Romania va fi profund afectata daca in Ucraina se va declansa un razboi civil intre est si vest, a declarat duminica presedintele Traian Basescu la Digi 24, potrivit Agerpres. Seful statului a mai spus, cu referire la declaratiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu privire la Romania, ca acestea au fost facute sub influenta bauturilor alcoolice si ca nu le poate considera declaratii oficiale. Traian Basescu a mai spus, duminica, la Digi 24, ca exista o intentie a Guvernului ca premierul sa faca o vizita in Federatia Rusa in acest an, dar a subliniat ca acesta ar fi "nepotrivita".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Daca in Ucraina se declanseaza un razboi civil intre estul si vestul Ucraina, intre populatiile din cele doua regiuni ale tarii, Romania va fi profund afectata prin nivelul de risc care va fi atribuit intregii regiuni, nu numai Ucrainei. Pentru ca se va considera ca un razboi civil de proportii va genera instabilitate si insecuritate in alte tari", este de parere seful statului.

El a precizat ca acest scenariu este singurul contrar ipotezei formulate de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform caruia Romania nu este expusa riscurilor economice din cauza situatiei din Ucraina.

Romania a avut aceeasi experienta in timpul razboiului din Iugoslavia, cand toata regiunea a capatat alt statut, iar Romaniei i-a fost foarte greu in acea perioada, a adaugat presedintele Traian Basescu.

  • Basescu: Exista o intentie ca premierul sa faca in acest an o vizita in Rusia; ar fi nepotrivita

Traian Basescu a mai spus, duminica, la Digi 24, ca exista o intentie a Guvernului ca premierul sa faca o vizita in Federatia Rusa in acest an, dar a subliniat ca acesta ar fi "nepotrivita": "Stiu ca exista o intentie a Guvernului ca premierul sa faca o vizita in Federatia Rusa in acest an, dar cred ca daca ar face-o ar fi primit cu onorurile necesare si datorate unui prim-ministru. (...) Este luata o decizie sa nu aiba loc discutii politice la nivel inalt si la cel mai inalt nivel. Deci, ar fi nepotrivita. Sper sa nu se materializeze, macar si din motive de oportunitate."

La remarca moderatorului ca seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, ar fi spus ca Traian Basescu si-ar dori o intalnire la nivel inalt cu Vladimir Putin, presedintele a spus ca nu a facut o astfel de solicitare si ca o asemenea intalnire ar fi "un lucru foarte rau":

"Eu nu am facut nicio solicitare pentru o intalnire cu presedintele Putin, iar Corlatean stie foarte bine lucrul acesta, pentru ca vizitele presedintele se stabilesc prin MAE. De cand e PSD la guvernare, eu nu am adresat MAE solicitarea sa declanseze un proces in urma caruia sa aiba loc o intalnire a mea cu Putin. Ce-si imagineaza domnul Corlatean e una si competentele dansului in materie de politica externa au lamurit pe toata lumea, ce este real, adica nu am facut nicio solicitare pentru o intalnire cu Vladimir Putin este probabil. Nu va gasi nicio astfel de solicitare adresata MAE."

  • Basescu: Rogozin, un om extrem de impulsiv

"Rogozin nu e oricine, e viceprim-ministru in Guvernul Federatiei Ruse, insa eu nu pot sa consider ca astfel de declaratii, cel putin pana la proba contrara, sunt declaratii oficiale ale Federatiei Ruse. E un exces sub influenta bauturilor alcoolice sau a nervilor sau amandoua la un loc", a spus Traian Basescu duminica, la Digi 24.

El l-a caracterizat pe vicepremierul ros ca fiind un om "extrem de impulsiv": "Rogozin este un om extrem de impulsiv, extrem de orgolios si in cazul de fata eu suspectez ca a facut declaratiile dupa ce se imprietenise bine cu vreo cateva sticle cu votca."

Basescu i-a transmis vicepremierului rus "sa bage bine in cap" ca natiunea romana este in continuare aici, desi a trait intre trei imperii: "Ce sa ne spuna Rogozin, cine suntem? Daca are nevoie, ii spunem noi lui cine suntem, daca nu stie, si ii pot spune ca suntem o natiune care a trait intre trei imperii - Imperiul Rus la rasarit, Imperiul Otoman la sud si Imperiul Austro-Ungar la vest - si suntem tot aici. Ei ar trebui sa plece de pe aici (...), iar Rogozin ar trebui sa bage bine in cap lucrul acesta."