Noul ministru al Transporturilor, Dan Sova, a anuntat sambata seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca Guvernul intentioneaza sa mareasca numarul actiunilor detinute de Primaria Constanta in administratia Portului Maritim Constanta, pentru a ajunge la un procent de 33%. Potrivit planului prezentat de Sova, Ministerul Transporturilor va ramane la randul sau cu 33%, un pachet de 14% din actiuni urmand sa fie tranzactionat pe bursa, Portul Constanta fiind transformat astfel in companie publica.

"Dupa protestul care a existat la Ministerul Transporturilor, miercuri am avut o intalnire cu reprezentantii celor care au protestat. Le-am spus exact intentiile pe care le am si pe care le avem ca Guvern. (...) In acest moment, Ministerul Transporturilor are 60% in administratia Portului Maritim Constanta, Primaria Constanta are 20% si Fondul Proprietatea are 20%. Intentia noastra este de a mai da actiuni catre Primaria Constantei pentru a ajunge la un procent de 33%, din ceea ce ramane sa scoatem pe bursa 14%, in asa fel incat sa avem: Ministerul Transporturilor - 33%, Primaria Constanta - 33%, 14% scos pe bursa si 20% Fondul Proprietatea", a explicat Dan Sova la Antena 3.

"Ceea ce spun este ca, prin scoaterea pe bursa a 14%, transformam Portul Constanta in companie publica. Compania publica are marele avantaj ca isi transparentizeaza actiunile pentru a indeplini conditiile listarii pe bursa", a adaugat ministrul.

Sova a mai precizat ca "Portul Constanta este beneficiar de fonduri europene, nu are legatura cu administratorul. Programul operational sectorial de transport este derulat prin Autoritatea de Management, care este Ministerul Transporturilor".