Europarlamentarul Adrian Severin a fost invitatul lui Rares Bogdan, joi seara, la Realitatea TV, unde a vorbit despre criza din Ucraina. Scurt remember: Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus in septembrie 2013 trimiterea in judecata a lui Severin, acuzat de infractiunile de luare de mita si trafic de influenta, in scandalul anchetei sub acoperire realizata de reporterii Sunday Times in 2011, cand trei europarlamentari, solvenul Zoran Thaler, austriacul Ernst Strasser si Adrian Severin, au fost dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume de bani. Zoran Thaler si Ernst Strasser au fost condamnati la inchisoare.

Adrian SeverinFoto: Hotnews

Fostul ministru austriac de Interne si eurodeputat conservator Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat pe 14 martie la trei ani si jumatate de inchisoare, in dosarul anchetei sub acoperire realizata de reporterii Sunday Times in 2011 si in care a fost implicat si eurodeputatul roman Adrian Severin.

Fostul deputat european Zoran Thaler a fost condamnat in februarie de justitia slovena la doi ani si jumatate de inchisoare si la o amenda de 32.250 euro, dupa ce a recunoscut ca a primit mita pentru a shimba legislatia europeana, in acelasi dosar.

Refereinte:

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriului citat intr-un comunicat DNA:

In perioada decembrie 2010 - martie 2011, Adrian Severin, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si a votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.

La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente.

In contextul discutiilor din perioada ianuarie - martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia Juridica, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta.

In vederea incasarii sumei 12 000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe email uneia din cele doua persoane.

DNA precizeaza ca Adrian Severin este cercetat intr-un dosar separat pentru suspiciunea savarsirii, alaturi de alte persoane, a unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Dosarul finalizat a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Trei europarlamentari, printre care si Adrian Severin, au fost dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume de bani unor jurnalisti ai ziarului britanic "Sunday Times" care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby, informa in martie 2011 agentia AFP.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar fi fost promovata de respectivii deputati. Trei dintre alesi au acceptat: Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si un fost ministru austriac de Interne, Ernst Strasser.

Adrian Severin este singurul dintre cei implicati in scandal care nu a demisionat din Parlamentul European.

Adrian Severin: Stiu ca am un desert de traversat. Sunt convins ca istoria ma va absolvi

Adrian Severin afirma, dupa anuntul DNA, ca este vorba de "o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica", potrivit unui comunicat al europarlamentarului transmis HotNews.ro.

"Nu vreau sa speculez asupra deznodamantului acestui proces. Stiu ca am un desert de traversat. Sunt convins insa, ca istoria ma va absolvi", spune Severin, citat in acest comunicat, in care isi reafirma decizia de a nu demisiona din Parlamentul European.

Acesta sustine ca nu a depus nici un amendament contra unei sume de bani sau a altui avantaj si nici nu a intervenit in procesul legislativ pentru a determina depunerea amendamentului respectiv.

In plus, Adrian Severin spune ca nu a solicitat bani sau alte avantaje materiale pentru a-si indeplini sau nu atributiile parlamentare.

In ceea ce priveste contractul semnat cu ziaristii de la Sunday Times, fostul europarlamentar PSD spune ca este vorba de "un contract de consultanta cu o firma care s-a dovedit a fi fictiva", pentru care a primit aprobarea Parlamentului European si pe care l-a executat exclusiv in calitate de consultant.