Premierul Victor Ponta a afirmat marti, intr-un interviu acordat in direct CNN London, ca "atunci cand este vorba sa ne gandim si sa evaluam miscarile presedintelui rus (Vladimir Putin) trebuie sa fim precauti si sa ne asteptam la tot ce e mai rau".

Victor Ponta la CNN, din studioul Antena 3Foto: captura Antena 3

Ponta, care a fost intervievat din studioul Antenei 3, a fost intrebat ce mesaj transmite vizita vicepresedintelui american Joe Biden, care se afla marti si miercuri la Bucuresti.

"Faptul ca Joe Biden este aici - secretarul general al NATO s-a aflat la Bucuresti saptamana trecuta - transmite un mesaj de implicare a SUA, a NATO fata de aceasta parte a Europei care este cel mai aproape de Rusia", a raspuns primul ministru.

"Este un mesaj puternic de ajutor fata de Ucraina, de Georgia, de Republica Moldova, care trebuie sa mearga pe calea europeana", a continuat premierul. Acesta a subliniat ca Romania este o "poveste de succes" care poate fi prezentata Moldovei, Ucrainei si Georgiei pentru a arata ca aceasta este "calea corecta si impreuna putem sa fim mai puternici impotriva noii Uniuni Sovietice care vine din est".

Moderatorul CNN l-a intrebat pe Ponta cum comenteaza informatiile potrivit carora Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor de la granita cu Ucraina si daca acest lucru arata ca Rusia a obtinut ce a dorit, prin anexarea Crimeei.

"Atunci cand e vorba sa ne gandim si sa evaluam miscarile presedintelui rus trebuie sa fim intotdeauna foarte preacauti si sa ne asteptam la ce e mai rau (...) Trebuie sa fim independenti energetic, sa fim duri nu numai in ceea ce declaram si sa nu lasam Rusia sa redeseneze granitele Europei folosind forta sau santajand alte state", a comentat Ponta.

Acesta a precizat ca nu trebuie acceptata anexarea Ucrainei, deoarece ar putea urma un alt pas similar si a notat amenintarile cu care se confrunta Republica Moldova.

El a fost intrebat, de asemenea, daca Romania se simte amenintata de o interventie a Rusiei, iar Victor Ponta a raspuns: "Nu ma tem de acest lucru", in conditiile in care tara noastra a trait "de secole langa un vecin atat de mare si de agresiv" precum URSS si Rusia.

In ceea ce priveste afirmatiile liderului populist UKIP Nigel Farage legate de infractiunile comise de cetateni romani in Regat, Victor Ponta a apreciat ca aceste nu pot fi catalogate ca fiind "rasiste", dar este vorba de "o miscare populista, care foloseste sentimentele de baza ale oamenilor fata de siguranta de zi cu zi, fata de munca, dar cetatenii europeni stiu ca impreuna putem sa fim mai puternici fata de competitia la nivel mondial".

Interviul premierului pentru CNN a durat aproape 10 minute.

-----------------------------

Ulterior, Victor Ponta a raspuns la cateva intrebari ale moderatorilor Antenei 3, incepand prin a-l felicita pe Mihai Gadea pentru emisiunea din seara trecuta, cand le-a avut ca invitate pe componentele lotului feminin de gimnastica si pe antrenorii Belu si Bitang, alaturi si de primul ministru, Victor Ponta.

"Am vazut astazi ca foarte multi politicieni au fost foarte procupati sa va critice, eu va felicit pentru ceea ce faceti", a afirmat Ponta, adaugand ca interesul unei televiziuni ca CNN pentru Romania este "justificat": "Suntem o tara medie, dar alaturi de Polonia insa formam cele mai importante tari aici in zona. Si mi se pare un lucru foarte bun ca nu doar Romania este entuziasta sa fim in NATO, in UE, ci si ei se bucura acum se ne aiba parteneri. Cred ca sunt niste mesaje foarte importante si vin la momentul potrivit".

(Intrebat care este mesajul principal pe care vrea sa-l transmita vicepresedintelui american Joe Biden)

"Ii voi transmite ca Romania a fost si ramane o societate extrem de pozitiva fata de relatia cu SUA, ca vrem aici la frontiera NATO si a UE sa ne indeplinim toate sarcinile, dar vrem sa fim respectati pentru asta si sprijiniti. Ca avem o dezvoltare economica spectaculoasa si ca ne dorim in continuare investitii americane, precum in energie. Si ca avem capacitatea si am dovedit-o, si o vom dovedi si mai mult dupa ce presedintele Basescu va pleca din noiembrie, sa avem o justitie cu adevarat independenta si impartiala, care nu tine cont nici de indicatii de la presedinte nici de la altii.

(Despre eliminarea vizelor pentru SUA)Eu ridic oricum aceasta problema, dar stiti foarte bine ca acest lucru se afla in dezbatere in camera inferioara a Congresului american. Cred ca aceste presiuni constante pentru ambele partide din SUA, cred ca un gen de atitudine ferma si demna ne va ajuta sa obtinem ceea romanii merita, aceea de a calatori in SUA fara vize.

SUA nu au uitat de Romania, au acordat mult mai putina atentie Europei in ansamblu si, iata, dupa criza din Ucraina a redevenit importanta aceasta rergiune a Europei. Ce vrem de la SUA? Doua lucruri foarte simple, foarte clare: continuarea asigurarilor concrete privind securitatea teritoriului Romaniei si, pe partea cealalta, partea economica, si in primul rand securitatea energetica - noi avem Exxon, avem Chevron - or o Romanie care isi asigura cu investitii americane independenta enegetica este o Romanie mult mai puternica.

Cam acestea sunt cele doua lucruri importante, eu le-am discutat cu vicepresedintele american si cand am fost in SUA, insa criza din Ucraina a intarit justetea si legimitatea acestor solicitari ale Romaniei.

(Il veti anunta pe Joe Biden de intentia de a candida la Presedintia Romaniei?)Nu, nu cred ca asta va fi un subiect pe ordinea de zi. Eu o sa spun ca avem si noi in Romania un CNN al nostru, Antena 3, si ca sunt convins ca in America Barack Obama nu iese in fiecare zi sa atace CNN si ca din noiembrie vom fi si noi ca americanii, vom fi normali. ("Sau sa intrebe mahmur "CNN e aici?" intreaba din off Radu Tudor) Asta mi-ar fi dificil sa traduc.

Despre declaratiile lui Nigel Farage

"Am spus ca 99% dintre romanii care lucreaza in Marea Britanie si in alte parti din Europa nu sunt doar muncitori, ci si cinstiti. Politicienii populisti, nu rasisti - dl Farage nu este neaparat rasist, ci populist, asa cum sunt multi politicieni si in Romania - acuza dar nu au solutii. Asa cum ei repeta in fiecare zi ca e rau in Marea Britanie din cauza romanilor, noi trebuie sa repetam ca avem elite, ca Angela Gheorghiu, ca antrenorul de gimnastica din Marea Britanie, care e tot roman... ma gandesc numai la cati medici, la cati IT-isti avem acolo. Nu trebuie sa cedam, trebuie sa fim foarte incapatanati in a prezenta Romania asa cum este si, de asemenea, sa nu mai avem romani care le spun strainilor ca suntem rai, ca suntem hoti"