Presedintele Traian Basescu a declarat, la emisiunea Adevarul Live transmisa de B1 TV, ca romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune la adresa tarii, afirmand ca din punct de vedere militar nu se schimba nimic in Crimeea. Seful statului a declarat ca Romania va sustine, la urmatorul Consiliu European, "pana la capat" sanctiunile economice la adresa Rusiei.

Traian Basescu, la Adevarul LiveFoto: Captura ecran

Principalele declaratii din timpul emisiunii:

Q: Sa ne temem de razboi?

A: Categoric nu. Riscurile militare, Romania trebuie sa le aprecieze plecind de la ce stie, si nu de la ceea ce e in presa.

Din punct de vedere militar nu se schimba nimic in Crimeea. Rusia va mentine acolo toata flota de la Marea Neagra, in frunte cu crucisatorul Moscova. Numarul de militari va fi tot 25.000, citi au fost si pina acum. In nici un caz romanii nu trebuie sa se teama de o agresiune la adresa Romaniei.

Daca am fi fost in pericol direct, iminent, as fi spus-o, si altul ar fi fost nivelul de alerta al structurilor de aparare.

Riscurile regionale sint in crestere.

Citeva argumente:

Realitatea e ca, dincolo de acordul Ucraina - Rusia privind flota, e acordul privind armamentele in Europa, care a limitat la 25.000 contingentul de militari rusi in Crimeea

Numarul de militari rusi va ramine acelasi.

Federatia Rusa a introdus circa 10.000 de militari in Crimeea in ultimele saptamini, dar ei nu sint peste cei 25.000 stipulati in tratate, si respecta intr-un fel sau altul acordul bilateral.

Q: Exista garantii ca acest tratat va fi respectat?

A: Ei, aici sint semne de intrebare. La Budapesta (Memorandumul de la Budapesta 1994 - n.red.), contra dezarmarii nucleare a Ucrainei au fost 3 mari puteri care au garantat integritatea teritoriala a Ucrainei: Rusia, SUA si Marea Britanie. Ce a facut Federatia Rusa? A stimulat acest referendum, prin care populatia majoritar rusa a votat pentru revenirea Crimeei in structura Federatiei Ruse, iar asta e o nerespectare a cuvintului Federatiei Ruse.

Aici intra riscul traditional al relatiilor cu Rusia si reticentele noastre istorice. Ce s-a intimplat in Crimeea este o proiectie pentru un scenariu posibil in Republica Moldova. Acest lucru nu-l mai putem privi la rece, pentru ca este si o chestiune sentimentala.

In nici un caz Romania nu va interveni militar (daca scenariul Crimeea se repeta in Republica Moldova - n.red.).

Deocamdata, Moldova si-a asumat un statut de neutralitate. Adesea am depistat aproape o placere a politicienilor moldoveni la virf sa birfeasca mai degraba Romania decit Federatia Rusa.

Abordarea politica la Chisinau e una riscanta, de a nu spune direct in fata la Moscova cum vor sa rezolve problema transnistreana, cum vor sa evolueze spre Vest. In Republica Moldova avem o majoritate proeuropeana la guvernare care nu indrazneste sa-i spuna Rusiei ce e de spus, si avem o opozitie anti-europeana puternica. Nu e un parcurs garantat al Republicii Moldova spre UE.

Referendumul din Gagauzia (sudul Rep Moldova) a fost organizat dupa reteta din Crimeea, in 5 februarie, si a aratat drumul spre Uniunea Eurasiatica.

Eu am considerat ca am obligatia sa spun public sa exista o solutie politica garantata pentru Republica Moldova in drumul spre UE, dar Romania nu va face nimic in sens militar pentru ca acest lucru sa se intimple - reveniti la patria-mama. E foarte greu de crezut ca un astfel de referendum sa treaca in Republica Moldova, v-o spun foarte sincer.

Conferinta de presa a lui Iurie Leanaca cu Victor Ponta la Bucuresti a fost neplacuta, cu punerea sub semnul intrebarii a numarului de burse.

Leanca poate sa aiba orice parere. Romania are interesul sa interconecteze pe banii ei cit poate de repede Moldova la electricitate si gaze, sa mareasca numarul de burse.

Tinerii care studiaza in Romania se intorc altfel acasa.

Accelerarea acordarii cetateniei trebuie accelerata. Rusii si-au facut o doctrina din a-si apara minoritarii rusi sau suporterii sai, iar politica noastra ii ajuta pe moldoveni sa redescopere Romania la valentele ei.

