Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la B1TV, ca nu o va sprijini pe Monica Macovei daca aceasta va candida ca independent in alegerile prezidentiale, motivand prin faptul ca s-a angajat sa il sustina pe candidatul PMP Cristian Diaconescu, desi europarlamentarul PDL "ar avea toate datele sa fie un presedinte bun". Seful statului a acuzat-o, totodata, de faptul ca "a fost in stare de multe compromisuri" si ca nu e corect sa continue procesul de rupere a voturilor in conditiile in care, considera Traian Basescu, in Romania cineva nu poate iesi presedinte ca independente.

Monica MacoveiFoto: Agerpres

Intrebat daca s-a impacat cu Macovei, presedintele a raspuns: "Nu, pentru ca aici ea imi spunea cum l-am tradat eu pe Morar" si ca "eu nu i-am facut ei ce mi-a facut ea, eu eram cu spatele la zid dupa alegeri cu o majoritate de 70% care putea sa nu discute cu mine, slava domnului pe lipsa de experienta a lui Ponta am reusit sa semnez acel pact".

"Nu poti sa fii atat de demagog incat sa ma acuzi de ceva ce tu stii ca-i scris de un ministru al Justitiei, modul cum se numesc procurorii. Si asta mi-a aratat carierism. Cum nu pot sa nu observ ca a fost in stare de profunde compromisuri in interiorul PDL ca sa-si atinga obiectivul de a fi europarlamentar. Acum are garantata pensia de 4.000 de euro dupa ce termina si al doilea mandat si sigur venim si la prezidentiale ca vrem sa ne jucam (...). Are un bagaj de trei patru compromisuri numai in ultimele luni, de dragul de a fi admirata ca a salvat justitia. Nu e adevarat, justitia a fost salvata de judecatori si procurori, de cei 3000 de judecatori si procurori noi pentru care am semnat mandate", a declarat presedintele.

"Nu mi se pare corect sa continue procesul de rupere a voturilor, eu nu cred ca in Romania cineva poate iesi presedinte ca independente", a adaugat seful statului.

Intrebat daca o va sprijini pe Macovei la prezidentiale, Basescu a raspuns: "Eu m-am angajat fata de Cristian Diaconescu, nu pot sa o sprijin, desi ar avea toate datele sa fie un candidat bun Monica Macovei". La observatia jurnalistului B1TV ca "se cam urca pe capetele altora", seful statului a replicat: "Oricand are ocazia. Nu are scrupule din puctul asta de vedere, o stiu bine. Dar nu am cum sa renunt sa il mai sustin pe Diaconescu".

Presedintele a reiterat ca o candidatura a europarlamentarului PDL ca independent "probabil il va afecta le Diaconescu, vine exact pe electoratul meu".