Premierul Ponta a fost obligat sa explice la emisiunea "Sinteza zilei" de pe Antena 3 de ce ministrul Justitiei este "molusca" si nu aplica textul Constitutiei in sensul ca procurorii ar lucra "sub controlul ministrului", pornindu-se de la faptul ca Mircea Basescu a fost trimis in judecata foarte rapid, fara perchezitii si cercetari serioase, citeaza Mediafax. Lui Ponta i s-a reprosat ca incearca "sa prosteasca" in aceeasi masura in care o face presedintele Traian Basescu, ceea ce este rusinos pentru el, deoarece nu vrea sa inteleaga ca procurorii nu sunt judecatori, ci isi desfasoara activitatea ca functionari "sub controlul si subordonati ierarhic ministrului Justitiei".

Victor Ponta si Dan VoiculescuFoto: Hotnews

Cel mai vocal jurnalist din platou impotriva premierului a fost Oana Stancu, atacurile la adresa lui Victor Ponta si asupra sistemului de Justitie continuand si dupa interventia telefonica a premierului. "Eu nu aveam asteptari de la Victor Ponta ci de la Crin Antonescu. Pai daca nici de la el nu mai am asteptari, ce sa mai sper atunci la victor Ponta?!", a declarat si Adrian Ursu.

Intrebat, la Antena 3, daca, in conditiile in care este descoperita o "caracatita" capabila sa ingroape dosarul Mircea Basescu, este suficienta actiunea procurorului general si a Consiliului Superior al Magistraturii de verificare a cauzelor si a modului in care acestea au fost acoperite sau trebuie sa existe si un raspuns politic, Ponta a raspuns ca nu stie daca este suficient sau nu, dar ca este un inceput, important fiind ca, de acum incolo, din ce in ce mai mult, sa fie aflat adevarul despre situatii in care si presedintele Traian Basescu, Elena Udrea si apropiati ai lor au fost implicati.

"Incet incet vor incepe sanctiunile si efectele juridice. Nu am voie sa comentez un dosar, ca propaganda basista abia astepta sa spuna ca Ponta influenteaza justitia. Nu vorbesc de un dosar anume, ci de un regim politic bazat pe coruptie, bani, pe afaceri ilegale [...] Sunt convins ca inceputul sfarsitului a fost deja! Sigur ca mai sunt foarte multe lucruri de aflat si foarte multi oameni care trebuie sa plateasca pentru acesti 10 ani", a spus premierul.

El a apreciat ca, incet-incet, vor aparea sanctiuni si efecte juridice, precizand insa ca nu poate vorbi despre un dosar anume pentru a nu fi acuzat ca vrea sa influenteze justitia.

Intrebat insa in continuare daca, dincolo de "sperante si convingeri", are de gand sa dispuna de parghiile pe care puterea politica le are la dispozitie, avand in vedere ca textul Constitutiei prevede ca procurorii trebuie sa isi desfasoare activitatea "si ierarhic, si sub controlul ministrului Justitiei", in contextul in care dosarul Mircea Basescu a fost trimis foarte rapid in judecata, fara perchezitii, investigari profunde si audierea martorilor, iar ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, nu a facut nimic in aceasta perioada, si daca a verificat cumva la ministru daca acesta l-a chemat pe procurorul general pentru ca acesta sa intrebe la randul sau daca nu cumva Codruta Kovesi, seful DNA, este compromisa sau soferul acesteia o fi luat bani in numele ei, Ponta a raspuns: "Trebuie sa ne hotaram. Noi atatia ani am luptat pentru ca justitia sa nu mai fie sub controlul politic al lui Traian Basescu. Eu nu cred ca acest control politic care a existat trebuie inlocuit cu un alt control politic din partea altcuiva, al lui Cazanciuc".

Lui Ponta i s-a spus insa ca este obligat de Constitutie, ca este seful lui Cazanciuc si a fost din nou intrebat daca si-a exercitat din acest punct de vedere calitatea de prim-ministru, de viitor presedinte al Romaniei si de detinator al voturilor din 2012, cu argumentul ca "degeaba este acolo (la conducerea Guvernului - n.r.)", seful Executivului raspunzand ca ii pare rau ca afirmatiile lui nemultumesc, dar ca nu poate controla justitia.

"Daca m-am plans si v-ati plans si toti am fost de acord ca nu e bine ca justitia sa fie controlata politic de Basescu si PDL, dumneavoastra imi cereti acum sa o controlez eu politic", a spus Ponta unuia dintre moderatorii Antena 3 cu care se afla in dialog, acesta aratand insa ca ii cere sa aplice Constitutia, care prevede ca procurorii nu sunt judecatori, ci "subordonati ierahic" si isi desfasoara activitatea sub "controlul ministrului Justitiei".

Lui Ponta i s-a mai transmis ca, daca ministrul Justitiei este "molusca", atunci sa il inlocuiasca cu cineva mai curajos, premierul explicand din nou ca, in afara de curaj, el, ca premier, trebuie sa aiba si responsabilitate, astfel incat fiecare institutie sa isi faca treaba fara un "tatuc" care sa o controleze, citeaza Mediafax.

Solicitat sa precizeze ca o concluzie daca, din punctul sau de vedere, institutiile statului si-au facut treaba prin trimiterea in judecata in cel mai scurt timp posibil a lui Mircea Basescu, fara perchezitii, cercetari serioase si audierea tuturor martorilor, Ponta a reiterat ca isi doreste o tara in care seful Guvernului nu verifica daca un dosar este facut bine sau nu.

Lui Ponta i s-a reprosat ca incearca "sa prosteasca" in aceeasi masura in care o face presedintele Traian Basescu, ceea ce este rusinos pentru el, deoarece nu vrea sa inteleaga ca procurorii nu sunt judecatori, ci isi desfasoara activitatea ca functionari "sub controlul si subordonati ierarhic ministrului Justitiei", ministru la randul sau subordonat prim-ministrului, si a fost intrebat daca l-a intrebat vreodata pe Cazanciuc ce se intampla in subordinea lui, fara ca asta sa insemne subrdonarea justitiei, ci doar asigurarea ca justitia este dreapta si "spalata" dupa regimul Basescu, premierul explicand insa la randul sau ca procurorii sunt magistrati, nu functionari publici, si nu se afla in subordinea Guvernului, cu atat mai putin a ministrului Justitiei, iar controlul constitutional al ministrului inseamna doar formularea de modificari legislative legate de sistemul de justitie si asigurarea functionarii administrative a instantelor de judecata.

"Daca propuneti sa schimbam un sistem prin care procurorii sa fie in partea executiva, ca in alte tari, sunt de acord sa discutam acest lucru, dar azi vorbind, cu toata supararea dumneavoastra pe care o inteleg, nu se afla in subordinea Guvernului", a adaugat Ponta, raspunsul primit de catre premier fiind insa ca este rusinos ceea ce face, deoarece cunoaste foarte bine Constitutia, si este nevoie ca dialogul sa fie oprit.