Nu cred ca e normal ca in proiectele nationale sa avem puncte de vedere diferite. Unirea Romaniei cu Republica Moldova a fost evident ca nu are suport in clasa politica. Nu ii voi ierta vreodata pe cei care vor asista cum Moldova intra intr-un scenariu de tip Crimeea, Osetia de sud sau Abhazia. Pentru ca trebuie sa-si asume slugarnicia fata de Moscova.

Eu nu sint antirus, dar relatiile foarte bune pot fi doar atit timp cit interesele ambelor parti sint respectate.

Ma uitam la ideologul Dughin, care ne propunea unirea Romaniei cu Moldova in Uniunea Eurasiatica. Dar romanii nu au ochii oblici.

Moldova are o problema teritoriala cu Transnistria. Niciodata dupa experienta Cipru UE nu va mai primi in interiorul ei o tara cu probleme teritoriale.

Putin e un om puternic care nu va ezita niciodata sa apere interesele Federatiei Ruse si care categoric are ca obiectiv restabilirea granitelor URSS, intr-o forma sau alta: ori cu vorba vorba, ori cu tancurile

Q: Pare Putin un om rezonabil?

A: Eu stiu aprecierea lui Merkel pentru Putin, si eu il apreciez ca om de stat - nu-i apreciez metodele.

Nu cred ca il vor intoarce din drum, dar sanctiunile economice trebuie aplicate. Marea intrebare e daca se va vrea politic o aplicare pina la capat a sanctiunilor impotriva Rusiei, si noi vom sustine asta la urmatorul Consiliu European, sau nu.

Marea intrebare e daca se va vrea politic o aplicare pina la capat a sanctiunilor impotriva Rusiei, si noi vom sustine asta la urmatorul Consiliu European, sau nu.

Imbucurator e ca Germania a declarat deja ca nu este depedenta de Rusia (poate substitui gazele cu carbune, cu gaze din Rusia). Problema e cu alte state, si cea mai mare problema o creeaza chiar Ucraina.

Ucraina e aproape in incetare de plati.

Romania inchide productia de ingrasaminte de la un combinat sau doua si inceteaza dependenta de Rusia. Dar Romania are o capacitate energetica mai mare decit propriile ei nevoi, investitiile in energia eoliana au dat rezultate.

Saptamina trecuta am intilnit directorii Chevron si ExxonMobil, ambele companii sint determinate sa valorifice licentele primite de la statul roman. Trebuie gasite formule sa clarificam relatia populatie-gaze de sist. Un astfel de proiect se dezvolta numai daca exista intelegere intre comunitatile locale si detinatorul licentei.

Romania nu poate privi numai la ea; daca vrem sa dam o sansa Republicii Moldova sa continue drumul spre Vest, trebuie sa-i substituim nevoile de aprovizionare dinspre Rusia spre Romania. Din acest punct de vedere, zona inc are se fac prospectiuni pentru gaze de sist e ideala pentru a aproviziona piata Republicii Moldova.

Nu ne putem amagi ca am tras o conducta de jumatate de miliard de mc pe an, trebuie sa furnizam 3-4 mld metri cubi anual.

Va trebui rezolvata problema in primul rind convingindu-i pe cetateni ca se aplcia tehnologii sigure, si poate trebuie gasite solutii ca acele comunitati sa fie si ele beneficiare ale unui procent din vinzari.

Ungaria, Polonia si Bulgaria sint intr-un mare deficit energetic.

Ungaria

Q: Tokes a spus ca situatia din Hqar-Cov e similara cu cea din Crimeea? E un pericol de crestere a extrmeismului maghiar in Transilvania? Poate fi pusa in legatura cu relatia buna a Ungariei cu Moscova?

A: Guvernul Orban areo relatie buna cu Moscova plecind de la dependenta energetica, primeste 80% din gaze din Rusia. Este acel levier cu care Kremlinul face jocurile politice, tarile dependente au tendinta sa spuna "dar eu ce fac, nu pot fi de acord" atunci cind discutam de sanctiuni.

Cel putin la nivelul institutiilor statului nu am gasit nici o corelare intre Crimeea si declaratiile separatiste din zona secuiasca

Marea problema e ca aici se face un joc: nimeni nu defineste autonomia pe care o doresc liderii politici. Daca vorbim de autonomie administrativa, ce autonomie mai mare decit au acum? Judetele Covasna si Hargita produc mult mai putini bani decit consuma anuala, ele primesc din redistribuire din restul tarii.

