grozav, din perspectiva noastra. Nu este bine numai geostrategic, ci este bine pentru romani, pentru bulgari, pentru ucraineni ca exista mai mult gaz natural ieftin, disponibil pentru ei, provenind din surse diferite. Asta este bine pentru ei si este foarte bine pentru investitorii care vor sa vina aici, mai ales investitorii din industrie care vor energie ieftina. Romania poate fi un punct central pentru energie ieftina in regiune", a afirmat fostul ambasador.

Gitenstein este avocat de profesie si a fost ambasador al SUA la Bucuresti timp de peste trei ani. El si-a incheiat mandatul in decembrie 2012 si s-a intors in SUA, unde a revenit la firma de avocatura Mayer Brown. In luna aprilie a anului trecut, fostul ambasador a fost ales membru in Comitetul Reprezentantilor la Fondul Proprietatea.