Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat marti seara, la Antena 3, ca declaratia pe care a propus-o si care cere demisia de onoare a lui Traian Basescu nu are "un rol si o urmare juridica".

Plenul reunit al celor doua camere ale Parlamentului urmeaza sa voteze joi o declaratie politica initiata de Tariceanu si care cere demisia de onoare a lui Traian Basescu, in urma scandalului Bercea Mondial - Mircea Basescu, fratele presedintelui.

"Declaratia parlamentului nu are un rol si o urmare juridica" dar "trebuie sa exprime atitudinea forului cel mai reprezentativ al democratiei, Parlamentul, fata de aceste derapaje grave", si anume demisia sefului statului, a spus Calin Popescu-Tariceanu, invitat la emisiunea lui Mihai Gadea.

Ulterior, la nivelul comisiilor parlamentare, se vor analiza "elementele care ies la suprafata" si daca se constata ca exista "informatii semnificative" rapoartele respectivelor comisii vor trebui trimise Justitiei, "singura in natura sa stabileasca natura faptelor", a explicat Tariceanu.

Premierul Victor Ponta, care a intervenit telefonic in emisiune, a precizat ca toti parlamentarii PSD si UNPR vor vota in favoarea acestei declaratii politice care este in "interesul Romaniei", avand in vedere "prejudiciile" pe care le-ar suporta tara noastra "prin faptul ca cel care trebuie sa reprezinte tara are toate aceste probleme".

Ponta a apreciat ca Basescu nu va tine cont de votul Parlamentului de miercuri, asa cum nu a tinut cont nici de cei "90% din romani" pe care i-a "sfidat" in urma referendumului esuat pentru demiterea sa din vara lui 2012.

"Cu siguranta va sfida si Parlamentul", a spus Victor Ponta, adaugand ca simti ""o mare rusine" cand va vedea ca Romania este reprezentata joi la summitul european de la Bruxelles de Traian Basescu.

Pe de alta parte, Tariceanu a precizat ca va depune o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a analiza modul in care a decurs ancheta in cazul Bercea - Mircea Basescu, avand in vedere ca "in 2011 un procuror incepe cercetarile, sunt informatii ca fratele presedintelui a luat acea suma de bani, iar ulterior procurorul e scos in tusa si totul se musamalizeaza".