Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca Romania este un punct de stabilitate intr-o zona lipsita de stabilitate, mentionand ca nu se asteapta la o schimbare a politicii externe dupa alegerile prezidentiale din toamna.

Harris a fost intrebat care va fi pozitia tarii sale in cazul in care noul presedinte al Romaniei ar redefini axa "Bucuresti - Londra - Washington", astfel incat Marea Britanie nu va mai fi obiectul unei asemenea perspective, relateaza Mediafax.

"Eu nu astept sa fie o schimbare importanta in politica externa a Romaniei, pentru ca am vazut o pozitie consistenta care este a tuturor partidelor din Romania, este o alianta ferma in NATO cu o pozitie transatlantica, care este foarte aproape de pozitia noastra si integrarea in Uniunea Europeana", a spus ambasadorul.

De asemenea, el a precizat ca Marea Britanie este si va ramane un partener strategic pentru Romania.

"Avem, este clar, provocari importante de securitate in aceasta regiune. Este regiunea Marii Negre, este si regiunea Balcanilor (...) si noi am sprijinit aderarea Romaniei la NATO si la UE, fiindca noi consideram Romania un punct de stabilitate intr-o zona unde este o lipsa de stabilitate. Aceasta a fost si logica lui Tony Blair si este in continuare un punct important pentru noi", a declarat Harris.

De asemenea, ambasadorul a abordat subiectul legat de situatia din Ucraina, in cazul careia vede o solutie diplomatica.

"Situatia este evident una periculoasa si ce asteptam noi de la Rusia este sa vedem o deescaladare a conflictului, ca Rusia sa retraga trupele de la frontiera cu Ucraina si ca vom vedea un dialog direct si diplomatic intre Ucraina si Rusia pentru a rezolva situatia si pentru a incuraja stabilitatea economica si politica in Ucraina", a afirmat Harris, care va prelua o pozitie in cadrul ambasadei de la Moscova incepand cu vara acestui an.

El a precizat ca spera sa existe "un grup de contact" care sa includa Rusia, Ucraina si partenerii occidentali, care sa duca la o solutie diplomatica.