Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Romania TV, ca presedintele Traian Basescu va plati daca pe 21 mai Curtea Constitutionala va decide ca nu are voie sa faca campanie electorala, iar acesta va continua sa faca acelasi lucru. In emisiunea realizata de Victor Ciutacu participa si vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Constantin.

Victor Ponta la Romania TVFoto: Captura RomaniaTV

"Daca CCR va decide ca presedintele, oricum se numeste, nu are voie sa fie implicat in campania electorala, ceea ce cred ca va fi o decizie buna mai ales pe viitor pentru ca nu mai vreau sa vad presedinti cu treninguri si tricouri, iar Basescu va continua sa faca campanie, orice om care greseste va plati. Si eu militez pentru libertati cu conditia sa respecte functia pe care poporul ti-o acorda. Judecatorii au voie sa voteze, dar nu au voie sa intre in sala cu tricouri, militarii, prefectii la fel, cu atat mai mult presedintele Romaniei. Mi-e greu sa mi-l imaginez pe presedintele Germaniei sau al Italiei, care au fost alesi politic, mergand prin tara in campanie electorala. Nici macar Francois Hollande care e un fel de sef al guvernului nu face lucrul acesta", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Premierul a adaugat ca presedintele poate fi sanctionat, inclusiv cu suspendarea, chiar si cu o zi inainte de a-si finaliza mandatul, daca incalca o decizie a CCR.

"Poate sa tipe Parlamentul European cat vrea, dar sunt convins ca de aceasta data daca, mai ales daca exista o decizie a CCR, nu il mai sprijina nimeni. S-ar putea sa i se spuna sa se potoleasca, asa cum a fost cand nu voia sa investeasca noul guvern, dar s-a potolit", a declarat Victor Ponta.

Si vicepremierul Liviu Dragnea a avut o reactie pe tema posibilei suspendari a presedintelui Traian Basescu in emisiunea mentionata.

"Noi nu suntem pregatiti de a treia suspendare a presedintelui, ci de a guverna tara. Dar Traian Basescu forteaza suspendarea, face orice sa iasa in evidenta, sa mearga peste tot, sa faca campanie Elenei Udrea si partidului acesteia. Daca e suspendat, face si mitinguri de sustinere apoi", a spus Dragnea.

La randul sau, vicepremierul Daniel Constantin a declarat ca nu ar fi nevoie de suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, dar ca o astfel de decizie ar fi oportuna in cazul in care acesta ar incalca Legea fundamentala.

"Astazi, eu, personal, nu cred ca avem nevoie de o suspendare a presedintelui, dar nici nu putem sa toleram incalcarea Constitutiei, chiar daca suntem in ultimele sase luni de mandat", a afirmat Daniel Constantin, care a sustinut ca toate demersurile anterioare ale PC de sustinere a suspendarii presedintelui au avut la baza "argumente pertinente".

Liderul conservator a spus ca asteapta decizia Curtii Constitutionale la sesizarea aliantei aflate la putere cu privire la posibilitatea presedintelui de a se implica in campania electorala.

Victor Ponta, alte declaratii:

  • Ce au facut la Nana au facut in toate comunele, asta au facut cu banii, i-au furat
  • Pentru mine Nana va insemna in primul rand este sfarsitul politic al lui Traian Basescu
  • Traian Basescu a facut o mare prostie, o mare greseala cu Nana, din lacomie
  • Nu o sa conduca Radu Mazare Portul Constanta
  • Basescu e disperat ca sistemul mafiot care sugruma Portul Constanta va fi in sfarsit demantelat
  • Sa stiti ca dl Basescu are pozitii legate de probleme economice atunci cand se loveste intr-un interes direct. El este de 20 de ani, prin fratele sau, direct conectat cu cei care in Portul Constanta nu platesc taxe, nu lasa pe nimeni sa faca investitii, sunt pe mana cu toti ceilalti
  • Atunci, el este disperat ca oamenii astia o sa vina sa spuna "Bai, Traiane, noi ti-am carat bani pana acum, apara-ne, nu ne lasa asa". El are obligatii fata de cei care l-au ajutat in diverse campanii electorale
  • Problema lui este ca, noi vanzand 15% pe bursa, vor veni investitori privati
  • Primaria are deja 20%, nu-i dam noi, o sa mai ia 13% pana la 33%, Ministerul Transporturilor va avea la fel 33% si investitori privati 33%. Iar acei investitori vor dori transparenta
  • Basescu nu vrea sa fie pus pe internet tot ce se intampla in Portul Constanta. Acum o sa zica "Aoleu, pai noi mulgem de 20 de ani portul si voi vreti sa face ca-n occident, cu transparenta, cu asta..."
  • (Despre vizita lui Crin Antonescu in SUA) Foarte bine, nu e nimic rau ca se duce in America. Partea buna pentru Romania e ca vin liderii americani la noi, vine dl Biden, vine dl Hagel
  • (Despre incuviintarea de catre parlamentari a arestarii deputatului PMP Florin Popescu si acuzatiile ca PSD voteaza mereu impotriva) Daca isi doresc atat sa fie arestat, o sa le indeplinim dorinta. Poate incepe sa vorbeasca dl Popescu, sa spuna pentru cine erau aripioarele alea de pui, ca doar nu erau pentru PSD. Va spun eu, erau pentru Basescu
  • Pe Gica Popescu chiar l-as gratia in prima zi daca as fi presedinte. Iar dl Becali a platit, cred ca mai bine le iei oamenilor banii decat... Eu nu mi-am ascuns simpatia nici fata de Gica Popescu, nici fata de Gigi Becali
  • Nu am plecat cu avionul lui Voiculescu la Eurovision, cum am citit, nu ca as avea ceva impotriva. Avem un contract cadru pe partid, pe perioada campaniei electorale, cu firma dlui Tiriac.