Momentul in care aceste declaratii au fost facute e prost, pentru ca da impresia ca ar fi corelatii. Ce mi-ar placea insa sa vad ca au o atitudine fair-play fata de statul roman, adica sa fluture si steagul romanesc alaturi de steagurile lor, ca la mitingul PMP.

Problema e atunci cind simbolurile Romaniei sint dispretuite, sint aruncate, atunci e o sfidare.

Anul acesta au fost printre cele mai linistite manifestari, ba chiar alaturi de steagul Ungariei a aparut si steagul Romaniei.

Ce nu mi-a placut insa a fost reluarea de catre cetateni maghiari din Ungaria a sustinerii Tinutului Secuiesc.

Se cunoaste foarte putin ce face Guvernul pentru comunitati, prin alocari de bani pentru biserici in strainatate, prin finantari de ziare si radiorui, tipariri de carti.

Politica interna

Q: Credeti ca Ponta va candida la presedintie?

A: Nu stiu, mi-e greu sa spun. Nu as vrea sa mai fac pronosticuri precum cel cu ruperea USL. Ce cred eu ca se va intimpla, o speranta, e ca dreapta isi va desemna un candidat unic sa mearga la prezidentiale. Nici nu are importanta numele celui care va candida din stinga, el va obtine minim propriul electorat, intre 35 si 45%, dar niciodata 51%.

Daca dreapta isi alege un candidat, matematic stinga nu are cum sa dea un presedinte. Va amintesc ca nici un sondaj nu m-a dat cistigator in fata lui Nastase, dar dupa turul 1 tot electoratul de dreapta s-a strins in jurul meu. In 2009, fiind exponentul dreptei am cistigat, desi nici un sondaj nu ma dadea cistigator.

Avem 2 alegeri consecutive la presedintie care arata ca oricine a fost candidat al dreptei, si indiferent care a fost optiunea liderilor partidelor de centru-dreapta, electoratul s-a dus spre candidatul de centru-dreapta.

In 2009, presiunea a fost enorma: toata partidele si toate trusturile media impotriva candidatului PDL, si cu toate astea electoratul de centru-dreapta si-a facut treaba.

Si dreapta si stinga au o problema in privinta desemnarii candidatului

Si sociologii au dificultate sa dea o imagine electoratului.

Q: Ce sanse ii dati lui Geoana sa revina?

A: (Ride) Nu-i dau nici o sansa, nici macar sa fie lasat de Victor Ponta sa candiedeze. Numai ca intre timp s-au produs multe lucruri pe stinga. Cred ca Geoana nu mai este de actualitate. Dar Ponta se joaca acum si cu Tariceanu, si cu Oprescu, si cu Geoana si-i lasa sa se creada presedinti, mai ales ca Geoana a si confirmat ca se poate crede presedinte o noapte.

Q: Credeti ca ar fi posibil acum un schimb Crin Antonescu - Klaus Iohannis?

A: Da, Crin Antonescu e ca politician mai inteligent decit vrea lumea sa creada. Cred ca nu va sacrifica partidul daca Iohannis va fi mai bine plasat.

Iohannis e un politician nealterat pe imagine la nivel national. Dar depinde cum evoluezi dupa ce vii la centru, aici viata e mult mai grea pentru liderii politici. Ma uitam la multi primari cu prestigiu pe plan local (Scripcaru, Falca, Nichita), adusi la Bucuresti au o problema. Este mare diferenta intre imaginea creata la nivel local si cea la nivel national.

Q: Nu considerati ca ati vulnerabilizat pozitia Rep Moldova dind apa la moara cu afirmatia privind unirea?

A: Nu putem gestiona ce se intimpla in Republica Moldova. Romania nu poate sa-si asume unirea cu Republica Moldova. Singurul lucru pe care-l poate face Romania e ca, premergator unor gesturi ale Rusiei precum cele din Georgia sau Ucraina e sa spuna Moldovei ca exista alternativa unirii.

Daca apare armata rusa sa faca ordine in Transnistria si se opreste la Chisinau? Ce se poate face atunci? Eu cred ca Romania avea obligatia sa spuna Moldovei ca exista optiunea politica a unirii.

Eu, ca sef de stat, am obligatia sa ma uit in istoria practicilor Rusiei. Moslcova nu crede in lacrimi si in mila, cind isi poate rezolva interesele. E clar ca presedintele Putin, care are ca proiect refacerea URSS, nu uita de Republica Moldova in acest scenariu.

