Romania nu si-a schimbat pozitia fata de Kosovo, dar sunt evolutii intre Belgrad si Pristina de care Bucurestiul trebuie sa tinta cont, a declarat duminica, la PRO TV, ministrul de Externe, Titus Corlatean, respingand, in acelasi timp, comparatia facuta de Rusia intre Crimeea si fosta provincie a Serbiei.

"Romania nu si-a schimbat pozitia, insa in cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, sa nu tinem cont de evolutiile importante in dialogul dintre Belgrad si Pristina, faptul ca aceste evolutii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul ca aceste evolutii au deschis calea viitoarei aderari la UE pentru amandoua, si pentru Serbia si pentru Kosovo, si faptul ca Serbia a acceptat (...) in acel acord-cadru de negociere cu UE ca inainte de a finaliza negocierile de aderare sa incheie un acord cu valoare juridica obligatorie de normalizare deplina a relatiei cu Kosovo (...) sunt evolutii de care si Romania si alte state trebuie sa tina cont", a precizat seful diplomatiei in emisiunea "Dupa 20 de ani", potrivit Mediafax.

Totodata, Titus Corlatean a respins comparatia facuta de Moscova intre Kosovo si Crimeea.

"Sunt subiecte diferite si dincolo de dorinta Federatiei Ruse de a invoca precedentul (...) si de a spune in fata occidentalilor: 'ati recunoscut Kosovo, facem si noi la fel, va urmam exemplul in cazul Crimeei', sa nu uitam faptul ca in Kosovo a fost un conflict sangeros in care, inclusiv la nivelul Curtii Internationale de Justitie, s-a spus ca au fost incalcari grave, flagrante fundamentale ale drepturilor omului si ca s-a ajuns la aceasta situatie de secesiune, pe cand in cazul Crimeei, care era o regiune a statului suveran, n-au existat astfel de conflicte", a spus ministrul de Externe.

In Crimeea, "nimeni n-a pus sub semnul intrebarii integritatea persoanei fizice a cetateanului ucrainean de etnie rusa, n-au fost violente", a precizat Corlatean, adaugand ca Rusia a invocat un asa-zis drept de interventie prin actiune militara pentru apararea minoritatii ruse, modelul folosit si in cazul Abhaziei, Osetiei de Sud si Transnistriei.

***

Prim-ministrul albanez, Edi Rama, i-a transmis, marti, premierului Victor Ponta un mesaj de recunostinta din partea tuturor albanezilor pentru pozitia pe care acesta a avut-o fata de Kosovo si si-a exprimat speranta ca Romania se va alatura in scurt timp "marii familii" care a recunoscut independenta regiunii.

La finalul declaratiei sustinute alaturi de Ponta, aflat la Tirana, premierul albanez a tinut sa precizeze ca a lasat la urma, special, un mesaj de recunostinta pentru modul in care premierul roman a abordat problema Kosovo.

"Vreau sa exprim recunostinta tuturor albanezilor in ceea ce priveste pozitia fata de Kosovo, pozitia domnului prim-ministru este o pozitie care ne da o mare si completa incredere ca, intr-un timp nu foarte indelungat, chiar si Romania se va alatura acelei mari familii care a recunoscut independenta Kosovo", a spus Rama.

El a adaugat ca Romania merita o multumire speciala si pentru faptul ca a oferit ajutor pentru intarirea economica si institutionala a acestei regiuni, alaturi de partenerii sai internationali.

La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca problemele din regiune se vor rezolva atunci cand Serbia si Kosovo vor deveni state membre UE.

"Dupa cum prim-ministrul Rama stie, este un subiect care in Romania inca starneste controverse. Pozitia finala a Romaniei va trebuie stabilita printr-o conlucrare intre presedinte, Parlament si Guvern. Eu pot sa vorbesc in numele Guvernului, sa spun ca in toate ocaziile Guvernul a sprijinit dezvoltarea institutiilor din Kosovo si ca, din punct de vedere al Guvernului Romaniei, o Serbie si un Kosovo membre ale UE vor reprezenta de fapt solutia cea mai buna, si acesta este un viitor pentru intreaga regiune", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a comentat, recent, la Cotroceni, situatia din Crimeea si din regiune, afirmand, in acest context: "Poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul "Lasati sa plece presedintele ca recunosc eu Kosovo imediat"".

"Poate si premierul intelege ca nu mai trebuie dat semnalul: "Lasati sa plece presedintele, ca recunosc eu Kosovo, imediat". Este o proba de slugarnicie, care nu isi are rostul cand privim la interesul national al Romaniei si la realitatea regiunii in care noi traim", a spus Basescu.

Presedintele a declarat, ulterior, intrebat de presa, ca s-a referit la declaratiile premierului Ponta, care a spus ca are alta pozitie decat cea a presedintelui cu privire la Kosovo. "O face nu numai public, o face si in discutiile bilaterale", a mai spus Traian Basescu.

Intrebat daca are informatii privind aceste discutii bilaterale ale premierului, pe tema Kosovo, presedintele Basescu a raspuns: "Altfel nu as fi spus public.(..) I se pare ca a fi extrem de flexibil ii poate aduce ceva. Eu pot sa ii spun ca atata timp cat are in CV un plagiat si o lovitura de stat, e greu sa fii un partener credibil, oricate concesii ar face".