Presedintele Traian Basescu a afirmat cu ironie, marti seara la Digi 24, ca in urma mutarii biroului premierului la Minsiterul Apararii, Victor Ponta va fi mult mai aproape de Palatul Cotroceni si poate veni la o cafea. Seful statului a subliniat, in acest context, ca mesajul pe care premierul il da cu aceasta mutare este ca il asculta institutiile statului, or in fiecare dimineata cabientele presedintelui, premierului si ale presedintilor celor doua camere parlamentare sunt verificate pentru sisteme de ascultare iar ce iese din aceste cabinete "este doar ce vrea locatarul".

"Mesajul pe care il da acum Ponta, cu mutarea la MApN este 'ma asculta institutiile statului'", a declarat Traian Basescu, aratand ca "nimeni nu a spus ca dialogul lui Duicu era inregistrat cu microfoane in cabinetul premierului ci era o redare dupa o inregistrare facuta in cabinetul lui Duicu".

Seful statului a explicat ca in fiecare dimineata sunt verificate cabinetele presedintelui, premierului si ale presedintilor celor doua camere sa nu apara sisteme de ascultare, "si nu pentru ca ar fi cineva din institutiile statului care sa puna astfel de echipamente, dar ar putea intra un salariat, altcineva, sa lase un astfel de sistem". "Ce iese din cabinetul presedintelui, premierului, si din cele ale presedintilor camerelor este doar ce vrea locatarul", a adaugat Basescu.

Intrebat daca mutarea va ingreuna comunicarea cu aparatul guvernamental, Basescu a raspuns: "Nimic nu e greu cand e vorba de o astfel de functie. Statul are posibilitatea sa faca sa ajunga documentele la demnitar oriunde s-ar afla in lumea asta, iar daca e la doi pasi, inca multe institutii ar putea mult mai aproape de Ministerul Apararii, spre exemplul Cotroceniul e mult mai aproape", adaugand, pe un ton ironic "Sunt convins ca premierul ma va vizita cu multa placere si mult mai des decat pana acum, ca suntem vecini. Cand vrea o cafea, vine, o bea".

Presedintele a catalogat mutarea biroului premierului la MApN ca fiind un gest "foarte grav" care duce la discreditarea institutiilor statului, "cum ca ar fi ascultat, desi stie ca minte public".

"In al doilea rand, e vorba de simbolistica", a aratat Basescu. "Nu exista in Europa un prim-ministru care sa se fi mutat in sediul Ministerului Apararii. Daca se ducea la Ministerul Culturii spuneam ca e avid sa citeasca. Daca se ducea la Ministerul Justitiei, cu siguranta i-as fi spus: pleaca de acolo ca dai impresia ca influentezi justitia. Exista o simbolitica a institutiilor. Plasarea biroului primului ministru in Ministerul Apararii este un semnal extrem de grav", a mai afirmat seful statului.