Eu ma duc la frontiera si dau barierele deoparte daca moldovenii vor unirea.

Eu nu am o spaima de cetateanul rus si nici de politica Federatiei Ruse atit timp cit se desfasoara in interiorul conventiilor internationale. Daca moldovenii vor sa faca pasul spre Romania, orice sondaj arata ca romanii vor unirea.

E clar ca presedintele Putin, care are ca proiect refacerea URSS, nu uita de Republica Moldova in acest scenariu.

Q: Mai este valabila afirmatia secretarului Rasmusen si a dvs ca integritatea, suveranitatea si apararea Republicii Moldova sint luate in calcul de NATO?

A: Nu-mi aduc aminte de aceasta afirmatie, NATO nu-si asuma decit securitatea propriilor membri. La summitul NATO din 2008, Romania, SUA si Polonia au cerut ca Ucraina si Georgia sa fie inscrise pe drumul spre intrarea in NATO. Dar au fost 2 mari puteri europene care au spus NATO si nu s-a putut acorda planul de actiune pentru aderarea la NATO.

Q: Pe o scala de la 1 la zece, cum evaluati pozitionare UE fata de criza din Ucraina?

A: As psune 10, pentru ca atita poate. UE s-a pozititionat la maxim in raport de ceea ce poate sa faca fata de Rusia. Nu avem o politica externa comuna, o politica de securitate comuna, atit se putea face. In 1991, nici Romania, nici Republica Moldova nu au avut liderii politici necesari. Romania niciodata nu va fi un stat agresor.

Elena Udrea poate sa-l bata pe Victor Ponta fizic daca e nevoie, dar in alegeri nu-mi dau seama (ride).

Pe mine m-a surprins pozitiv evolutia politica a Elenei Udrea ca discurs, ca atitudine. Va fi un om politic care sa aiba ceva de spus in politica romaneasca.

In Vestul Romaniei e o abordare mult mai proeuropeana si mai pro-stat de drept decit in Estul tarii. Asta explica de ce un analist ca Dughin isi poate permite in 2014 ca Romania sa faca parte din Uniunea Eurasiatica. Sint si politicieni carora le-ar conveni mult mai mult standardele din Uniunea Eurasiatica decit cele din UE.

Sa stiti ca ministrul de Justitie nu a pierdut in competitia cu ghiveciul arestat in Vestul tarii, ci in Est. Eu am o politica de mesaje destul de spontana, care e cam greu sa fie controlata

Q: PMP a crescut spectaculos, s-a apropiat destul de mult de PDL, cresterea s-a produs dupa trecerea Elenei Udrea

A: Asa este. Si eu stiu si o un al treilea sondaj care a confirmat aceleasi cifre pentru PMP - 9 sau 10%. Aici este in primul rind o rupere a PDL de electroat. In faza initiala, pina cind a venit Elena Udrea, PMP era la 4%. Dupa ce a venit Udrea, s-a transferat electorat rapid, ea a credibilizat mult PMP.

Trebuie continuate reformele incepute de PDL.

Partea de reforma a statului este ramasa in urma, instutitiile de inspectie si control trebuie complet depolitizate, si aici ma refer inclusiv la Statistica, la ANRE.

Eu imi pun nadejdea, PMP sunt oameni cu care am lucrat, care stiu cum trebuie sa arate statul. Oamenii din PMP au cam 40 de ani, nu sunt proveniti din partidul comunist, FSN, dar nici nu sunt fara experienta.

Ati sfatui-o pe Elena Udrea sa intre in cursa de prezidentiale?

Oo, sa asteptam dupa europarlamentare. Ce stiu este ca ar fi un opozant necrutator.

Guvernul Ponta III:

Aceeasi incercare a fost facuta cu guvernul Ungureanu, foarte tanar. Sa speram ca va avea suportul paritdului de centru-stanga. Am avea nevoie ca un guern de tineri sa reuseasca.

Gratierea lui Gigi Becali:

Ma gandesc si la Gigi Becali, si la multi altii. Sunt mii de cereri de gratiere. Baronii fotbalului sunt mult mai zgomotosi, pentru ca au bani, si duc zgomotul dincolo de lipsa de decenta. Ma gandesc profund, in mod egal, la Gigi Becali, la cetateanul pe care televiziunile nu il cunosc, sau la femeia care are patru copii acasa. Eu nu mai candidez, PMP nu are nevoie de voturi in acest fel.