Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a calificat joi seara, intr-o emisiune la TVR1, drept "inacceptabila" declaratia premierului ungar Viktor Orban prin care acesta din urma sustinea ca toti maghiarii din Europa Centrala si de Est ar trebui sa aiba autonomie teritoriala. Declaratia se referea la statele vecine cu Ungaria, intre care Orban a nominalizat Ucraina.

"Noi nu suntem de acord cu aceasta pozitie, nu e un lucru nou. Aceste forme de autonomii pe criterii etnice sunt chestiuni inacceptabile (...) pentru ca nu sunt standarde europene acceptate. In ceea ce priveste declaratia privind Transcarpatia unde exista nu doar mii, poate chiar zeci de mii, de fapt mai multi, in Trancarpatia exista foarte multe asociatii romanesti, romani adevarati, romanii de acolo niciodata n-au dorit separare, dar au dorit sa li se respecte identitatea lor nationala, sa le fie respectat dreptul la educatie, la a vorbi limba materna, drepturi europene, consacrate la nivel european. E o diferenta de atitudine", a spus Corlatean la TVR1, potrivit Agerpres.

Seful diplomatiei romane a adaugat ca "acest gen de declaratii nu ajuta, mai ales intr-o perioada tensionata care vizeaza Ucraina" si ca e in interesul Romaniei ca Ucraina sa fie o tara stabila.

"Cu o Ucraina democratica, mai democratica, mai stabila si interesata de procesul european, si noi Bucurestiul putem sa discutam altfel (...) interesul nostru firesc, legitim, transparent, privind prezervarea identitatii nationale romanesti din Ucraina", a afirmat Corlatean.