Republica Moldova are in vedere si scenarii cu masuri pentru eventualitatea in care vor aparea probleme in relatia cu Rusia, dupa semnarea Acordului de Asociere cu UE. Totusi, Chisinaul nu se asteapta la pierderea pietei ruse. Iata ce spune la RFI presedintele PLDM, Vlad Filat. El precizeaza pe de alta parte ca lipsa consensului socio-politic intern in privinta parcursului european al tarii este "o mare irealizare".

Republica Moldova semneaza vineri Acordul de Asociere cu UE. Pentru Vlad Filat, "este o mare realizare si este un moment cu adevarat istoric pentru Republica Moldova, care ofera o sansa pentru tara noastra, o sansa pentru o viata mai buna".

Ce consecinte va avea lipsa consensului social si politic din Republica Moldova privind aderarea la UE? "Trebuie sa recunosc ca este o mare irealizare a noastra aceasta situatie. Avem motive obiective, dar sunt foarte multe si subiective. Sa nu scoatem din calcul si aceasta propaganda foarte agresiva a tot ce inseamna media ruseasca si care are o influenta enorma in Republica Moldova. Pe de alta parte, spuneam de irealizare, faptul ca nu am reusit sa asiguram o informare suficienta si eficienta europeana pentru cetatenii nostri ne obliga in perioada care urmeaza sa avem aceasta campanie si sa recuperam", raspunde liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova.

Pe de alta parte, Vlad Filat afirma ca implicarea Romaniei in procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE a insemnat enorm, iar semnarea Acordului de Asociere este o victorie comuna.

"A insemnat enorm, inseamna enorm si cu certitudine pentru perioada de viitor, va insemna enorm. Eu in acest sens vreau sa le multumesc tuturor, Romaniei in general si tuturor oamenilor implicati sincer in acest parcurs al nostru. Pot sa spun ca aceasta este o victorie comuna".

Continuarea pe www.rfi.ro.